Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
05615c36fbf5d80420e406ddb586e41c.jpg

Mesebeli Afrika - Kétkedéssel figyeljük Burundit

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy nagyjából két héttel ezelőtti posztban már írtam a Burundiból folyamatosan érkező aggasztó hírekről egy esetleges újabb lázadásról, most ismét érdekes fejlemény történt, a néhány héttel ezelőtti választásokon az elnök, Pierre Nkurunziza legnagyobb vetélytársának tartott majd a választások után ismeretlen helyre távozó és bujkáló, egykori lázadó vezér, Agathon Rwasa nyílt levélben fordult az ENSZ főtitkárhoz, Ban Ki-moonhoz, kérve a világszervezet segítségét a kis közép-afrikai ország békéjének és demokráciájának megőrzésében.

Ahogy az egykor brutalitásáról ismert Nemzeti Felszabadítási Erők (FNL) lázadó szervezet, később politikai párt vezetője írta a levélben, az ország békéjét néhány, hatalmához diktatórikus, elnyomó eszközökkel ragaszkodó zsarnok próbálja veszélybe sodorni politikai mozgalmak, szervezetek és aktivisták üldöztetésével, kínzásával.

Az FNL volt Burundi több mint egy évtizedes polgárháborújának utolsó békét kötő lázadó szervezete, még 2009 elején tették le a fegyvert, hosszú-hosszú tárgyalások után. A júniusi elnökválasztást Rwasával együtt a teljes burundi ellenzék bojkottálta arra való hivatkozással, hogy az egy hónappal korábbi helyi önkormányzati választásokon súlyos csalások történtek, így értelemszerűen Nkurunziza elsöprő győzelmét hozta az elnökválasztás. Nem sokkal győzelmének kihirdetése után aztán Rwasa eltűnt, hozzá közel álló források szerint azért, mert a kormány részéről erőteljes szándék mutatkozott letartóztatására és elhallgattatására. A legvalószínűbb források szerint a kongói Dél-Kivuba menekült, ahol fel is vette a kapcsolatot különböző Mai Mai milíciákkal és a hírhedt FDLR szervezetével is.

]]>new fnl rebels]]>

A levélben Rwasa az ENSZ segítségét kérte pártjának és a politikai ellenzék jogainak helyreállítására, mert ahogy a levelet a médiának átadó helyettese, Alfred Bagaya mondta: ” ismét a pokol kapujában állunk.” Augusztus óta legalább 50 embert vettek őrizetbe az országban, akiket különböző bűncselekményekkel (rablásokkal, gyilkosságokkal) és egy kormányellenes lázadás szervezésével gyanúsítottak meg, bár minden kormánytisztviselő hangsúlyozta, csak egy szervezett bűnözői csoportról és nem lázadó mozgalomról van szó jelenleg. Ennek ellenére a hét elején a fővárostól, Bujumburától 10 kilométerre újabb 14 holttestet fedeztek fel a Rusizi folyó partján, majd eme szörnyű felfedezés után egy nappal újabb testeket (köztük rendőrökét) fedeztek fel nem messze onnan. A lakosság körében egyre nagyobb a félelem, és az elvárás a kormány felé, hogy találják meg az elkövetőket és egyszer és mindenkorra jelentsék ki, nincs újabb lázadás Burundiban.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7664) Politika (1582) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Egészség (50) Nézőpont (1) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2817) Tereb (146) Mozi világ (440) Belföld (11) Flag gondolja (36) Történelem (18) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Heti lámpás (319) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>