Ma 2021 június 14. Vazul napja van. Holnap Jolán, Vid napja lesz.
db904ef3c24be67c50d2c767e4a34d8b.jpg

Flag-gasztro magazin: Narancsos-szőlős sütőtök lekvár

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A tiszta befőttes üvegeket átöblítem, majd vizesen a mikróba teszem, 5 percre, a legmagassabb fokozatra. Ez alatt teljesen kiszáradnak és fertőtlenítődnek. Az üvegek tetejét külön elmosom. 

hozzávalók

~ 0,8-0,9 kg nyers sütőtök (hámozott, magos-szálas rész nélkül)
2 nagyobb narancs (héja, leve, húsa)
1 citrom reszelt héja
50 dkg befőző cukor (2:1)
40 szem szőlő - kifejezetten nagyszemű, fehér és rosé
1 kk friss, reszelt gyömbér
1 mk szerecsendió
~ 1 dl víz

üvegek, tetők
befőző celofán

 
 
A tiszta befőttes üvegeket átöblítem, majd vizesen a mikróba teszem, 5 percre, a legmagassabb fokozatra. Ez alatt teljesen kiszáradnak és fertőtlenítődnek. Az üvegek tetejét külön elmosom.
A celofánt feldarabolom és kevéske langyos vízbe teszem, így könnyebben kezelhető, nem szakadozik össze-vissza, mint szárazon.
 
A sütőtököt meghámozom, magjait és szálas részét kikaparom, húsát felkockázom, nagyobb lábasba teszem. Nem kell szabályos kockára vágni, és apróbbra jobb.
Az alaposan megmosott narancsok héját lereszelem, levét alaposan kifacsarom és a facsaróban visszamaradt narancshússal (a fehér részeket kivéve) együtt a sütőtökhöz öntöm.
Szintén belereszelem a megmosott citrom héját és a gyömbért, szerecsendiót.
Közepes lángon, lefedve, 25 percig főzöm-poszogtatom. Időnként megkeverem, igyekszem minnél jobban összetörni a döblecet, és apránként hozzáöntöm a vizet. Nem sokat egyszerre, éppen csak annyit, le ne égjen.
Amíg a narancsos sütőtök készülődik, kis lábasban vizet forralok, leszemezem a szőlőfürtöket, majd a megmosott szemeket 2-3 percre a lobogó vízbe dobni. Leszűröm és hideg vízzel leöblítem, így könnyebb meghámozni a szőlőszemeket. Ezután félbe-, majd negyedbe vágom, kimagozom és a negyedeket még további egy-két darabba vágom.
A szinte krémmé kevert sütőtökhöz teszem a szőlőt, hozzáöntöm a befőző cukrot és rotyogástól kezdve 10 percet főzöm. Most már állandóan kavargatni kell, nagyon poszog és alattomosan kirotyog a lábasból.
Hideg porcelántányérra cseppentek kevéske lekvárt, megvárom, míg teljesen kihűl, megkóstolom és egyúttal az állagát is ellenőrzöm, elég sűrű-e. A próbán átment, jöhet az üvegelés.
Lezárom a tüzet, még néhányat keverek a tűzforró lekváron és azon nyomban üvegekbe töltöm. Minden üveget két lap celofánnal fedek le (celofánt kicsavarom az áztató víztől), szorosan ráhúzom a kupakot és 6 percre fejreállítom.
Egy kosárkát (teknőt, nagyobb lábast) kibélelek pokróccal, konyharuhával, beleállítom a még forró üvegeket, párnával, pokrócal letakarom. Egy napig üdültetem, majd mikor teljesen kihűltek, kiveszem a száraz dunsztból és a kamra polcára sorakoztatva gyönyörködöm bennük.
Vagy egyet rögvest felbontok és kikanalazom a csodaszínű, illatos, zamatos, csábító lekvárt.
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Politika (1578) Mozaik (83) Gazdaság (657) Heti lámpás (255) Történelem (14) Sport (729) Irodalmi kávéház (504) Életmód (1) Tereb (138) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2046) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Nagyvilág (1456) Mozi világ (440) Egészség (50) Belföld (6) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5363) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>