Ma 2022 augusztus 16. Ábrahám napja van. Holnap Jácint napja lesz.
4be9750f0f92e8148da89132cbe86c76.jpg

Az én asztalom - Gyémánt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Werischwar felől befelé a tízes úton az angol katonai temetőnél jobbra fordulunk, majd átkelve Schaumaron a kereszteződésnél nem fordulunk balra Wudigess és Wudersch felé, hanem jobbra kanyarodva elhagyjuk Schaumart és egy hangulatos tavacska után elérjük a bűbájos Sankt Iwan határát.

A községben, a Lebensmittel feliratú üzlet mellett egy szép, ódon külsejű vendéglő. Természetesen Pilisvörösvárról, Solymárról, Budakesziről, Budaörsről és Pilisszentivánról beszélek. Minden helység magyar nyelvű táblája alatt ott a német helységnév is. Én ezt annyira szeretem, hogy német (vagy más nemzetiségű) látogatóimnak mindig mutogatom: nézzék, ez így szép, így kell ezt csinálni.

Milyen más érzelmeket kelt ez, mint amikor gyerekfővel láttam a magyar zsidókkal zsúfolt tehervagonok megrázó képeit, majd alig másfél év múltán, 1946-ban, saját szememmel a valószínűleg ugyanazon vagonokat a magyar svábokkal megrakva. Akik nagy meszelt betűkkel azt írták a vagonok oldalára: „Édes hazám, Isten veled!” Természetesen nem összemosandó, óriási különbség, hogy őket nem haláltáborokba deportálták. Ám deportálták. Azaz erőszakkal kilódították őket otthonukból, életükből, hazájukból. Ezek a vagonok 1951-ben ismét előkerültek, és bennünket, sok ezer családdal, mint osztályellenséget telepítettek ki Budapestről, otthonunkból, nevetséges motyóval. A Nagy Birodalom Gulag-rettenetéről nem is beszélve. Miféle század volt ez?

 

Sajnálom, kedves ifjú Olvasó, aki már - hála Istennek! - alig érti, miről beszélek, de nekem egy ilyen toleráns semmiség, mint a kétnyelvű helységtábla, ehhez hasonló drámai gondolatokat juttat eszembe. Viszont én már ettől az apróságtól boldog vagyok. Mert a kétnyelvű táblából következik a soknyelvű Európa. És a soknyelvűségről Szent István jut eszembe, akire a politikai tér türelmetlenebb oldala oly szívesen hivatkozik, csak éppen egyik legfőbb intelmét szereti elfelejteni. Miszerint az idegeneket a bölcs uralkodó megvendégeli, befogadja, letelepíti, mert az egynyelvű ország gyenge és törékeny, a soknyelvű ország pedig erős.

E nagy bölcsesség modern, közgazdasági megfogalmazásával a minap találkoztam egy megfontolandó nyilatkozatban, miszerint a történelmi tradícióval ellentétben a mai magyar társadalom magába zárkózik, és ha nem tör ki protekcionista magyarságából, akkor nincs életképes jövője. Ennyit a nacionalizmusról és az idegengyűlöletről.

De hát ebédelni indultunk, ha jól emlékszem. Az a helyzet, hogy a párom pompásan főz, és szerencsémre szeret is főzni, de néha rá kell erőltetnem egy kis szabadságot. Tehát hirtelen és ötletszerűen ebédelni hívtam. Ilyenkor általában a solymári Aranykorona az evidencia, de most szép, tornyos panziót húznak rá, és szünetel. Feleségem - nevezetesen Iván Ildikó - imád Szentivánra menni, mert ilyenkor megerősödik benne az önmagáról alkotott kép. Nos, nézzük meg azt a Gyémánt Éttermet, mely előtt mindig csak elsuhanunk. Odabent cseppet sem ódon. Drága és komplikált belsőépítészet. De miért Gyémánt? És meglett a magyarázat: Fekete Gyémánt volt az állami időkben, minthogy Pilisszentiván bányászfalu volt egykor. Bányató! Ebből lett a tündéri tó is a határában, nádassal, vadkacsákkal, horgászokkal, befagyottan korcsolyázókkal, partján a remek Csali Csárdával (de ott nagyon sokszor ettünk már). Nézzük a Gyémánt étlapját. Elképesztő pizza-kínálat - 34 féle pizza! Eredeti olasz alapanyagokból. Nagyon biztató, mert a jó, házias húsleves előtt hoztak pár csavart, ropogós, meleg rudacskát mártogatásra, pizza-tésztából: kifogástalan volt. A négysajtos pizza már nem olyan mellbevágó, mint Itáliában, nem elég karakteres. Ám kitűnő volt a ropogós harcsa sajtos-tejfölös mártással, pirított krumplival. És eredeti ötlet az omlós Szent Péter-halat corn-flakes bundában sütni. A szentiváni meggyes nokedli pedig a ház meglepő specialitása. Aki szereti nyelni a nokedlit - én szeretem - annak ajánlom. A meggy nem csak rajta, hanem benne van a nokedliben. Érdekes.

Görgey Gábor, fn.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (260) Autómánia (61) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Tereb (141) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2385) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Politika (1581) Nagyvilág (1464) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Életmód (1) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (513) Gazdaság (667) Mozaik (83) Történelem (15) Mondom a magamét (6245) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>