Ma 2021 május 11. Ferenc napja van. Holnap Pongrác napja lesz.
fad0f32b466fd9afd5f489cfe4803e80.jpg

Frei Tamás - Egyetemi színvonal

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A magyarok másképp csinálják – ez volt az üzenete azoknak az amerikai újságcikkeknek, melyek a közelmúltban a magyar orvosképzéssel foglalkoztak, igencsak pozitív megközelítésben.

Az óceán túlpartján feltűnt, hogy a kelet-európai régió orvostudományi egyetemein egyre jobb minőségű az oktatás, ahhoz képest mindenképp, hogy amerikai pénztárcával nézve milyen olcsó. A lengyel, szlovák, cseh és magyar egyetemeken mindenhol húszezer dollár alatti az éves tandíj, miközben Amerikában még a közepes minőségű állami egyetemek is elkérnek legalább harmincezer dollárt. Nyugat-Európából is sokan jönnek annak dacára, hogy a sikeresen felvételizők számára ott ingyenes az orvosképzés, viszont akik nem jutnak be a francia vagy német egyetemekre, azok inkább minket választanak, mert a fizetős diploma nálunk olcsóbb, mint Párizsban vagy Berlinben. 

Így aztán aligha véletlen, hogy a magyar egyetemeken az elmúlt öt évben 13 ezerről 16 ezerre nőtt a külföldi diákok száma. 42 százalékuk orvosképzésen vesz részt Budapesten, Szegeden, Debrecenben vagy Pécsett. De a Szlovákiában tanuló külföldiek 45 százaléka szintén orvosnak készül, a lengyeleknél 30 százalék, a cseheknél 28.

A cikkekből az derült ki, hogy még Amerikából nézve is nagyon színvonalasnak tartják a magyar orvostudományi egyetemeket, értékelve és méltányolva a „régi világ” nálunk még megőrzött szemléletét. Lehet, hogy nem olyan fejlett a műszerezettség, viszont magasabbak az elméleti elvárások. Az amerikaiak eleinte meglepődnek a szigorú etiketten, azon például, hogy Magyarországon öltönyben kell vizsgázniuk. Furcsállják, hogy van csengetés, és hogy a professzorokat állva kell várni az előadóteremben. Szokatlan nekik, amikor rájuk szólnak, hogy ne hagyják a gördeszkájukat az egyetemi főkapuban. De állítólag nehezen viselik a biflázást is, mert szerintük Magyarországon sokat kell magolni.

De mindez mégiscsak meghozza az eredményét, főleg, hogy a magyar egyetemeken a diákok sokkal korábban kapcsolatba kerülhetnek igazi betegekkel, mint Amerikában, arról nem is beszélve, hogy boncolni is sokkal többet lehet, mert nálunk állítólag „erre a célra” több a holttest. 

A budapesti Semmelweis Egyetemen tanuló külföldiek a magas színvonalú, de olcsó oktatás mellett még azt is megemlítették, hogy magyar diplomával az unió területén bárhol praktizálhatnak (az orvosok elvándorlásából persze ezt mi már régen tudjuk). 

Azt csak én teszem hozzá, hogy Budapesten szinte tapintható a nemzetközi fiatalság hatása. Változik a város, alakul, reagál, kiszolgálja a külföldieket, a nyitott, érdeklődő diákok ezreit. Pár hete, amikor a pesti romkocsmanegyedben jártam, friss olasz tésztást vettem észre. Épp aznap nyitott, mintha csak valamelyik olasz kisváros piacán lennénk. Kézzel töltött remek tortellinik sorakoztak liszttel megszórva a fémszitákon. Kérdeztem is a kiszolgáló fiatalembertől, hogy mi van bennük, de nem értett magyarul. Beszélek-e angolul, de legjobb lenne olaszul, mondta.

Itt tart Budapest, ennyire izgalmas hely lett belőle. A külföldi diákok nyomában már olyanok is idejönnek, és hozzák magukkal a sokszínűséget, akik a nyelvünket sem beszélik. Részben ezt is a színvonalas egyetemeinknek köszönhetjük. 

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Mondom a magamét (5288) Egészség (50) Gazdaság (657) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Életmód (1) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (171) Belföld (6) Jobbegyenes (2023) Flag gondolja (33) Politika (1578) Heti lámpás (255) Irodalmi kávéház (505) Történelem (14) Sport (729) Tereb (140) Vetítő (37) Nagyvilág (1454)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>