Ma 2023 december 02. Melinda, Vivien napja van. Holnap Ferenc napja lesz.
9e027b74f75265da2541c4b94d21caa9.jpg

Ezt nézhetjük a héten - Heti mozibemutatók - 2013/40. hét

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A hét számos mozibemutatója eltörpül Alfonso Cuarón csodálatosan kivitelezett hollywoodi mozija, a Gravitáció mellett. A George Clooney–Sandra Bullock asztronauta páros űrkalandjai mellett pedig érdemes odafigyelni a magyar származású és Oscar-díjas Kevin Macdolnald új filmjére (Majd újra lesz nyár) is. Fokozódó nagyüzem a mozikban!

]]>Gravitáció]]> (12)

George Clooney és Sandra Bullock asztronauták egy balesetet követően az űrhajón kívül rekednek a végtelen és ijesztően csendes űrben. Lélegzetelállító felvételek és izgalmak: ahogy egy külföldi kritikus írta, nem jártunk ott, de vélhetően tényleg ilyen lehet a világűr, és most 3D-ben mi is átélhetjük. Oscar-gyanús mozi, amelyben a remek mexikói rendező, Alfonso Cuarón megmutatja, hogy mire lehet használni a 3D-t, ha tehetséggel, jó kezekben használják.

]]>Don Jon]]> (16)

A berlini filmfesztivált és a Sundance-t is megjárt Don Jon a hollywoodi sztár, Joseph Gordon-Levitt rendezői bemutatkozása. Az Eredet, az 500 nap nyár, A sötét lovag: Felemelkedés, a Looper - A jövő gyilkosa, és a Lincoln filmek sztárja szerencsére nem kényszeres magamutogatásként tekint a rendezésre, hanem egy tehetséges filmet tett le az asztalra kellő alázat mellett. A történet főhőse egy pornófüggő srác, aki bűnös szenvedélye mellett egyébként pedáns átlagéletet él: templomba jár, családi kapcsolatokat ápol, dolgozik, és munkaidején kívül szórakozóhelyeken lányokkal ismerkedik. Ám minden normálisra való törekvését felülírja a beteges vonzalma az internetes tartalmak iránt, amely még a párkapcsolatát is tönkreteszi. Mondanivaló, üzenet kevés van a filmben, ám a Don Jon-t mégis szerettük, és figyelemreméltó rendezői bemutatkozásnak tartjuk.

]]>Majd újra lesz nyár]]> (16)

A miskolci CineFest és Az utolsó skót király sokat tett azért, hogy különösen büszkék lehessünk Kevin Macdonaldra. Előbbi mutatott rá igazán a rendező magyar származására, utóbbi pedig Oscar-díjhoz segítette, amely még mindig egy szűk, exkluzív klub élethosszig tartó tagságát jelenti. Macdonald - aki a miskolci születésű Pressburger Imre (Emeric Pressburger) unokája ezúttal egy nemzetközi bestseller adaptálását vállalta magára. A történetben egy amerikai család éppen brit nyaralását tölti, amikor kitör a harmadik világháború. Ez különösen megrázó hír az éppen élete szerelmét élő tinédzser lány számára: még ha a viszonzott érzések mostoha-unokatestvérétől is származnak. A tehetséges Saoirse Ronan főszereplése (A burok, Byzantium, Hanna - Gyilkos természet, Komfortos mennyország, Vágy és vezeklés) még egy érv, hogy meg akarjuk nézni a filmet.

]]>Hannah Arendt]]> (12)

A nyolcvanas évekig színésznőként aktív - és zömében tévés szerepei mellett Fassbinder és Schlöndorff révén ismertté váló -, majd a rendezésre váltó Margarethe von Trotta néhány figyelemreméltó kísérlet mellett nem tudott igazi áttörést elérni direktori karrierjében sem. Így valóban kellemes meglepetés a 71 évesen elkészített Hannah Arendt című mozija, a híres-neves német származású filozófusnő életéről, amely tavalyi torontói premierjét követően mostanra bejárta a világ filmfesztiváljait. Von Trotta Arendt életének legmegosztóbb fejezetére koncentrál filmjében: a filozófusnő a háborús bűnös, náci Adolf Eichmann jeruzsálemi peréről tudósít a New Yorkernek, amelyben félreértett és botrányt kavaró kijelentéseket tesz a holokausztról és Eichmannról. Kritizálta a per körülményeit, és megkérdőjelezte néhány izraeli vezető ténykedését a holokauszt idején, amellyel kivívta a zsidó közösséget ellenszenvét és elutasítását.

]]>Mocsok]]> (18)

A már címével is sokat sejtető Mocsokban a második játékfilmjét rendező Jon S. Baird alámerül a szenny és korrupció világában. A finoman fogalmazó is provokatív és helyenként már-már alpári filmben a legnehezebb befogadói dilemma, hogy a történet főhőse egy olyan eszelős zsaru, akivel képtelenség azonosulnia a nézőnek. Ettől függetlenül az ő életét követjük nyomon, s megtapasztalhatjuk, hogy egy előléptetés érdekében bárkit és bármit tönkretenne, miközben valóságérzékelése a drog, a kegyetlenségek, és a szex hatására már régen megingott. A Mocsokban remek színészgárda gyűlt össze: James McAvoy mellett Jim Broadbent, Jamie Bell, Eddie Marsan, Imogen Poots és Shirley Henderson képviseli a brit színjátszás élvonalát. Trainspottinghoz hasonló kultfilm már nem lesz belőle, de stílusossága miatt rajongókat még gyűjthet magának. Ha valaki győzi gyomorral.

]]>A remény paradicsoma]]> (16)

Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiájának záródarabjában egy túlsúlyos tinédzser kislány nem ébredésének szomorú epizódjait nézhetjük meg. A berlini versenyprogramban bemutatkozó A remény paradicsomában a 13 éves Melanie fogyókúrás táborba megy, ahol egyrészt nem sikerül a fölösleges zsírtól megszabadulnia, másrészt ábrándozó szobatársaival egyre inkább a férfiak után kezd ábrándozni. Első körben megpróbálja elcsábítani a tábor középkorú orvosát, aki mintha maga is hezitálna, hogy milyen kapcsolatot tartson fenn a kislánnyal.

kgy - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (531) Gazdaság (693) Tereb (146) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Történelem (16) Sport (729) Jobbegyenes (2722) Nézőpont (1) Flag gondolja (34) Kultúra (6) Egészség (50) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (281) Vetítő (30) Mondom a magamét (7244) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Politika (1581)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>