Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
5c1f96166a15f80baec654da3a6dad52.jpg

Az író és a magyar forradalom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A francia író és filozófus, Albert Camus korai haláláig kitartóan hirdette az 1956-os magyar forradalom eszméjét, kiállt a harcosok mellett, szembeszegülve a kor baloldali értelmiségével.

A Terror Háza hétfői emlékestjén Roland Galharague francia nagykövet, Fázsy Anikó műfordító és Jean-Francois Mattéi francia filozófus méltatta Camus-t.

A Terror Házában emlékeztek a francia szerzőre

Kettős évforduló adta a Terror Háza hétfői Albert Camus-emlékestjének aktualitását. A francia író közismerten szívén viselte a magyar forradalom sorsát, amelynek leverésére november 4-én emlékezett az ország, s Camus holnap lenne százéves. Fiatalon, 47 évesen hunyt el, három évvel halála előtt irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták.

Egy évvel az 1956-os magyar forradalom után cikket írt A magyarok vére címmel, amelyet most Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója olvasott fel a megnyitón. Camus levele tanúsága szerint a Szovjetuniót nem tartotta szocialistának, ám a Nyugat tétlenségét egyaránt ostorozta. „A nagy francia hazafi példamutatóan állt ki a magyarok mellett” – hangsúlyozta a főigazgató.

Roland Galharague francia nagykövet szerint az 1956-os forradalom nagymértékben befolyásolta Camus politikai gondolkodását, s nemcsak a felolvasott cikk, hanem egész életműve is a szabadság filozófiáját hirdette. Kiállt amellett, hogy Magyarország Európához tartozik, szabadsághoz való joga minden zsarnokságot felülír, s a magyar harcosok tulajdonképpen Európáért haltak meg.

Szabadságharc a marxizmus ellen címmel tartott előadást Jean-Francois Mattéi francia filozófus, aki Camus politikai el nem köteleződését hangsúlyozta. Kételyekkel viseltetett a pártok iránt, úgy vélte, hogy a politikai mozgalmak, a pártok mindig ellopták, átalakították s saját hasznukra használták fel az emberek lázadását. Mattéi felidézte: Camus általánosságban gyűlölte a kiáltványokat aláíró értelmiségieket, saját maga csak egyet írt alá, mégpedig a magyarok érdekében. Kiállása merész vállalkozás volt, hiszen szembefordult a baloldali értelmiségiekkel, egyedül állt ki a forradalom ügye mellett.

Fázsy Anikó, a Nagyvilág című irodalmi folyóirat főszerkesztője, Camus magyar fordítója a francia író 1956 iránti elkötelezettségéről beszélt előadásában. Hangsúlyozta, hogy Camus minden totalitarizmust elítélt, műveiben is, levelezésében is egyaránt ostorozta a fasizmust, a nemzetiszocializmust és a kommunizmust. Nem értett egyet a francia baloldali értelmiségiekkel, akik elfogadták a Szovjetuniót és a moszkvai hatalom eszközeit. Először 1956. október 30-án beszélt nyilvánosan a magyar munkások és fiatalok megrendítő harcáról, s a müncheni rádió közvetítésével eljutott hozzá a magyar írók segélykiáltása is. Újságcikkben állt ki a magyarok mellett, s ítélte el a nyugati világot, a nemzetközi közösséget, amely sokévnyi erőgyűjtés után beavatkozott a Közel-Keleten, Magyarországot azonban veszni hagyta, s aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy az ENSZ avatkozzon be Magyarországon. A forradalom leverése utáni években néma ellenállásra biztatta a magyarokat, hangsúlyozta: ne alkudjanak meg, egy újabb felkelést azonban nem támogatott, mert úgy vélte, eddig is túl sok vér folyt.

El akarta érni, hogy a nemzetközi közvélemény bojkottálja az elnyomókat. Szót emelt a bebörtönzött írókért. Camus, T. S. Eliot, Karl Jaspers és Ignazio Silone írta alá azt a levelet, amelyben Kádár Jánoshoz fordultak.

magyarhirlap.hu - ŐM

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Tereb (146) Heti lámpás (319) Életmód (1) Politika (1582) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Mondom a magamét (7664) Belföld (11) Autómánia (61) Jobbegyenes (2817) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Sport (729) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Vetítő (30) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>