Ma 2021 május 14. Bonifác napja van. Holnap Zsófia, Szonja napja lesz.
Fenntartható világ – június 8 – az óceánok világnapja

Fenntartható világ – június 8 – az óceánok világnapja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

1992, a riói környezetvédelmi csúcs óta „van” az óceánoknak világnapja. S talán ma sokkal fontosabb, mint máskor felhívni a figyelmet törékeny ökoszisztémánkra…

Amikor az „ismert” világ javarészt Európára, Afrika északi részére és a Közel-Keletre korlátozódott, a rómaiak úgy képzelték, hogy ennyi a lakott világ, egy hatalmas sziget, melyet minden oldalról körülvesz az Ókeanosz… Hitték (tudták), hogy a Föld gömb alakú, bár sokkal kisebbnek gondolták, ám egyáltalán nem éreztek arra késztetést, hogy nyugat felé hajózva jussanak el keletre.

Nem úgy, mint Kolumbusz, akinek utazása mintha kiszabadította volna a szellemet a palackból. Röpke pár évszázad alatt „elfogytak” a felfedezni valók…”Maradtak” a meghódítandó területek…

A végtelen és ismeretlen óceánok hamarosan a nagyhatalmak beltengerivé váltak. Hadihajók, kereskedelmi flották szelték az óceánokat. Ma már hatalmas tankerek, luxushajók és milliónyi kisebb-nagyobb hajó kel útra nap, mint nap.

S a szennyezés, az óceán kirablása egyre nagyobb mértékben folyik.Mely problémákkal kell szembenéznünk, ha szeretnénk megmenteni az óceánokat.

A halászat

Évezredeken keresztül működött a halászat, mint az emberiség egyik élelmiszerforrása. Kisebb-nagyobb halászhajók, csónakok, bárkák biztosítottak a part menti népeknek megélhetést. Ám a XX. Században, amikor az élelmiszertermelés iparrá változott, a halászat sokkal inkább hasonlít rablásra, gátlástalan haszonszerzésre…

Talán ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor a XIX. Században a vadnyugaton ismétlőpuskákkal ezerszámra mészárolták le a bölényeket. Lenyúzták a bundájukat, kivágták a nyelvüket és a megölt állatok húsát ott hagyták rothadni a prérin… (nem mellesleg így is sikerült legyőzni a prériindián törzseket, akik fő élelmiszerforrását semmisítették így meg…)

Ma már modern technikával felszerelve kutatják az óceánokon a halrajokat. Éveken belül fajok tűnhetnek el, nem a klímaváltozás, hanem a túlhalászás következtében… Vagyis sokkal több halat kifogunk, mint amennyit anélkül lehetne, hogy megbontanának az óceánok ökoszisztémáját.

A hatalmas halászhajók gyakorlatilag úszó gyártelepek, melyekből a kifogott hal kész árúként, dobozolva, konténerben, zsákban (halliszt) távozik el.

Fél évszázada folyik egyre gátlástalanabbul, egyre nagyobb mértékben az ipari halászat. Ijesztő belegondolni is, hogy a tonhal, kardhal, marlin, tőkehal, óriás laposhal, rája, és lepényhal - 90%-át már kihalászták.

Emellett az ipari méretű, gépesített halászat munkahelyeket szüntet meg. A kilencvenes évek elején amikor Újfundland környékén jelentek meg a hatalmas halászhajók 40 ezer kanadai munkahely szűnt meg…

A vonóhálós halászat nem csak a halakat fogja ki, de a tengerfenék élővilágát, a korallerdőket is tönkreteszi. A hatalmas hálóba kavarodva évente 300 ezer delfin és bálna is elpusztul… Sok olyan halat is kifognak, amelyet nem halásznak, így sokszor csak visszadobják ezeket a félholt állatokat a tengerbe.

Előfordul, hogy a zsákmány 80-90%-a is a halászok számára értéktelen élőlény… De pusztulnak a halászat során a teknősök, tengeri madarak is.

 

E „mellé-fogások” óriási pusztítást végeznek az óceánok, tengerek élővilágában. Csak becslések léteznek, mekkora lehet a „feleslegesen” kifogott, elpusztított halmennyiség évente. Mivel a probléma óriási, de pontos adatok nem léteznek, nagyjából 7-27- millió tonna (!) közé teszik a mennyiséget. Vagyis naponta (!) 20-74 ezer tonna (!) hal megy veszendőbe…

Nagyjából 100 millió cápát és ráját fognak ki, a tőkehal halászok, majd dobnak vissza a tengerbe. 300 ezer cet elpusztul a rablóhalászat folytán és legalább 100 ezer albatrosz is.

Vajon megoldás lenne a haltenyésztés?

Egyáltalán nem biztos. A tenyésztett halak táplálásához pl. hallisztet használnak, melyet a lehalászott halakból állítanak elő. Ráadásul szárazföldi tenyészállatokhoz hasonlóan számos hormont, gyógyszert, etetnek fel a tenyésztett halakkal. Így történhet meg, hogy 1 kg lazac tenyésztéséhez 4 kg vadon fogott hal szükségeltetik. Fenntartható?

Egy átlagos, 200 ezer halat tartalmazó lazacfarm annyi szerves ürüléket termel (és enged a tengerbe), mint egy 62 ezer lakosú város.

Globális felmelegedés

Már pár fokos melegedés is tönkreteszi a korallzátonyokat, melyek egyéb fajok ezreinek is otthona. Kutatások szerint könnyen leállhat a Golf-áramlat, ha elolvad a grönlandi jégmező. A Golf-áramlat hiánya katasztrófális lesz Európára nézve...

Míg az olvadás miatti tengerszint növekedés egész bolygónkat érinti. Ha másfél métert emelkedik a tenger szintje, New York árvizekkel küzdene, eltűnne Velence és a 140 milliós Bangladesben, mely a Gangesz deltájában található tízmilliók válnának hajléktalanná.

Ám ha a grönlandi (édes)vízkészletek elolvadnak, akkor hat (!) métert emelkedhet a tenger vízszintje...

S nem beszéltünk még a szennyezésről. Időről-időre egy-egy olajszállító tanker megsérül, de említhetnénk a 2010-es mexikói-öbölbéli katasztrófát, amikor egy megsérült fúrótoronyból hónapokig ömlött az olaj...

Ám a ember mindennapos tevékenysége során kb. naponta 1 millió tonna szemetet öntenek a tengerbe. Pár éve felfedezték, hogy a Csendes-óceánon egy Texas méretű szemétsziget úszik... Ám ma már tudjuk, hogy hasonló szigetek alakultak ki a tengeráramlatok által az Atlanti és Indiai óceánon is.

Ez a mérhetetlen sok szemét, javarészt nem lebomló műanyag állatok millióit öli meg, de bekerül a táplálékláncba is. Így, visszatérve a halászat problémájához, az ember akarva-akaratlanul a halászat által a saját szemetét eszi...

Források: greenpeace és ]]>www.zoldter.hu]]>  

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1454) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Kultúra (6) Heti lámpás (255) Irodalmi kávéház (505) Politika (1578) Jobbegyenes (2025) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Sport (729) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mondom a magamét (5292) Vetítő (37) Tereb (140) Belföld (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>