Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
8e84086847aff80c50dae8199417e15b.jpg

Mesebeli Afrika - Ami nem rengeti meg a forint árfolyamát: Birao lázadók kezén

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Már csak a korábban a város iránt tanúsított figyelmünk okán megérdemel egy posztot a Közép-afrikai Köztársaság északkeleti sarkában fekvő Birao városának sorsában bekövetkezett változás.

Az ország “senki földjének” tartott északi régiójában, Vakaga tartományban fekvő, stratégiailag kulcsfontosságú városka az elmúlt években tucatnyi súlyos harcot megélt már különböző lázadó szervezetek harcosai és a városban állomásozó, vagy azt épp visszafoglalni igyekvő, rendkívül rosszul felszerelt, alulfinanszírozott reguláris hadsereg alakulatai között. A város az elmúlt hónapokban már hozzávetőleg stabilan a kormány kezén volt, bár októberben az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) tagjai támadást hajtottak végre ellene és tucatnyi nőt elraboltak, valamint fosztogattak és kisebb összeütközésbe bonyolódtak a hadsereg egységeivel.

A mostani friss hírek szerint, amelyet a kormányzati és a lázadó források is megerősítettek már, a Hazafias Front a Békéért és az Igazságért (CPJP) – az egyetlen jelentősebb szervezet, amely nem írt alá békeszerződést a Bozizé-kormánnyal és amely főleg alapító vezetőjéről, ]]>Charles Massiról és annak haláláról vált igazán ismertté ]]>- lázadó csoportosulás egységei a mai nap reggelén hatoltak be a pár ezres városkába egy konvojjal és meglepően szervezett támadást hajtottak végre a kormányzati laktanya ellen, és akciójuk olyan sikeres volt, hogy a reguláris katonáknak menekülőre kellett fogni a dolgot és Birao-tól nagyjából 10 kilométerre vertek tábort, felkészülve az ellencsapásra. Az ország hadseregének egyik meg nem nevezett bennfentese szerint azért rendelték el a katonák visszavonását a városból, hogy így kerüljék el a civil áldozatok nagy számát, bár a valóság inkább az lehet, hogy a lázadók támadása egyszerűen meglepte a hadsereg csapatait és a nagyobb veszteségek elkerülése érdekében vonultak vissza. Tehát hosszabb időszak után ismét ki lehet jelenteni, Birao a lázadók kezére került. Joachim Kokate, a CPJP egyik önjelölt, Franciaországban élő szóvivője elismerte, hogy szervezete áll a kedd este kezdődött akció mögött és megerősítette a kormány azon állítását, hogy mindkét oldal szenvedett veszteségeket.

Egy kis képgaléria kapcsolódva a témához:

Biraoi piac még a támadás előtt

]]>birao market]]>

Akik menekülőre fogták – a biraoi regulárisok

]]>birao soldiers]]>

Akik miatt menekülőre fogták – a lázadók

]]>rebels]]>

És akik vissza fogják foglalni a várost – nemzetközi csapat által képzett kormánykatonák

]]>CAR armed forces]]>

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (15) Belföld (8) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (518) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Életmód (1) Sport (729) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Gazdaság (676) Mozaik (83) Mondom a magamét (6707) Jobbegyenes (2577) Vetítő (30) Egészség (50) Heti lámpás (261) Tereb (142) Politika (1581) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Nagyvilág (1306) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>