Ma 2024 november 09. Tivadar napja van. Holnap Réka napja lesz.
d6ba2e76332d99a7a22d47e928f703a0.jpg

Flag – gasztro magazin:Kelkáposzta főzelék

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez az az eset, amikor egy gyerekriogatónak titulált ételről bebizonyosodik, hogy jól elkészítve, ízletes feltéttel tálalva egy kelkáposzta főzelék is lehet finom! A kecskesajtos tojáslepénnyel ez a verzió garantáltan az!

Hozzávalók

2-3 szem krumpli
1 közepesnél nagyobb fej kelkáposzta
1-2 gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
só, bors
köménymag
babérlevél
csipet pirospaprika
rántás (olaj, liszt)
fél ek vaj

A krumplit, fokhagymát, hagymát megpucolom, a kelkáposzta fejet megmosom, külső leveleit, ha szakadt, gyűrött levágom, a nagyobb ereket éles késsel elvékonyítom (leormozom). A hagymát egészen apró kockára vágom és a habzásig forrósított vajon egy-két percet futtatom. Rányomom a fokhagymát, egyet keverek rajta, majd hozzáteszem a felkockázott krumplit és annyi vízzel, ami éppen ellepi, feltöltöm. Fűszerezem: só, bors, egy babérlevél.
Alacsony lángon, fedő alatt addig főzöm, amíg a krumpli háromnegyedig megpuhul (nagyjából 10-15 perc, krumplitól és a kockák méretétől is függ).
Közben a kelkáposztát is felkockázom. Ezt lehet úgy is, hogy félbe vágom, majd a félfejet csíkokra és aztán kockára, lehet úgy is, hogy a leveleket egyenként leszedem, egymásra simítom, felcsíkozom, majd kockázom.

Mikor a krumpli majdnem kész, hozzáteszem a kelkáposztát és kevéske vizet még aláöntök. Nem kell nagyon leveses legyen, a kelkáposzta a párolástól pár pillanat alatt összeesik. Megszórom őrölt köménnyel (vagy teatojásba szórt köménymagot lógatok bele) és körülbelül 4-6 percet rotyogtatom, alacsony-közepes lángon.
Egy csapott evőkanálnyi rántást a kelkáposzta-krumpli levével és egy kevéske vízzel simára keverek, beleszórok egy csipetnyi pirospaprikát (ezt nem is annyira az íze miatt, inkább, hogy tompítsa a főzelék sápadtságát), majd a főzelékhez öntöm és elkeverem.
Egyet rottyantok rajta, megkóstolom és ha kell, még fűszerezem.

A kecskesajtos tojáslepényhez 2 tojást megmosok, egy mélytányérba töröm, hozzáöntök kevéske tejet (lehet főzőtejszín helyette), villával habosra keverem, sózom (óvatosan), borsozom, majd beleaprítok egy nagyjából két ujjnyi vastag szeletet a diós-borsos kecskesajtból. Fél kanálnyi olajat forrósítok, ráöntöm a tojást és fedő alatt, alacsony tűzön addig sütöm, míg a teteje is szépen szilárdulni kezd. Falapáttal átfordítom és a másik oldalát is megsütöm.
A tojáslepényt félbe, negyedbe vágom és a kelkáposzta főzelékkel együtt tálalom.
Egyszerűen - fenséges!

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2875) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (719) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Történelem (18) Tereb (146) Egészség (50) Politika (1582) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7940) Vetítő (30) Belföld (11) Flag gondolja (38) Tv fotel (65) Autómánia (61) Mozi világ (440) Mozaik (83) Heti lámpás (334)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>