Ma 2024 június 22. Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
34528975d16fd242f7b5f5d463a96d57.jpg

Kritika – Viharsziget

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Régóta várt filmre ülhettünk be végre. Pedig már 2009-ben néznünk kellett volna. Igaz, nem rajtunk múlt a dolog, most viszont, hogy lehetőségünk nyílt rá, a szokásos mozis étkekkel és társasággal ott ültünk és néztük ahogy két profi ismét együtt dolgozik.

Nagyon hosszú idő után végre sikerült eljutnom odáig, hogy a Viharszigetről írjak. Egy olyan filmről, amelynek az első előzetese(!) már 2009 júniusában felkerült az oldalra. Illetve egy olyanról, amelyben egyik kedvenc színészem a főszereplő. Igen Leonardo DiCaprio-ra gondolok, aki játszhat nagyon pocsékul is, akkor is hasonlóan fogom értékelni, éppen ezért nem biztos, hogy reálisan tudom nézni az ő előadását. Az első hírek hallatán, nagyon örültem neki, hogy újra Scorsese kezei között fog dolgozni. Így az Aviatator és a Departed után újra közös filmet forgattak. Ugyanakkor a lelkesedésem elég jelentőset csökkent, amikor kiderült, hogy kiveszik a 2009-es bemutatók közül, ezzel elvágva az utat az oscar-tól, és csak 2010 elején kerül majd a mozikba. Mennyire érte meg várni a filmre, és mennyire érthető a tolás? Nehéz kérdések, mindenesetre én egy nagyon jó filmet kaptam, és minden percét élveztem.

 
A sztoriról a legnehezebb írni, főleg spoiler-mentesen. De egy rövidke leírás álljon itt. Főleg azért, mert már az előzetesek sem fukarkodtak, és sok mindent ellőttek, ennek ellenére bőven tartogatott meglepetéseket a film. Teddy egy marshal (rendőrbíró/nyomozó) aki a szigetre érkezik társával, mert egy rab megszökött. Ráadásul egy olyan szigetre kell jöjjenek, amelynek lakói, jobban mondva a fegyház rabjai egytől egyig komolyabb mentális betegségben szenvednek. Így nem egyszerű emberek között kell megtaláljak azt az egyet, akinek nyoma veszett. A sztori előrehaladtával mi is sok mindent megtudunk, elkezdjük a nyomozókkal együtt összerakni a puzzle-darabkákat. A végén pedig nem tudunk eléggé csodálkozni. Mint mondtam, nem kevés meglepetésben lesz részünk.
 
A könyvet egyébként nem olvastam, a filmről is keveset szerencsére, így sok meglepetést "élőben" kaptam az arcomba, és pont ettől élveztem minden percét. Meg azért is, mert nagyon szeretem az olyan filmeket, amiket a vége után újra össze kell rakni. Meglátod a nagyobb képet, "az egészet", és elkezdhet az ember gondolkodni a darabkákon. Rájön arra, hogy mindennek megvolt a maga szerepe és helye, és pont ezért nevezhető illetve tartható ez egy nagyon jó filmnek. Ha vannak olyanok, amikre azt a jelzőt aggatjuk, hogy "egyszer nézhető", akkor ez minimum kétszer, még akkor is, ha közel sem tökéletes, és megvannak a maga hibái. De ezzel együtt csodálatra méltó az a munka, amivel ezt összerakták. - Itt főleg a történetre gondolok.
 
Sorolhatom a hibákat is, amik főleg a megvalósításban, a technikában keresendő. Rögtön az elején, ahogy a sziget felé hajóznak, erősen szúrta a szememet a tenger. Illetve nagyon sokszor a zenei aláfestés túl erős volt. Igaz ez lehet a mozi hibája is, de nem gondolom. Valamint a történetben is van minimális számú baki, de talán ez a legkevesebb. És ha már megvalósítás, akkor nem tudom megállni, hogy ne írjam le, mennyire szép képek készültek olykor a szigeten. Ez a szürkés, elmosódott világ nagyon jól ki lett találva.
 
 
Ha már az elején dicsértem, akkor ezt csak folytatni tudom. Igen, DiCaprio-ról beszélek, aki szerintem ismét megmutatta, hogy nagyon jó színész, a legjobbak között a helye, és ezt a legtöbb jelenetben bizonyította is. Az az érzelmi hullámvasút, amit itt végig kellett csináljon, nekem nagyon bejött, és egyszer sem éreztem azt, hogy rosszul teljesített volna. De, hangsúlyozom, nekem ő nagyon könnyen el tud adni egy filmet!
 
Értékelés: Shutter Island - 7/10
 
Tökéletes film nagyon kevés van, és ha 9-ről indulunk, akkor a bakik és a megvalósítás miatt a hetes a legjobb pontszám. Azért is, mert nem egyszer ült le a történet, és voltak azért üres járatok, de mint mondtam, nagyon jó és újranézésre ajánlott filmet láttam. Amit nyugodt szívvel tudok ajánlani, akár moziban akár otthoni megtekintésre. Én meg majd időt szakítok arra a bizonyos második alkalomra, biztos élvezet lesz, más szemmel összerakni a már említett darabkákat.
 
 teddike
(]]>teddike.freeblog.hu]]>)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7664) Szépségápolás (15) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Történelem (18) Jobbegyenes (2817) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (319) Flag gondolja (36) Gazdaság (711) Vetítő (30) Tereb (146) Mozi világ (440) Belföld (11) Életmód (1) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Kultúra (9) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>