Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
3c6af6fe4a79057eeeb2747d26708377.jpg

Natasha könyvespolca - Pofont a hírességeknek!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Adott egy vallásos, háborút is megjárt orosz veterán, aki a regény elején még csak azzal a szándékkal akarja felkeresni ex-feleségét, hogy térjen vissza hozzá.

" Igor Malev, a dúsgazdag orosz vállalkozó csak egy dologra tud gondolni: egykori feleségére, Ewára. A férfi jóképű és gazdag, ám mégis boldogtalan, mert társa évekkel ezelőtt elhagyta egy divattervezőért. Csalódását Igor máig nem heverte ki, s bármi áron vissza akarja hódítani szerelmét. A cannes-i filmfesztiválra készül, mert úgy tudja, hogy Ewa is ott lesz - új férje oldalán. S a mértéktelen luxusban lubickoló Szuperosztály tagjai között, a győztesek és a modern élet hedonista játékainak világában megkezdi 24 órán át tartó erőszaksorozatát. Igor maga a vibráló és jéghideg intelligencia, ezért a kibékülés sem lehet mindennapi. Megígérte, hogy egész világokat fog elpusztítani azért, hogy közel kerülhessen szerelméhez. És az ígéreteit mindig betartja..."

Adott egy vallásos, háborút is megjárt orosz veterán, aki a regény elején még csak azzal a szándékkal akarja felkeresni ex-feleségét, hogy térjen vissza hozzá. Mert ő megbocsát. Mert hiába dolgozik magas pozícióban, az életében a szeretet a legfontosabb. Csakhogy időközben rájön, mekkora cafka, hazug dög is az ex-neje, ezért csak jót tenne neki azzal, ha feljuttatná a mennybe. Így lesz valaki a saját szemében egy földre-szállt angyal; mondhatni, Jézus: ha nemes a cél, bármilyen áldozatot megér, hogy véghez vigye tetteit.

És ezzel Paulo Coelho rátapintott a lényegre: ha úgy gondoljuk, hogy jót cselekszünk egy társadalmilag nem elfogadott cselekedettel, feljogosít minket, hogy megtegyük a 'nemes cél' érdekében?  Azaz a cél szentesíti az eszközt? Gondoljunk csak azokra  a "segítőkre", akik a mennybe juttatják a hajléktalanokat, vagy a magatehetetlen, idős embereket - mert ott biztos jobb helyen vannak, mint ebben a kemény, rideg világban.  Rengeteget hallhattunk ilyen ügyeket a sajtó által. Na de térjünk vissza a könyvre.

A győztes egyedül van két fő szálon fut: az első a gazdag orosz férfi 24 órán keresztül tartó macska-egér játéka, a másik pedig egy velős társadalomkritika, melyben napjaink "Nagy Embereit", azaz a Szuperosztályt filézi ki az író. És hogy miért van szükség erre? Mert egy átlagember képes elhinni azt, ami az újságokban, tévében folyik, épp ezért döbbenjenek végre rá: egy sztár nem valami nagy szám!

Coelho csalafintán leszögezi a regénye elején: "Ez nem thriller, hanem egy kimerevített tablókép arról, hogy hol is tartunk most." A környezetünkből is láthatjuk: a fiatalok álma az, hogy NÉPSZERŰek legyenek; a feltörekvők -szó szerint- seggnyalással próbálják elérni céljukat, a Szuperosztály pedig halálra unja magát a nagy élvezkedés közben. De kizárt, hogy lemondjon a hatalmáról.

Aki kicsit is kapiskálja, mi folyik a film-, divat- vagy modelliparban, annak is tud újdonságot mutatni a regény backstage-szerűsége: Coelho kellően kiábrándítja, vagy megdöbbenti a népszerűség-hajhászokat, bár nem hinném, hogy a regény megrengetné az emberek szemléletmódját és ezután mindenki szeretetben és békességben fog élni. Aki viszont képben van e csoport helyzetével, annak valószínűleg semmi újdonságot nem tud mondani - nekik az izgalmasabb részek, a gazdag orosz viselkedésének megváltozása, vagy a többi szereplő sorsa lesz az érdekesebb.

Bevallom, én még eddig sosem olvastam Coelhot, csak annyit kapisgáltam, hogy népszerű. Épp ezért, amikor elolvastam regény borzongás-gyanús fülszövegét, kapva kaptam az alkalmon és a mű beszerzése útján megpróbáltam megismerkedni az íróval - bár állítólag ez nem olyan coelhos, mint a többi. De talán épp a Coelho-szüzességem miatt tudtam elfogulatlanul olvasni a kötetet.

Egyetlen dolog nem tetszett a művel kapcsolatban: kicsit toldott-foldott lett. Thrilleres motívumok, plusz társadalomkritika - ez még elfogadható. De erőteljes keresztény-hangulat lengi be az egész regényt, ráadásul magasztos gondolatokat is vegyített az író a Szuperosztály leszólásába. Mintha hittérítőnek állt volna.

Ettől függetlenül tetszett a kötet és elképzelhető, hogy a jövőben több művet is fogok olvasni tőle.

Könyv adatai: 

- Címe: Paulo Coelho: A győztes egyedül van
- Kiadó: Athenaeum 2000 Könyvkiadó Kft.
- Oldalszám: 426
- Borító: cérnafűzött, keménytáblás
- ISBN: 9789632930091
- Megjelenés: 2009
 
 
Natasha
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Egészség (50) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7603) Sport (729) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gazdaság (709) Gasztronómia (539) Heti lámpás (313) Jobbegyenes (2804) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Történelem (18) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Belföld (11) Életmód (1) Nézőpont (1) Tereb (146) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>