Ma 2023 június 10. Margit, Gréta napja van. Holnap Barnabás napja lesz.
8cabfb7e84a7c6bbc4159b3d9e45232c.jpg

Rabi torta - Auguszt Olga receptje

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az első tengerparti nyaralásom a 60-as évek végén meghatározó volt gasztronómiai szempontból. Szüleimmel az akkori Jugoszláviába utaztunk, apánk megmutatta, hol töltötte ifjúkorát Abbáziában

Álltunk a főutcán, az Angelina park mellett, egy romos ötemeletes épület előtt, és nem nagyon fogtuk fel, hogy a háború előtt ez volt nagyapánk szállodája, a Hotel Auguszt. A 30-as években apánk húszéves volt, és nyaranként itt dolgozott: a nyaralás feltételeként a süteményeket neki kellett elkészítenie a szállóvendégek számára, ha kész volt, délután mehetett a Kvarner-öbölben lévő strandra. Apám megismertetett a mediterrán konyha legváltozatosabb tengerparti halkülönlegességeivel (tintahal, szépia, polip, királyrák, homár). A voloskói kikötőbe vitt minket, ahol akkor fillérekért lehetett kapni a híres, nagyméretű garnéla rákot. Volosko akkor még kis halászfalu volt.

A mozgalmas kikötő, a hajók jövés-menése, a hálókat javító halászok a pesti belvárosban felnőtt gyerekek számára meseszerű volt. Amikor az egyszerű, fehérre festett vasasztalra kihoztak egy óriási halom rózsaszín-fehér garnélarákot, csak bámultunk. Mi, gyerekek is megszerettük: lehetett kézzel enni, és apánk olyan élvezettel törte a farokrészét, szopogatta az ollókban lévő hófehér rákhúst, hogy átragadt ránk a tengeri finomságok szeretete. Itt ismertem meg a maraskino likőrt, amelyet a Dalmáciában termő savanyú Maraska cseresznyéből készítenek.

A félig érett cseresznye magját használják fel a Rosoglio di ossa di marasche italhoz. Édességkülönlegességre viszont később, Rab szigetén bukkantam. Nem nehéz elkészíteni, és nagyon mutatós.
 

TÖLTELÉK

HOZZÁVALÓK:
 • 1 kg hámozott mandula
 • 80 dkg kristálycukor
 • 5 dkg vaníliás cukor
 • 1 dl maraskino likőr
 • 6 db tojás
 • 2 db citrom reszelt héja + a leve
 • 2 db narancs reszelt héja + a leve
ELKÉSZÍTÉSE:

Először leforrázzuk a mandulákat, majd eltávolítjuk a héját. Alaposan kiszárítjuk.

Ledaráljuk a 2/3-át durvára, az 1/3- át finomra. Lereszeljük a citromok és a narancsok héját. Hozzáadjuk a cukrot, tojást, a lereszelt héjakat és a gyümölcsök levét, a likőrt. Összekeverjük a tölteléket. Állni hagyjuk, amíg a tészta elkészül.

TÉSZTA

HOZZÁVALÓK:
 • 50 dkg liszt
 • 4 db tojás
 • 12 dkg cukor
 • 15 dkg vaj
 • 1 ek maraskino likőr
 • 1/2 dl víz
 • csipetnyi só
ELKÉSZÍTÉSE:

Összegyúrjuk az alapanyagokat, majd a tésztát, hagyjuk 1 órát pihenni. Ha lehűlt a tészta, akkor vékonyra nyújtjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert hamar megpuhul a melegben a vaj miatt. Egy papírból csigavonalat vágunk, így könnyebb lesz a tésztát is kivágni csigaformára, majd a maradék tésztából 3 cm széles csíkokat vágunk.

A tölteléket 2 cm magasságban rákenjük a csiga formájú alapra, úgy, hogy a tészta két oldalán 1-1 cm-t szabadon hagyunk. A csíkokat a töltelék oldalára csipkésen rányomkodjuk.

A torta tetejét villával elegyengetjük, és néhány mandulával díszítjük. 160 °C-on 20 percig sütjük. A kész tortát meghintjük porcukorral. Több napig eláll.

Előfizetői ügyfélszolgálat:
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig

]]>Fizessen elő a Magyar Konyha Magazinra!]]>


]]>]]>

Előfizetési díjaink 2015-ben:

Éves előfizetés: 4700 Ft
Féléves előfizetés: 2600 Ft

]]> Online előfizetés ]]>

]]>Ajándékozzon Magyar Konyha Magazin előfizetést!]]>

]]>http://magyarkonyhaonline.hu]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Mondom a magamét (6864) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Belföld (9) Irodalmi kávéház (521) Tereb (142) Egészség (50) Történelem (15) Nagyvilág (1306) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Politika (1581) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Jobbegyenes (2626) Gazdaság (681) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Heti lámpás (264)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>