Ma 2023 november 30. András, Andor napja van. Holnap Elza napja lesz.
Bayer Zsolt: A korrupt Márki-Zay

Bayer Zsolt: A korrupt Márki-Zay

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

És most vajon mi lesz?

Például lemond ez a korrupt gazember?

Jogerős ítélet mondja ki, hogy korrupció volt Jovány Gyula megbízása!

Márki-Zay Péter a törvényeket megkerülve szervezte ki a több száz millió forintos buszbizniszt a saját kampányfuvarosának. Immár jogerős bírósági ítélet szól arról, hogy korrupció történt.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló magyarországi törvényt és a vonatkozó európai uniós rendeletet is több ponton megsértette a Márki-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat, amikor 2020-ban a Jovány Busz Kft.-nek szervezte ki a helyi tömegközlekedést – állapította meg friss, immár jogerős ítéletében a Szegedi Törvényszék. Mindez azt jelenti, Márki-Zaynak immár papírja van arról, hogy korrupció volt a buszközlekedés kiszervezése, melynek során a saját kampányfuvarosának játszotta ki az egyébként éves szinten 100-150 milliós üzletet. A lapunk birtokába jutott dokumentum szerint a bíróság azt is kimondta, a polgármesternek nem volt jogalapja ahhoz, hogy ily módon rúgja fel a Volánbusz Zrt. állami társaság által ellátott szolgáltatást.

A fent ismertetett ítélet abban a bírósági perben született, amit – ]]>mint korábban már bemutattuk]]> – a 2020-ban a város által kiírt pályázatra jelentkező VIP Travel Kft. indított, mely – ezek szerint minden alappal – sérelmezte, hogy jogsértés érte Márki-Zayék részéről akkor, amikor a Jovány Busz Kft.-nek adták oda a munkát. Könnyen megeshet, hogy ez az immár nyilvánvaló korrupció sokba fog fájni a vásárhelyi adófizetőknek, mert lapunk értesülései szerint a jogerős döntéssel a zsebében a vállalkozás kártérítési eljárást indíthat az önkormányzattal szemben.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék kimondta, alaptalan volt a Márki-Zay vezette önkormányzat érvelése, miszerint fennállt a veszélye a tömegközlekedési szolgáltatás ellehetetlenülésének, ezért kellett pályázatot kiírni, illetve közvetlenül megbízni a kiválasztott szolgáltatót, a Jovány Busz Kft.-t. A jogerős határozat szerint nem volt oka a városnak arra, hogy felborítsa a Volánbusz Zrt.-vel még a 2018-as tender alapján kötött, 2019-től 2023-ig szóló megállapodást, hiszen a társaság buszai közlekedtek (s ma is járnak!), ezért Vásárhely 2019-ben még fizetett is.

„A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság helytállóan és okszerűen következtetett arra, hogy az alperes a szerződést maga is fennállónak tekintette még 2020. szeptember 15. napján is, hiszen ellenkező esetben nem lett volna értelme a fenn nem álló szerződés megszüntetése körében történő egyeztetésnek. Arra az alperes sem hivatkozott, hogy a DAKK Zrt. vagy a Volánbusz Zrt. a szolgáltatást ne nyújtotta volna, nem hivatkozott továbbá egyéb olyan tényre, körülményre sem, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy a közszolgáltatás folyamatossága veszélybe kerül, vagy a szolgáltatásnyújtás megszakadásának közvetlen kockázata fennáll. Így helytállóan az irányadó anyagi jogszabályoknak megfelelően foglalt állást az elsőfokú bíróság akként, hogy a kiválasztott szolgáltató közvetlen megbízásának az Sztv. 24. § (4) bekezdés b) pontja alapján nem volt helye” – rögzítették, hogy hamis érv volt Márki-Zay részéről a szükséghelyzetre való hivatkozás, azaz a városvezető törvényt sértett.

Mi ez, ha nem ordító korrupció, különösen, ha felidézzük: Márki-Zay kampányfuvarosa úgy „nyerte el” a polgármestertől az üzletet, hogy a tömegközlekedés átalakításának terveit maga Jovány Gyula dolgozta ki, majd ez alapján a koncepció alapján őt hozta ki győztesnek a város? Mikor Márki-Zay és Jovány elkezdtek terveket szőni az úgynevezett átszervezésről, még nyoma sem volt semmiféle szükséghelyzetnek, szóval a bíróság szerint is messziről bűzlik a mutyi!

A VIP Travel Kft. egyébként az ügyben számos olyan körülményt is kifogásolt, melyek miatt egyértelmű versenyhátrányt érte a totálisan zűrzavaros, amúgy jogszabálysértő és tisztességtelen eljárás során. Nehezményezték, hogy a város a pályázati kiírásból „véletlenül kifelejtett” olyan információkat, amelyek szükségesek voltak az ajánlat mérlegeléséhez, elkészítéséhez, majd az eljárási folyamatban sem kapták meg a szükséges, minden részletre kiterjedő tájékoztatást az önkormányzattól. Megdöbbenve álltak az előtt is, hogy a 2020. december 16-án, szerdán megtartott véleményező ülésen elhangzott Márki-Zay-féle előterjesztés szerint a pályázat „szombat délután lezárult”, és a legkedvezőbb ajánlatot a Jovány Busz Kft. tette. Azaz ott azt mondták el, hogy a hivatalosan december 14-én, hétfőn befejeződő ajánlattételi eljárást szombaton, december 12-én már lezárták, és kihirdették a győztest. Mivel a VIP Travel Kft. ajánlata december 14-én, hétfőn érkezett be a hivatalba, jogosan vélhette a vállalkozás, hogy az ő jelentkezésüket már számításba sem vették, ha úgy tetszik: eleve le volt zsírozva minden. Ezt erősíti az is, hogy súlyos visszaélés sejlik fel amögött: a helyi közlekedés járatterveit összeállító személy [Jovány Gyula, Márki-Zay kampányfuvarosa] egyúttal a nyertes kft. vezető tisztségviselője is.

Ahogy mondani szokás: „Ha valami úgy totyog, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, és úgy néz ki, mint egy kacsa, akkor az valószínűleg egy kacsa”. Pontosan ez a helyzet Márki-Zay korrupciójával is.

Forrás: promenad24.hu

Forrás: ]]>Bádog - Bayer Zsolt - blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Történelem (16) Heti lámpás (279) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (693) Sport (729) Irodalmi kávéház (531) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7237) Egészség (50) Flag gondolja (34) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Szépségápolás (15) Tereb (146) Politika (1581) Autómánia (61) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2719) Mozaik (83) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>