Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
Gyurcsány főnyeremény a Fidesz számára

Gyurcsány főnyeremény a Fidesz számára

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A Böszme volt a Főhős!
KISZ vezetőből az állami vagyon privatizátora, aki a milliárdoktól eljutott a kétjegyű prímszámokig. Panelből a Szemlőhegyi úti villába költözött és lári-fári miniszterelnökké tette az Apró család. Gyurcsány Ferenc volt az e heti főhős.

„Magyarország tragédiája, hogy ez az ember, egyáltalán, még a közbeszéd tárgya. Gyönyörűen leírja, hogy mi a rákfenéje a magyar politikának és a közéletnek, ami a rendszerváltozás óta eltelt 30 évben alapvetően, nem mondom, hogy tönkre tette, csak megakadályozta az igazi fejlődést, amire számítottunk 90-ben” – véli Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője.

Gyurcsány aktívan részt vett az MSZP kampányában 2002-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök tanácsadója és bizalmi embere volt. 2003-ban lett a párt választmányi tagja. A Medgyessy-kormányban sport és ifjúsági miniszter lett, de már akkor látszott, hogy a nem túl jelentős kormányzati pozíció csak ugródeszka számára.

Gyurcsány a Fidesz számára főnyeremény volt. Minden megvolt benne, amit a jobboldali szavazók utálták a kommunistákban. Egyik botrány követte a másikat, mint például az, hogy 1994-ben 30 millióért jutott hozzá a balatonőszödi kormányüdülő egyik villájához is.

2004-ig a Gyurcsány a taccsvonal mellett ácsorgott – az MSZP-n belül is megosztó személyiségnek számított – míg Medgyessy nem gyengült. Az uniós választásnak nagy tétje volt, végül az MSZP 9, a Fidesz 12 képviselőt küldött ki az Európai Parlamentbe. A választási buktáért Kovács László távozó pártelnök vállalta a felelősséget. Szakértők szerint itt ingott meg a bizalom Medgyessy Péterben, ekkor érezték, hogy vele nem lehet megnyerni a 2006-os választásokat. A szocik érezték, hogy közeledik a kormányválság, Gyurcsány erre le is csapott és bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek.

Hárman voltak versenyben, Kiss Péter, Gyurcsány Ferenc és Veres János. A választmány végül Verest ejtette.

Mádl Ferenc köztársasági elnök 2004. szeptember 26-án kérte fel kormányalakításra Gyurcsányt. Az Országgyűlés az ellenzék támogatása nélkül szavazta meg az új kormányfőt.

A kormányzás helyett azonban Gyurcsány saját bázisát építgette, az idősebb generáció felé és az első szavazók felé is nyitott. Egyre több fiatalt igyekezett a pártban vezető pozícióba tolni.

A 2004-ben Gyurcsány Ferenc és kormánya civil kezdeményezésre, két kérdésről tartottak voksolást a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Az egyik kérdés az volt, hogy kapjanak-e kettős állampolgárságot a határon túl élő magyarok, a másik kérdés pedig az volt, hogy az orvosi magánpraxisok kerüljenek-e újra állami kézbe. Bár az igenek kerültek többségbe, a szavazás érvénytelen lett az alacsony részvétel miatt. Gyurcsány arra volt büszke, hogy a többség otthon maradt.

Eljött a 2006-os választás éjszakája, az eredményt a Köztársaság téri, rossz emlékű pártházban várták a szimpatizánsok és a szoci fejesek. Győztek. Gyurcsány meg tudta verni Orbán Viktort, ami nagy fegyvertény volt. Bár Gyurcsány nem kormányzott, de politikai show műsorával kilóra megvette az embereket, meg a vidéki elnököknek ígért fűt-fát, autópályát, pozíciót.

Tekintse meg a ]]>teljes műsort ITT.]]>

]]>www.hirtv.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (320) Autómánia (61) Jobbegyenes (2819) Sport (729) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Belföld (11) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Mondom a magamét (7668) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Mozaik (83) Gazdaság (711) Titkok és talányok (12) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>