Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
01ac46aa4b5265992a1ba2ce1fa8db42.jpg

Filmklub 2. - A jó, a rossz, és a csúf

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Csaknem három órára kényszerített a moziszékbe. Amit ezalatt az idő alatt felszolgáltak, azzal mindenféle bajom van. Először is a történet. Három kemény legény együtt és egymást gáncsolva kerget egy halom pénzt az észak–déli polgárháború véres hadszínterén keresztül.

Talán nem is megfelelő szó a kerget, hisz egy westernhős soha nem árulhatja el türelmetlenségét, tehát mondjuk úgy: hárman vonszolják magukat. Nem sietős a dolguk, ezért is nyúlik a másfél órára elegendő história elviselhetetlen hosszúságúra.

 

Egy westernhős ne legyen fantáziadús, legyen csak emberfeletti. Hogy a három címszereplő alkalmas-e erre a feladatra, az nem derült ki, a rendező ugyanis azon kívül, hogy a kamera elé állította őket, jellemábrázolásra egyéb lehetőséget nem is adott nekik. A csúnya csúnya volt, a gonosz hiúzszemű, a jó pedig szép. Egy Lombroso kell ahhoz, hogy a lelkükbe lásson.
Szóval, ez a három nekivágott a másfélórás útnak, hogy három óra alatt tegye meg, és sikerül is elhúzniuk az időt. Hogyan? Van erre egy rendkívül alkalmas filmpanel. A westernek általánosan kedves szokása, hogy a tempót, a ritmust zenekísérettel (ami itt pompás volt) időnként lefékezik, hibernálják. A fagyhalál küszöbén pihegő, alig mozduló film jó esetben hipnotikus hatással van a nézőre. A főhősök vontatott léptei súlyt kapnak, megremeg a föld alattuk, ha keményen néznek, rezzenetlen pillákkal, a néző bénult izgalommal hanyatlik hátra székében. Ha a helyzet nem elég drámai, vagy ha a panel túl hosszú, akkor a film túlhűl, fagyhalált szenved.
 

Sergio Leone filmje annyiszor halt meg, ahányszor ezt a panelt alkalmazta, tehát sokszor. A rendező mentségére szolgáljon, hogy a panelek nélkül sehogy nem tudta volna kitölteni ezt a három hosszú órát.
Az már a western csodája, hogy mégis türelmetlenül várom a következőt.

A Jó, a Rossz, és a Csúf
(Il Buono, il brutto, il cattivo)


színes, magyarul beszélő, olasz-spanyol-NSZK western, 155 perc, 1966

rendező: ]]>Sergio Leone]]>
író: ]]>Sergio Leone]]>, ]]>Luciano Vincenzoni]]>
forgatókönyvíró: ]]>Agenore Incrocci]]>, ]]>Furio Scarpelli]]>
zeneszerző: ]]>Ennio Morricone]]>
operatőr: ]]>Tonino Delli Colli]]>
vágó: ]]>Nino Baragli]]>, ]]>Eugenio Alabiso]]>

szereplő(k): 
]]>Clint Eastwood]]> (Jó)
]]>Lee Van Cleef]]> (Rossz)
]]>Eli Wallach]]> (Csúf)
]]>Luigi Pistilli]]> (Pablito Ramirez atya)
]]>John Bartha]]> (Seriff)

Filmvilág folyóirat 1979/12 44. old.
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7603) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Belföld (11) Jobbegyenes (2804) Életmód (1) Kultúra (9) Vetítő (30) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Gazdaság (709) Mozaik (83) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Heti lámpás (313) Sport (729) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>