Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
9c1659eeefbf39f8ba2d590f97e0441d.jpg

Frei Tamás - Olajpala az új uralkodó

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kezdjük egy kis lexikonlapozgatással! Olajpala. Ez lenne a kulcsszó, erre kellene rákeresnünk. Ideje, mert szép lassan átrajzolja a körülöttünk épülő világot. Elsősorban az amerikai kontinensen bányásszák, de hatni fog a mi életünkre is.

De hogyan? Ha belelapoznánk, akkor azt olvasnánk a lexikonban, hogy az olajpala olyan üledékes kőzet, amelyből, ha a föld mélyéről kibányásszák, olaj nyerhető. Ehhez csak össze kell törni és 500 fokra hevíteni. Ultramodern technológia, költséges ugyan (hordónként 20 dollárba is kerülhet,
a hagyományos olajkitermelés 7 dollárjával szemben), mégis, az amerikaiaknak megéri, mert „függetlenné” válnak.

Megéri, mert ha beleszámítjuk a szállítási költségeket, mondjuk a Közel-Keletről, akkor már a hagyományos olaj sem lényegesen olcsóbb. Ráadásul energiafüggetlenné teszi őket, és így pár év múlva nem számít majd, hogy mi történik a Közel-Keleten. Vagy mondjuk Oroszországban!

És már ide is értünk, Magyarországra. Az olajpala-kitermelés technikája olyan tempóban fejlődik Amerikában, hogy a jelenlegi becslések szerint az Egyesült Államok négy éven belül a világ vezető olajkitermelő országa lesz. Átveszi a szerepet Szaúd-Arábiától. 2017-ben! Már 2025-re önellátóvá válik olajból és gázból, utána pedig pár évvel a világ legnagyobb energiaexportőrévé.

Mit jelenthet mindez? A legszerényebb becslések szerint is minimum annyit, hogy az olaj világpiaci ára két éven belül a felére esik. Nem vicc! A Bank of America múlt heti tanulmánya 50 dolláros hordónkénti árat vár 2015-re (amikor ezt a cikket írom, a Brent-olaj 102,8 dolláron áll). Sokak tippje szerint mindez az Öböl-országok stabilitásának megingását okozhatja. Gondoljanak csak bele: Bahrein például a jövedelmei 70 százalékát a föld alól felbugyogó természeti kincsnek köszönheti. És még így is, már a mostani 100 dolláros hordónkénti árnál megingott a hatalmi szerkezet, két éve alig tudott az uralkodó annyi pénzt a nép közé dobni, amennyivel nagy nehezen lecsendesítette az elégedetlenkedőket.

A szaúdi uralkodócsalád tartalékaiból 130 milliárd dollár bánta az arab tavaszt, ennyi kellett a lázadozók lekenyerezéséhez. Mi történik, ha majd csak feleennyi lesz a pénztárcában? Mi lesz a terrorizmussal, a régió biztonságával,
az arab–izraeli helyzettel, és mi lesz az oroszokkal?

Hiszen Putyin országában 83 régió él a központból osztogatott olyan segélyekből, melyeket a 95 dolláros világpiaci olajárhoz méreteztek. És az így kifizetett tanári fizetések , szociális háló és döcögő közellátási rendszer még így is egyre többször szül látványos elégedetlenséget Oroszország távoli pontjain. Moszkvát vasmarokkal kézben tartja ugyan a hatalmi erőkoncentráció, de Szibériában, ahol a 100 dolláros olajár idején is a rozsda eszi az életet, vajon mi lesz 50 dollárnál?

Mekkorák lesznek a hullámok, és elérnek-e majd minket, magyarokat is? A legkonzervatívabb becslések szerint egyetlen évnyi 60 dolláros olajár felemésztené a jelenlegi teljes orosz valutatartalékot. Utána már vágni kellene, nyesni, fájdalmasan, bele a rozsdás orosz életbe. Nekik fájni fog, nekünk olcsóbb lesz a benzin, de az orosz és arab fájdalom lehet, hogy mihozzánk is elfröccsen. Remélem, a külpolitika magyar irányítói már rég felütötték a lexikont az olajpala szónál.

Frei Tamás - metropol

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Tereb (146) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Vetítő (30) Sport (729) Heti lámpás (322) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Történelem (18) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7708) Gazdaság (713) Belföld (11) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2823)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>