Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
b987c28a1c7757849d050eb587e57955.jpg

Gasztrobloggerekkel - Adventtől, Karácsonyig I. Ólomüveg süti

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.

Egy kipróbált süti recept, amit előbb is el tudunk készíteni.

Ennek a mézesnek kb. 4 perc a sütési ideje, ekkorra a cukor is pont megolvad. És még egy dolog, ha karácsonyfára szánjuk
Dísznek (mert fel is fűzhetjük), akkor véleményem szerint ez sokkal masszívabb
Tészta, mint a linzer, nem fog lepotyogni a fáról.
 
 
Szóval a recept hozzávalói:
 
200 gr méz
150 gr margarin (most vajat tettem)
250 gr porcukor
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt szegfűszeg
1 kk. fahéj
750 gr liszt
 
És még töltetlen kemény cukorka, ha lehet több színben. Ezt valamilyen formában
törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.
 
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket, szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól
Elkeverjük, majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órán át,
de lehet 1 napot is.
Majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen (én egyszerre a felét szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra szaggatjuk.
Ha üveg sütit szeretnénk készíteni akkor már a tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a cukor) vágunk bele még kisebb formát, majd ha másként nem megy, akkor egy fogpiszkáló segítségével vesszük ki a felesleges tésztadarabot. Az így keletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukrot, mert sütés közben nagyon összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fennáll a veszélye, hogy itt-ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb. 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük, akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamellizálódik.
 
 
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit, hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül hamarabb, mint ahogy a szaggatással, másodszaggatással, majd a cukor betöltésével végeznénk.
 
Jó étvágyat hozzá!
 
 
 
 
Kiskukta

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Gazdaság (702) Történelem (17) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Autómánia (61) Belföld (10) Szépségápolás (15) Heti lámpás (310) Tv fotel (65) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7501) Kultúra (6) Jobbegyenes (2778) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Sport (729) Mozi világ (440) Életmód (1) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Tereb (146) Mozaik (83) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>