Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
f41330a2079fdd900548535fb0abc0de.jpg

Mesebeli Afrika - Út a Serengetiben: mi lesz a vége?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Annak ellenére, hogy világszerte aktivisták kampányolnak, petíciókat indítanak (a legismertebb internetes felület a témában a savetheserengeti.org) és közösségi oldalakon szereznek támogatókat a tervezett autóút megépítése ellen a Serengeti Nemzeti Parkban Tanzániában, az elmúlt hetek eseményei alapján úgy tűnik, most már mindenképpen megépül az Arusha és Musoma városát (tehát a tanzániai partot nagyjából a Viktória-tóval) összekötő, és a parkot részben kettészelő út.

Annak ellenére, hogy ezúttal az ellenkampányolók nem csak üres frázisokat puffogtattak, hanem konkrét tervet is készítettek, amely szerint az út a park déli részén, szinte a határán futna végig, így pedig megvédve a parkot a várható hatalmas forgalom hatásaitól.

Tanzánia elnöke, Jakaya Kikwete ugyanis az egész terv kihirdetése óta először beszélt nyilvánosság előtt a projektről és kijelentette, hogy az ország semmiképp nem fogja megváltoztatni a nyomvonalat és az utat meg fogják építeni. A 480 millió dollárból megépülő út egybehangzó vélemények szerint pontosan keresztülvágja a gnúk éves, fantasztikus vándorlásának útvonalát, amelynek során a Serengetiből a kenyai Maasai Mara természetvédelmi területre vándorol több százezer állat, így a forgalom súlyos veszélybe sodorja ezt a csodálatos látványosságot, hiszen csak az elmúlt évben több száz különböző állat pusztult el a park meglévő útjain. Kikwete szerint az út egyrészt fontos összeköttetést teremt a tanzániai part és az ország belső részei között, ráadásul jelentősen javítani fogja a parkban élő lakosság életkörülményeit is. A másik oldalon viszont ott van a hatalmas veszély az országnak sok millió dolláros bevételt termelő park élővilágára, nemzetközi kutatók szerint az út megépítése veszélybe sodorja a világ egyik legszebb parkjának integritását és a gnúk vándorlását történelmi kockázatnak teszi ki.

]]>Serengeti_map]]>

Az elnök egy olyan engedményt hajlandó volt tenni a rajta nehezedő nyomás hatására, hogy a gnúk vándorlási útvonalán nagyjából egy 50 kilométeres sávot nem fognak majd leaszfaltozni, ezzel is “biztosítva, hogy az ökoszisztéma ne kerülhessen veszélybe”. A tendereket 2011. januárjában kezdik meg kiírni és ekkor kezdődik a költségvetés összeállítása is, a konkrét munka pedig valamikor 2012 közepén kezdődhet. Ezúttal pedig nem csak mondvacsinált jogvédők és szakértők szólaltak meg, a világ vezető tudósainak és kutatóinak jelentős része fejezte ki nemtetszését a projekt miatt, és egy 27 kutatóból álló csoport a Nature magazinban megjelentetett cikkében még arra is becslést adott, hogy az út létezése miatt a mostani 1.3 milliós gnúpopuláció akár 300 ezer példányra is zuhanhat.

Bár jómagam sem vagyok túlságosan lelkes az egész útépítéstől ezen a fantasztikusan szép helyen, de a “nyugati” aktivisták és kutatók hozzáállása eléggé visszatetsző, hiszen például a britek (de lehetne mondani spanyol, francia példát) saját szigetükön az ipari forradalom idején az összes erdőt kiirtották, de most ez a közösség mégis elvárja egy szegény afrikai országtól, hogy ne fejlesszen, hanem próbáljon megőrizni. Ugyanígy, a kényelmes székünkből, klaviatúránk mögött ülve üdítőt kortyolva és sajtburgert majszolva nem várhatjuk el egy szegény kongóitól, hogy inkább haljon éhen, minthogy levadásszon egy gorillát a Virunga Nemzeti Parkban és így ne legyen mit mutogatni a gazdag európai turistáknak. Igen, minden érmének két oldala van.

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Tereb (146) Kultúra (9) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Mondom a magamét (7652) Egészség (50) Gazdaság (711) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Heti lámpás (319) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Jobbegyenes (2813) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Nézőpont (1) Sport (729) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>