Ma 2023 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
093fa00b8e2691ceb7ace9faa5ed165f.jpg

Borbemutató 3.rész - Heimann Pince

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Heimann Pince
Az 1758-as évet tudjuk a Heimannok első szekszárdi írott megjelenésének. Ez évben lépett Michael Haiman frigyre Elizabeth Markus-szal. Michael (sz.1728) születési helye, és Elizabeth minden adata hiányzik. Őt tekintjük a Szekszárdra betelepült ősapának, és tőle vezetjük le dokumentált családfánkat. A legendárium szerint a Fekete-erdő környékéről származunk, és sváb őseink már hozták magukkal a fejlett árutermelő borkultúrát. Az emlékezet még kiterjed Mathiasra (sz.1848), aki már nem beszélt németül, Ferencre (sz.1875), aki már exportált bort Ausztriába.
Ferenc (sz.1901) a három fiú legidősebbjeként vitte tovább a borászkodást. A család megszenvedte a Világválságot, majd töretlenül kezdték újra a birtok építését. A II. Világháborúból csak 1947-ben tért haza betegen.
Ferenc (sz.1930), az egyetlen utód, a katona apa helyett is vitte édesanyjával (Pollermann Erzsébet, sz.1902) a gazdaságot. Sikeres gazda volt szép állatokkal, gyarapodó földekkel, jó borokkal. Felesége (Budai Rozália, sz.1934) révén is komoly borászati tudás került a családba. Az após (Budai Mátyás, sz.1905) Szekszárd egyik ismert, elismert borásza, borkereskedője, a Pinceszövetkezet egyik alapítója volt.
Heimann Ferenc nevéhez fűzödik a szekszárdi tsz. háztáji szőlők kialakítása, az első nagyüzemi kordonos telepítések, az Aliscavin néven létrehívott borászati közös vállalat. A fiak nevéhez köthető családi vállalkozások újraindításának is ő volt a "helytartója". Ferenc (sz.1955) a borászatból a pincék építését választotta. Az ezredfordulóra Magyarország legismertebb pinceépítő vállalkozásává nőtte ki magát, akinek épület csodáit nemcsak Szekszárdon, de Villány, Eger, a Balaton-felvidék, sőt a szomszédos országok több borászánál is láthatjuk (]]>www.fermann.hu]]>).
Jómagam (Zoltán, sz.1959) feleségemmel Ágnessel (Kelemen Ágnes, sz.1961) vállaltuk fel 1990-ben a szőlészet-borászat kiépítését. Ránk várt a Heimann Családi Birtok teljes kiépítése és működtetése. Az elmúlt másfél évtized a 0,6 ha-os kis háztáji gazdaságból komoly fejlődést hozott. Én lennék a stratéga, Ági a rend őre. Jól kiegészítjük egymást. Fiaink közül Zoltán (sz.1987) borásznak készül. Gábor (sz.1990) egyelőre a gimnáziumi pad mellett basszgitárját koptatja.

Heimann Ferenc nevéhez fűzödik a szekszárdi tsz. háztáji szőlők kialakítása, az első nagyüzemi kordonos telepítések, az Aliscavin néven létrehívott borászati közös vállalat.

Heimann Baranya-völgyi Kékfrankos 2007
Heimann Pince
Erre a kékfrankosra sokáig emlékezni fogunk! Gyönyörű, mély bíbor szín, gyönyörű, mély és elegáns illat szilvával, szederrel, fűszerekkel, kis medvecukorral. Kerek, jó savú, gyümölcsös bor - egy ízig-vérig kékfrankos, mely egyszerre elegáns, kedves és jó ivású.
Heimann Cervaes 2006
Heimann Pince
Ilyennek képzeljük a klasszikus szekszárdi bort. Fűszeres, piros bogyós illat, közepes test, szép egyensúly, meggyes zamatok, egy kerek vörös, amely már a hagyományosnak tekinthető Cervaes recept alapján készült: kékfrankos, cabernet franc, merlot és kadarka házasítása, részben nagy ászokhordós, részben barrikérlelés 14 hónapig. Elegancia és könnyedség
Heimann Barbár 2006
Heimann Pince
Heimannék olvasatában a barbár jelentése nem 'nyers, durva', hanem sokkal inkább 'valami más, szokatlan'. És ez a bor valóban szokatlanul más. Talán a baszk tannat fajta teszi, melynek hírhedt, lehengerlő stílusa izgalmas kifinomultsággá szelídült a szekszárdi löszháton. A merlot kerekséggel, a franc fűszerekkel, a kékfrankos pedig játékossággal ruházta fel, buja, rusztikus illatában egzotikus fűszerek és ribizli, kóstolva semmi brutalitás, viszont kifogástalan egyensúly, szétszálazhatatlan komplexitás, mély zamatok. Nyugat és kelet egyedi, különleges találkozása.
Első évjárat.
Heimann Fuchsli 2007
Heimann Pince 
Heimannék, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, külön szüretelnek Fuchslira: kékfrankost, kadarkát és merlot-t. Üdítő cseresznyepiros szín, friss, piros bogyós és egyúttal boros illat. Vibráló savú, tiszta bor jó cserességgel és lendülettel.
Heimann Kadarka 2007
Heimann Pince
Meleg volt 2007-ben a Heimann-birtok központja körüli dűlőkben, de a korai szüreti időpontnak köszönhetően jutott is, maradt is, a savak is megőrződtek, a szőlő is tökéletesen beérett. Kadarkás szín és illat, ez utóbbiban fűszerek és szamóca, jó savak, kis cseresség, könnyedség és lendület, egy kerek kadarka, amitől a világ is kerekebb tűnik.

style.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (16) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (529) Gazdaság (689) Autómánia (61) Tereb (145) Kultúra (6) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Sport (729) Politika (1581) Mozaik (83) Egészség (50) Gasztronómia (539) Flag gondolja (34) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7091) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (276) Jobbegyenes (2680) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>