Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
969fcf886c4503d600ec451a25e7617b.jpg

Ünnepi fogások a Gasztrobloggerek konyhájából II. Stollen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ugyan vége a karácsonynak, de az ünnepi hangulat továbbra is jelen van életünkben. Még maradt tartsolyunkban néhány ünnepi fogás, amelyet nagy szertettel nyújtunk át a gasztronómia szerelmeseinek.

A gyümölcskenyér német változata a stollen – tulajdonképpen egy aszaltgyümölcsökkel, diófélékkel és marcipánnal dúsított kalács.A rengeteg hozzávaló talán ijesztőnek látszik, de igazából nem olyan nehéz elkészíteni. És a siker garantált!

Áfonyás-pisztáciás-marcipános stollenkoszorú
 
85 g mazsola
50 g aszalt áfonya (cranberry), durvára vágva (+ egy kevés a tetejére)
100 g kandírozott narancs-, és citromhéj, apróra vágva
50 g hámozott, sótlan pisztácia, durvára vágva (+ egy kevés a tetejére)
4 ek sötét rum
550 g liszt
2 zacskó száraz élesztő (7 g/zacskó)
50 g nádcukor
egy csipetnyi szerecsendió
egy (bio)citrom reszelt héja
85 g vaj
250 ml tej
1 tojás (+ 1 a tetejére)
100 g marcipán
a tetejére
citromlé, porcukor
 
 
Az apróra vágott pisztáciát, áfonyát, a kandírozott citrushéjakat és a mazsolát egy tálban összekevertem és meglocsoltam a rummal, majd hagytam, hogy jól beszívja.
A lisztet kelesztőtálba szitáltam, egy csipet sót beleszórtam, ment hozzá az élesztő, a szerecsendió, a cukor és a citromhéj, majd a vajat is hozzámorzsoltam a lisztes keverékhez. A tejet kicsit meglangyosítottam, a tojást beleütöttem, kicsit összekevertem, így öntöttem a száraz hozzávalókhoz. Alaposan megdagasztottam a tésztát – persze kicsi tejjel, liszttel lehet igazítani az állagán, ha nem tökéletes.
Letakarva kb. másfél óra alatt duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát liszttel megszórt munkalapra borítottam és jól átgyúrtam. Kb. 17×37 cm nagyságú téglalpot formáztam belőle, és a rumban áztatott töltelék egyharmadát a tészta középső harmadára terítettem és a két szélét ráhajtottam. Így ismét kinyújtottam és a töltelék második harmada is rákerült, majd újabb hajtogatás és nyújtás után ment rá a maradék és ismételten hajtogattam, nyújtottam.
Végül a tésztából kb. 55×15 cm-es téglalapot formáltam. A marcipánból is egy akkora rudat csináltam, mint a tészta hosszanti oldala, és a közepére fektetve feltekertem, hogy a hajtogatott rész alulra kerüljön.
A henger két végét némi tojással megkenve összeragasztottam és sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem. A koszorú közepére egy vízzel teli konzervesdobozt tettem, így egyrészt a párásítást is megoldottam, másrészt a formáját is jobban megtartja a tészta.
Letakarva megint egy jó órát kelesztettem, majd tojással lekenve ment a 190 şC-ra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt aranyszínűre sült.
Hűlés után még hátravolt a díszítés – a porcukrot kevés citromlével kikevertem és a kalácsra csurgattam, majd megszórtam a félretett pisztáciával és áfonyával.
2-3 napig friss, puha marad – hacsak előbb el nem fogy….
 
(a recept forrása: GoodFood 2008/december)
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Sport (729) Kultúra (7) Vetítő (30) Egészség (50) Gazdaság (705) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2788) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Tereb (146) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Mondom a magamét (7546) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Autómánia (61) Nézőpont (1) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>