Ma 2021 augusztus 04. Domonkos, Dominika napja van. Holnap Krisztina napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 86. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Mogherini a tegnapi uniós csúcson: a NATO mellett az EU-nak is kell hadsereg!

]]>POLITICO]]>

Federica Mogherini uniós külpolitikai főbiztos kijelentette, az EU-nak késznek kell lennie arra, hogy a NATO-nál „tovább menjen” és létrehozza  saját „katonai autonómiáját”. Ezt az európai vezetőknek a tegnapi csúcson a tagországi vezetők elé tárt új külpolitikai és biztonsági javaslat keretében mondta.

x             x             x

]]> „A brit tömegek lázadása”]]> címen az amerikai hírportál európai kiadása arról ír, hogy Londonban forró a hangulat. Az uralkodó osztály tagjai pedig reszketnek. Őket, csakúgy mint a kormányt, az ellenzéki politikusokat, az üzleti vezetőket és a kulturális élet nagyágyúit sokkolta a brexit győzelme. A lap idézi az egyik ilyen kulturális nagyágyút, aki leszólta az egyszerű embereket, akik a brexitre szavaztak. A kommentár felteszi a kérdést, vajon Rupert Goold színházigazgató a jövőben elfogadja, hogy adófizetői pénzen – így az egyszerű emberekén – tartják el színházát? Holott a westminsterieknek büszkék kellene lenniük a példásan demokratikus népszavazásra, amelyen a választók 72 százaléka jelent meg és azért, hogy a brit parlament visszakapja azon hatalmat, amit évtizedek folyamán fokozatosan vesztett el Brüsszel javára. A cikk nevetségesnek tartja a második referendum megszervezését, hiszen az éppen olyan, mintha egy teniszdöntőben a vesztes közli, új játékot akar, mert az elsőre nem volt felkészülve. Az írás a végén nyugalomra int: a pénzügyi piacok hamarosan stabilizálódni fognak. „Mindig is ezt teszik”, jegyzi meg.

]]>EUROBSERVER]]>

Mark Rutte holland miniszterelnök tegnap az uniós csúcs után kijelentette, nem fogják ratifikálni az EU-Ukrajna szerződést, hacsak jogilag számonkérhető módon eloszlatják a népszavazáson e szerződést elvető hollandok aggodalmát. Hollandia az egyedüli tagállam, amely a szerződést még nem ratifikálta. (A népszavazás nem volt ügydöntő, de Rutte retteg a többségi akarattal szembe menni, nehogy a „populistákat” erősítse.)

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

A britek kilépésével az Unióból az amerikai kormány elvesztette azt a szövetségesét, amely lelkesen támogatta a TTIP-et, a transzatlanti kereskedelmi szerződést. Manuel Valls francia miniszterelnököt idézi ezzel kapcsolatban a német gazdasági-politikai portál, aki kijelentette, nem fogják aláírni a szerződést, ha az nem képviseli az EU érdekeit. Országa egymaga azt ez esetben le fogja állítani, figyelmeztetett.

x             x             x

Tegnap ismét hatalmas tüntetésekre került sor Franciaországban a tervezett munkatörvény reformja ellen. Egyedül Párizsban tizenöt ezren vonultak a utcára. A szakszervezetek szerint 55 ezren demonstráltak. A tüntetők fő kifogása, hogy Hollande elnök lazítani akar a heti 35 órás munkaheten és meg akarja könnyíteni a munkaadók számára a dolgozók könnyebb elbocsájtását. A kormány szavazás nélkül kívánja átpréselni a törvénytervezetet a képviselőházon. /Várjuk a diktatórikus francia lépést elítélő német sajtócikkeket./

]]>SPUTNIK]]>

Az orosz hírügynökség angol nyelvű portálja azt írja,  a NATO új parancsnoki komplexuma hátborzongatóan hasonló felülnézetből a náci SS jelképeket magába foglaló építészetre. A cikk végén az olvasható, hogy míg a NATO igyekszik magát a nácizmussal szemben demokratikus ellentétként beállítani, mélyen hallgat arról, hogy Hitler vezérkari parancsnoka, Adolf Heusinger 1961 és 1964 között a NATO katonai bizottságának elnöke volt.

