Ma 2022 augusztus 10. Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna, Tiborc napja lesz.
Merkel „anyánktól” a súlytalanságig – a CDU lejtmenetének krónikája

Merkel „anyánktól” a súlytalanságig – a CDU lejtmenetének krónikája

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Hatalmas blama...

A nagyobbik német kormánypárt, a CDU évek óta népszerűségi válságban szenved. Angela Merkel pártja már a 2017-es Bundestag-választáson komoly veszteségeket könyvelt el, ekkor támogatottsága több évtizedes mélypontra jutott.

Az ezután következő kormányalakítás bárhogyan jellemezhető volt, csupán zökkenőmentesként nem. A CDU/CSU szövetség egy tekintélyes közéleti vargabetűt leírva (a liberálisok és a zöldek portáját is megjárva), többhetes sikertelen egyeztetést követően jutott vissza klasszikusnak mondható koalíciós partneréhez, a szociáldemokrata SPD-hez.

Ezentúl nem kímélte a választói közeg Merkeléket: az elmúlt másfél évtizedben hagyományosan – bár nem toronymagas és elsöprő, de – kiemelkedő győzelmeket kivívó CDU-t mintha büntették volna a szavazói. 

2018-ban, a hesseni tartományi választásokon a szavazatok mindössze 27 százalékát szerezték meg. Ez tizenegy százalékponttal alacsonyabb volt a korábbi voksolás eredményénél. Idén pedig mindkét tartományi választást elvesztette a CDU – Baden-Württembergben a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalzban pedig a szociáldemokraták győztek. Valamennyi fiaskó hozzájárult Merkel pártjának leáldozásához.

Pártszintű önfeladás

A német kereszténydemokraták a problémák felmerülésekor kezdetben mindig Csipkerózsika-álomban aludtak. Majd feleszmélve rendre úgy cselekedtek, mintha az Európai Néppárt szivárványos tansegédletét vették volna alapul. Gondolhatunk a migráció és a terrorizmus összeurópai kríziskérdésére, belpolitikai válságokra, vagy pusztán értékvitákra – a CDU minden esetben baloldali prominensekkel kereste a megoldási javaslatokat. 

Addig távolodtak a konzervativizmustól, hőköltek hátra a markáns patrióta témák kapcsán, fintorogtak a nemzeti-keresztény értékek hangoztatásakor, mígnem a teljes jobboldali spektrumot átengedték az AfD-nek. Ám mivel az Alternatíva Németországnak páriának számít a német közéletben, a CDU sem engedte ki őket a politikai karanténból – ezzel pedig egyre messzebb sodródtak az önként eldobott értékeiktől, és megindultak a centrum felé.

Ekkor történt meg a baj. Kettőzötten.

Egyfelől azért, mert a politikai középnek nevezett európai alapállás ma már nem egy tisztességes centrista pozíciót jelöl, hanem sokkal inkább valamiféle újbalos ámokfutósdit jelent. Keserű, és már-már valós az a közkeletű vicc, miszerint ma már Európában, „aki Lenintől jobbra áll, az fasiszta”.

Másfelől pedig a CDU hagyományos szavazótábora is egyre inkább kezdett elfordulni a párttól. Elmaradt a biztonság újrateremtése a migránsválságot követően, démonizálják a kulturális önazonosságot és a nemzetállami értékeket, sok esetben nem gyakorolhatja a zsidó és a keresztény ember félelem nélkül a vallását, és a jólét ma már nem egyenlő a jól-léttel: mindez nem látott elégedetlenséghez vezetett, amit az emberek le is vezettek a pártrendszeren. Nem csak a CDU gyengült, persze – az eljelentéktelenedés szinte valamennyi hagyományos német pártra igaz. Ám a folyamat Merkelék esetében a leglátványosabb és a legdrasztikusabb.

Személyzeti politika: elégtelen

Karizmatikus legitimáció – Max Weber tipológiája szerint ez az egyik módozata a politikusok választópolgárok körében történő érvényesülésének. A politikai vezető rátermettségét egyéni kisugárzásával, meggyőző rétori és stratégiai képességeivel, erőt mutató és a választópolgárok széles rétegeiben szimpátiát keltő megnyilvánulásaival bizonyítja. Ebbe a halmazba sorolható Orbán Viktor, Donald Trump, Vlagyimir Putyin, de akár a korábbi Gyurcsány Ferenc is.

Ugyancsak egyfajta sajátos karizmával és személyes kisugárzással rendelkezik Angela Merkel. Hiába van tele hibával pályafutása, a migrációs válságot megelőzően egy viszonylag eredményes gazdasági-politikai konstrukciót kialakítva sikeres országot épített. 

Merkel is rendelkezik jellegzetes karaktervonásokkal – védjegye a hajviselete, a blúzfajtái, a beszédei során összeillesztett ujjak, és maga a Mutti-kultusz. Ő Mutti Merkel, azaz a németek „anyukája”. Ez a felépített imázs talán a politikai véleményeknél is erősebb volt, és bevonzotta a szavazókat. Minden bizonnyal egyedi arculata is hozzájárult a kancellár választási sikereihez, négyszeres győzelméhez.

Lassan viszont Merkel leköszön, és helyére pártbeli utódját, Armin Laschetet szánják. De vajon CDU-elnökké választásán kívül hallott-e róla bármit a kedves olvasó?

Én sem túl sokat.

Laschet első ránézésre, ám másodikra és harmadikra ugyancsak egy súlytalan, színtelen-szagtalan, enervált figura, akinél előbb győz meg engem a kétfogú seftes az aluljáróban, hogy megvegyem a portékáját, mint ő, hogy rászavazzak.

Átengedett pálya

A CDU elnöke egy személyben szimbolizálja a német kereszténydemokraták súlytalanságát. Konrad Adenauer és Helmut Kohl pártja egy vízió nélküli, politikai vonzásra képtelen kancellárjelölttel, valamint egy szélsőségesen liberális irányba tolódott hátországgal készül az idei parlamenti választásra. A konzervatív értékeket lassan már nagyítóval sem érdemes keresni a CDU háza táján.

Ez a fajta erodálódás visszatükröződik a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokban. Ahol nem túl erős a mezőny, ott esélyes jelöltté válhat olyasvalaki is, akiről véletlenül sem gondolná az ember. A német Bild online változatában megjelent felmérés ]]>szerint]]> a Zöldek vezetik a pártok versenyét 28 százalékos támogatottsággal, egy százalékponttal a CDU előtt. Ez pedig azt jelenti, hogy ha most tartanák a Bundestag-választásokat, Németország zöld kancellárt választana magának.

Ausztriában még csak a kormánykoalíció kisebbik részévé tornázták fel magukat, ám a németeknél a terv a teljes hatalomátvétel. A jelenlegi kondíciókat tekintve, a CDU jó úton halad afelé, hogy kijátssza Németországot a Zöldeknek.

Ennyi a haszna a balra ráncigált, gluténmentesített „konzervativizmusnak”.

Hoppál Hunor - ]]>www.demokrata.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2379) Gasztronómia (539) Gazdaság (667) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Sport (729) Autómánia (61) Tereb (141) Belföld (8) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Nagyvilág (1464) Politika (1581) Heti lámpás (260) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (6236) Irodalmi kávéház (513) Egészség (50) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>