Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
Amit a CIA nem vett észre

Amit a CIA nem vett észre

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A kolosszus elevenen megrohadt páncéljában, mert szelleme a hazugságból és a zsarnokságból táplálkozott.

Tanulságos - és vastag - könyvet hurcolok mostanában magammal, s olvasom, amint lehetőségem nyílik rá. A pompás profi amerikai újságíró, Tim Weiner az amerikai CIA történetét feldolgozó ]]>munkája ]]>a világpolitika és -történelem díszletei mögötti eseményekre kíváncsiak számára letehetetlenül izgalmas.

No nem azért, mert a magyar fordításban Hamvába holt örökség címet kapott kötet a végső nagy titkokat ismertetné, és mert lerántaná a leplet az elmúlt hatvan év minden fontos globális eseménye mögött állítólag ott rejtőző szervezet zsenialitásáról. Éppen ellenkezőleg: aprólékos kutatói munkával, többtízezer oldal dokumentumra és többszáz interjúra támaszkodva a szerző a világ alighanem leghíresebb kémszervezetének sokkoló kudarcait ismerteti meg velünk.

Weiner összegzése tanárosan szigorú: hiába költött évtizedeken át dollármilliárdokat a Szovjetunió titkainak megszerzésére, a CIA valójában soha nem volt tisztában a Kremlben zajló folyamatokkal. A hidegháború négy évtizede alatt mindössze tucatnyi, az amerikaiaknál önként jelentkező (és kivétel nélkül lebukott, kivégzett) magas szintű hírforrás információra alapozva próbálták értelmezni a nagy vetélytársnál zajló folyamatokat. Így nem csoda, hogy a világ legjobban felszerelt, legtöbb pénzével rendelkező titkos szervezet vezetőit váratlanul élte a Szovjetunió összeomlása.

Pedig lehet, hogy csak be kellett volna kapcsolniuk a tévét.

Éppen 25 éve, hogy egy bátor német fiatalember, a 19 éves Mathias Rust egyszerű kis sportgépével berepült a Szovjetunió légterébe, és ]]>gond nélkül leszállt]]> a moszkvai Vörös téren. 

A kontraszt már nem is lehetett volna nagyobb: míg az oroszok a hatvanas évek elején az akkori világ legmodernebb kémrepülőjét, az addig elképzelhetetlen magasságban repülő amerikai U-2-t is le tudták lőni, most képtelenek voltak elfogni egy lassú kisgépet. A legilletékesebb szovjet szervek állománya szesztől ellazulva hortyogott (előző nap volt a határőr csapatok napja), s nem állt helyzete magaslatán a többi illetékes sem.

A nyugati televíziók által világgá röpített hírt nem lehetett letagadni, s hogy a minden csavarjában rozsdásodó rendszer gyengeségét elleplezzék, elkezdődött a béketáborban ilyenkor szokásos felelősségáthárítás. Meg a legendagyártás, hogy miféle titkos összeesküvés eredményeképpen repülhetett be a Szovjetunióba a katonai blokkok közötti barátságot hirdető, kissé kótyagos ifjú.

Pedig az a titok, hogy nincs titok. Ami már egy évvel korábban, a tragikus csernobili balesetnél is kiderült, ismételten bebizonyosodott a pimasz tette miatt Moszkvában börtönbüntetésre ítélt Rust esetében. Az iszonytató összegeket felfaló szovjet csúcstechnika a korrupció, az alkalmatlanság, a felelőtlenség, a nemtörődömség miatt tulajdonképpen még a belé épített vasak árát sem érte. A kolosszus elevenen megrohadt páncéljában, mert szelleme a hazugságból és a zsarnokságból táplálkozott.

Ez az, amit a legprofibb műhold, a legképzettebb elemzői csapat sem vett észre, de negyedszázaddal ezelőtt bebizonyította egy kalandvágyó német fiatalember.

hetivalasz.hu - Ablonczy Bálint

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (320) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Jobbegyenes (2819) Politika (1582) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mondom a magamét (7668) Sport (729) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Egészség (50) Életmód (1) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Kultúra (9)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>