]]>CONSORTIUMNEWS]]>

A világon az elsőként megalakult alternatív tényfeltáró portál főszerkesztője, Robert Parry (az „alternatív” szót ilyen szövegösszefüggésben idegességükben „összeesküvés, hehe” hangokat röfögők kedvéért:  Perry volt a legendás, Amerikát annak idején megrázó  Irán—Contra –  egyik leleplezője, amikor az AP hírügynökségnek, illetve a Newsweeknek dolgozott)Helycsere: neokonok és csótányok” című nagyobb terjedelmű cikkében arról ír, hogy a neokonok új hidegháborút akarnak, ami remek módszer az adófizetők zsebéből való dézsmálásra. Csakhogy a felesleges uszítás és háborús profitszerzés nukleáris háborút robbanthat ki és a világot az emberek elpusztításával a csótányokra hagyná. E csótányok később intellektust fejleszthetnek ki magukban és elkezdenék tanulmányozni, hogy az emberiség miért követett el tömeges öngyilkosságot. Arra a következtetésre juthatnak, hogy az emberek hibája volt, amiért az emberiség kihalását elősegítő a 21-ik század első két évtizedében nem vonták felelősségre a csótányokat. A cikket egy svábbogár fotója illusztrálja, alatta ezzel a felirattal: „Csótány, amelyről egyes tudósok úgy gondolják, hogy a legjobb eséllyel élnének túl egy nukleáris holokausztot”. A cikk a neokon tábor tagjának tekinti Hillary Clintont is, akit eddig pusztítást okozó magatartása miatt szintén nem vontak felelősségre, csakúgy, mint a neokon sajtóban (Washington Post, New York Times és társai) olyan hazug neokon újságírókat, akik telehazudták lapjukat például azzal, hogy Husszein iraki diktátornak tömegpusztító fegyverei vannak. Parry név szerint többüket megemlíti, mint Roger Cohent (NYT), de Robert Kagant is (Victoria Nuland neokon külügyi államtitkár neokon szerző férje). Ezek a neokonok nem elégedtek meg azzal, hogy puccsot hoztak létre Ukrajnában, most Moszkvában akarnak „rezsimváltást”. Márpedig nehéz nagyobb felelőtlenséget el is képzelni, mint egy atomhatalmat gazdasági, politikai és társadalmi anarchiába hajszolni, írja Parry.

]]>THE TIMES OF ISRAEL]]>

Az Izraelbe történő bevándorlást segítő és ösztönző Zsidó Ügynökség vezetője, NátánSaranszkij Párizsban kijelentette, hogy „nincs jövőjük a zsidóknak Franciaországban” és ezért arra számít, hogy az ott élő fél millió zsidó tömegesen fog bevándorolni Izraelbe, jelenti az angol nyelvű izraeli portál.  Ezt az érzést az arab bevándorlók soraiban és a Franciaországban mélyen honos Izrael-ellenesség váltja ki. Az elmúlt két évben 15 ezer franciaországi zsidó érkezett Izraelbe és ez jelentette azt az országot, ahonnan a legtöbb zsidó érkezett, olvasható.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Safraz Manzoor, Londonban élő újságíró a vezető amerikai lap véleményrovatában ír arról, hogy milyen megsemmisítő hatást gyakorolt rá a brit többség brexit döntése. Tömören összefoglalva: mintha valaki a hazai balliberális sajtóban rajzolná fel az urbánus-vidéki vitát, annak minden, az utóbbiakat sértő elemével. Felesége sírva ébresztette fel 24-én az eredménnyel, azaz a brexit győzelmének hírével. De hová menjenek Londonból? Azon kívül ott élnek a rasszista brexit szavazók. Hát maradnak.

]]>EURACTIV]]>

Hátborzongató aktusról tudósít az uniós szakportál: oroszországi látogatásán Kornélia Ninova, a bolgár Szocialista Párt elnöke találkozott (!) Szergej Nariskinnal, az állami Duma (orosz parlament alsóházának) elnökével, aki  az EU szankciós listáján van,  mint olyan személy, aki nem léphet az EU területére. Ez alkalommal Ninova kijelentette, hogy pártja ellene van az ukrán válság miatt hozott oroszellenes szankcióknak. Ninova Putyin pártjának, az Egyesült Oroszországnak a kongresszusára utazott Moszkvába. A bolgár szocialisták annak ellenére fogadták el a meghívást, hogy az Egyesült Oroszország konzervatív ideológiájú párt.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1456) Mozaik (83) Mondom a magamét (5474) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2085) Vetítő (30) Életmód (1) Tv fotel (65) Politika (1578) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (138) Sport (729) Belföld (6) Heti lámpás (255) Egészség (50) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (505) Gazdaság (660) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>