Ma 2020 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
6c69e144aece22e1779349b01a28cbd2.jpg

Szőlős calzone baracköntettel

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azoknak ajánljuk, akik szívesen próbálnak ki új ízeket, és természetesen azoknak, akik szeretik a tészta (kenyér/pizza) és gyümölcs párosítását, akik szívesen csemegéznek szőlőt vagy szilvát, nyáron dinnyét egy karéj lágy fehérkenyérrel.

hozzávalók

1,5 dl víz

0,5 dl narancslé

2 ek olaj

30 dkg liszt

1 mk cukor

1 ek só

1 narancs reszelt héja

2 bőven púpozott ek durvábbra darált dió

3/4 cs szárított élesztő (7 gr-os 3/4-e; kb 2 bő kk)

2 nagy maréknyi szőlőszem

2 bő ek cukor

csipet fahéj

1 csapott kk liszt

1 felvert tojás

1 bő ek étkezési keményítő

sárgabarack befőtt leve és gyümölcse

A pizzatészta hozzávalóit kenyérsütő gép formájába pakoljuk, alulra a folyékonyak és a reszelt narancshéj, ezekre a liszt, ennek a tetejére, ellentétes sarkakba a cukor és só, középre a szárított élesztő. Dagasztjuk-kelesztjük. Kenyérsütő gép híján kézzel vagy robotgéppel dagasztjuk ki a tésztát, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta készül, leszemezzük a szőlőt, a szemeket megmossuk, majd lobogó vízbe dobjuk nagyjából 3-4 percre (nem érdemes egyszerre sok szemet a vízbe tenni, az a jó, ha fővésben marad). Leszűrjük és rögtön hideg vízbe tesszük néhány percre. Ennyi elég ahhoz,  hogy könnyen tudjuk meghámozni a szemeket. A hámozott szemeket kettévágjuk, kiszedjük a magjait, majd - ha nagyon nagyok - negyedbe vágjuk őket. A hámozott-magozott-darabolt szőlőt megszórjuk a cukorral, fahéjjal és a liszttel, jól átforgatjuk. Érdemes úgy időzíteni, hogy a szőlő akkor legyen kész, mikorra megkel a tészta.

A pizzatésztát lisztezett munkalapra szedjük, finoman átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. A cipókat letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk. Pihentetés után a cipókat3-4 mm vastagra nyújtjuk. A pizzakörök egyik felére halmozunk a szőlőből, a pizzakör szélét megkenjük kicsit felvert tojással, félbehajtjuk a tésztát, a széleken villával összenyomogatjuk.

Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a szőlős calzonekat. A calzonek tetejét átkenjük a felvert tojással, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-25 perc alatt készre sütjük.

Az öntethez az étkezési keményítőt elkeverjük a barackbefőtt levével, hozzátesszük a gyümölcsöt, kézi mixerrel pürésítjük, majd gyenge lángon besűrítjük. A befőttlé és a befőtt gyümölcsének mennyisége tetszés szerint változhat, sűrűbb avagy hígabb öntetet szeretnék.

A calzonekat tálaló tányérra szedem, az öntetet külön kínálom hozzá.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 

]]>http://maxkonyhaja.blogspot.com/]]> 

]]>http://thechefviki.blogspot.com/]]> 

]]>http://garffyka.blogspot.com/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (246) Mozaik (83) Politika (1571) Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Vetítő (37) Életmód (1) Irodalmi kávéház (492) Gazdaság (655) Mondom a magamét (4935) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Tv fotel (65) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Tereb (140) Nagyvilág (1452) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Jobbegyenes (1906) Történelem (14) Belföld (5) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>