Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
093fa00b8e2691ceb7ace9faa5ed165f.jpg

Borbemutató 1.rész - Balassa Borászat

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Balassa Borászat

Tokaj-hegyalja csodálatosan változatos, mind szőlőfajtáit (Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály, Zéta), mind pedig geológiai adottságait tekintve, ezért a legmagasabb minőség keresése hosszadalmas folyamat, amelyben alapvető a legkiválóbb minőségű szőlő megtermelése.

Ez csak őszinte és szigorú szőlőtermesztési technológiával érhető el. Mindig az évjárat és a terület adottságaihoz alkalmazkodom.
Balassa Birtok

Minden évjáratban csak annyi bor készül, amennyi abban az évben tökéletes lehet. A sorszámozott palackokba alapvetően száraz borok, megfelelő évjáratokban pedig késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, borkülönlegességek kerülnek.

„1999 nyarán cseppentem bele a borok világába, egy véletlen folytán, és nagyon úgy tűnik, hogy maradni fogok...Szerencsém volt, kiváló borász mellett dolgozhattam, aki rögtön megszeretette velem a borok megalkotásának, születésének, megfoghatatlan légkörét, az olvadó méhviasz, az erjedő must, a borral teli pince illata az első pillanattól mély nyomot hagyott bennem."

2005 Furmint
Balassa Borászat
A Furmint, mint szőlőfajta, jellemzően karakteres, összetett savszerkezetű borokat ad, melyek savösszetételét jelentősen befolyásolják az adott termőhely talajtani adottságai, valamint az évjárat időjárása.

A mádi Király-dűlő kötött agyagos talaja, valamint a 2005-ös évjáratra jellemző kemény, éles savak, különösen összetett savszerkezetet eredményezetek. Ezzel hosszú élet lehetősége adatott meg a boroknak, viszont a savak élessége hosszabb idejű hordós érlelést igényelt, amelyet szintén hosszú palackos érlelés követett.
Az érlelés alatt az éles savak kellemessé tompultak, ami borkő-kristályok formájában a palackokban is megjelent. 2006 júniusában palackoztuk (720 palack).
Alkohol: 13 %tf
Cukor: 5 g/l
Sav: 6,9 g/l

 

2005 Zéta, töppedt szőlőből, Tarcal
Balassa Borászat
A zéta vagy oremus, a furmint, valamint a francia bouvier szőlőfajták keresztezésével született 1951-ben. Korai érésű, aszúsodásra, töppedésre kifejezetten hajlamos. Borászati szempontból nem könnyű fajta, hiszen sok törődést igényel, nehéz vele dolgozni.

A 2005-ös évben szeptember végén szüreteltük, 28-as mustfokkal. A fürtök egészséges, töppedt és aszús szemeket egyaránt tartalmaztak. Fahordóban erjedt, majd érlelődött.

2006 májusában került 0,375 l-es palackokba (160 palack).

 

2006 Furmint
Balassa Borászat
A lösz, bár simább savakat ad a rajta termő szőlőnek, különösen szép mézes, virágos illatokkal kárpótol a borban, ami egyedivé teszi a löszről készített száraz furmintoknak. Finom savszerkezete krémessé teszi a bort, de nem túl lággyá. Fahordóban erjedt, majd érlelődött, 2007 júniusában töltöttük (532 palack).

 

2006 Hárslevelű
Balassa Borászat
A hárslevelű, mint szőlőfajta, hajlamosabb a töppedésre, viszont a ritkább fürtszerkezetből adódóan kevésbé aszúsodik. Általában késői szüreteléssel kitűnő édes desszertbor készül belőle. A 2006-os évjárat viszont alkalmat adott arra, hogy megmutathassa e

A fajta adottságai nagyon szép illatokat eredményeznek a belőle készült boroknak. A hárslevelű mézessége szépen kiegészül a Mézes Mály lösztalajára jellemző virágos illattal. Tartályban erjedt, majd fahordóban érlelődött. 2007 júniusában töltöttük (316 palack).
Alkohol: 14 %tf
Cukor: 1,2 g/l
Sav: 6,4 g/l

 

2006 Zéta
Balassa Borászat
2006 októberében 31-es mustfokkal szüreteltük. A kitűnő évjáratnak köszönhetően a töppedési, valamint aszúsodási folyamat tökéletesen ment végbe. Az igen magas cukortartalom miatt egy igen lassú erjedés folyt le a rozsdamentes tartályban- Az érlelés már fahordóban történt. Szép gyümölcsös ízek, finom illatok jellemzőik ezt a Zétát. 2007 júniusában töltöttük (640 palack).
Alkohol: 11,5 %tf
Cukor: 136 g/l
Sav: 7 g/l

style.hu, balassabor.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7501) Nagyvilág (1309) Gazdaság (702) Flag gondolja (36) Egészség (50) Mozi világ (440) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Politika (1582) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Sport (729) Életmód (1) Vetítő (30) Jobbegyenes (2778) Gasztronómia (539) Heti lámpás (310) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Tereb (146) Mozaik (83) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>