Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
e2821d97a5f05e1c7c9ddd113cca8dbc.jpg

Szellem a fazékból - Hamuból sült pogácsa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy kitartó elme, reggel felkelve, belekezdett a pogácsaregiszterbe. 

Mindegy is – suttogta –, hogy leveles, omlós, hajtogatott, a fajtákat kell rendszereznem, elvégre ha tésztát kelesztek, sós vízzel és zsírral bedagasztom, kerekké lapogatom, tetejét bevagdalom, tojással megkenem, sütőbe vagy kemencébe beteszem, akkor kijön a pogácsa.

Gyerekjáték a fajtája: ha kenyértésztából szaggatom, akkor molnárpogácsa, ha a tésztába krumplit reszelek, kolompéros, ha darált tepertyűt gyúrok bele, töpörtyűs, a vajasba vajat, a túrósba túrót, ezeket már borospohárral is kiszaggathatom. Nosza, írni kezdte rendbe. Hájas, hagymás, vajas, sajtos, tejfölös, burgonyás, káposztás, kefires, medvehagymás, túrós, napraforgó-, szezám-, tökmagos.

Már félszáznál tartott, amikor elbizonytalanodott. Hová sorolandó a „hamuból sült pogácsa”; mert A két bors ökröcske című székelyföldi mesében ez szerepel, és Ipolyi Arnold nagyváradi püspök is erről ír. Hogy lehet „hamuból” pogácsát sütni? Bár mindenből lehet, tudjuk, a szegény ember fia, amikor feltarisznyázták, nem hamuból sült pogácsát vitt magával, hanem hamuban sültet. Ezt ette Julianus barát is, amikor a XIII. század első felében keletre indult, hogy meglelje az őshazát, ezt süttette anyjával (cseppnyi anyatejjel) Borsszem Jankó, midőn nővérei keresésére indult sárkányországba, ez a mi nemzeti jelképünk. Milyen íze lehet a hamunak? Aztán eszébe jutott, hogy latinul a hamu a múltat jelképezi, ezért sok helyütt hamut kevertek a tésztához. Ez a hammas pogácsa.

Kezdő újságíró korában a sajtótájékoztatókon már a pogácsa fajtájából tudta, mit akarnak lenyomni a torkán. Ha sima közértes egyenpogácsa volt kitéve, nem is maradt, eloldalgott, annál még a ropi is jobb; a töpörtyűs kétesélyes volt, a kolbászos, juhtúrós ígéretes. Akkor elővette a jegyzetfüzetét – ők még gyorsírással írtak –, miközben teletömte zsebét langyos pogácsákkal. Mézespogácsa persze ritkán mutatkozott, de azért hosszú pályafutása alatt feltűnt néhány kombináció: hajtogatott-réteges tarkababos, egyszerű málépogácsa, ami a szülőföldjét idézte; egyszer még dercepogácsát is kapott (ez korpás liszttel készül), olyat, amilyenről Szentmártoni Bodó János unitárius lelkész ír 1636-ban, aki egész versezetet szentelt a só dicséretének.

De ismerte a restpogácsát, a pezsgőset, tudta, mikor kell tejben futtatott élesztőt adni a tésztához, hogy könnyebb legyen, maga is sütött dió nagyságú menyasszonypogácsát (eljegyzéskor ezt szórta a menyasszony a bámuló falusiak közé), csak tollaspogácsát nem mert sütni: abból a falusiak megjósolták az ember halála napját, tollat dugtak a nyers tésztába, és akinek sütéskor a tolla elégett, nem érte meg az új esztendőt. Akkor már inkább lucapogácsa boszorkányűzésre.

Háromszáznál tartott – épp Kós Károly erdélyi mézespogácsáit sorolta, a tordai, szamosújvári változatokat, a lónai négyszögletűt, az aszalt gyümölcsökkel gyúrt medgyesit, a gyömbérliszttel megszórt aradi sárgát –, amikor az asszony kihívta a mentőket.

„A tésztát gondolatban két részre osztjuk, jobbról és balról is behajtjuk a középvonalig, majd félbe és kétszer keresztbe hajtjuk” – motyogta, amikor szelíden a hóna alá nyúltak, és felemelték az asztaltól. „A sulyompogácsát belevette? – kérdezte a mentős –: három rész rozsliszt, egy rész sulyomliszt, csak mi sütjük Tiszacsegén.” „Háromszázegy!” – kiáltotta diadalmasan; megörült ennek a változatnak, mint tót a pogácsának.

Lefelé a lépcsőn a következő szavakat mormolta: kendermagpogácsa, pogácsaalma, pogácsaarany, pogácsaláda. Majd dúdolni kezdett: „Cintányéron, cintányéron aprószőlős pogácsa, / Fáj a szívem, fáj a szívem gulyásra, de gulyásra.”

„Semmi baj – nyugtatta az asszonyt a mentős –, mindenki a maga szerencséjének pogácsa.”

Vinkó József - ]]>www.valasz.hu
]]>
Szellem a fazékból - Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek."

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

 

 

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Belföld (10) Gazdaság (705) Mozaik (83) Kultúra (7) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Politika (1582) Életmód (1) Tv fotel (65) Történelem (18) Mozi világ (440) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7546) Nagyvilág (1310) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Jobbegyenes (2788) Flag gondolja (36) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>