Ma 2024 július 21. Dániel, Daniella napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
Felfelé a pálosok teréről

Felfelé a pálosok teréről

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A szoborsorral díszített lépcső a barokk kor egyik jellegzetessége, mely a látványon túl sajátos mondanivalót is hordozhat, jelen esetben a pálos rendnek az emberre ható, térítő szándékát, mely itt monumentális formát ölt.

ALÁMERÜLT ATLANTISZOM

A Sopronhoz tartozó Bánfalván miután megnéztem a kis középkori Mária Magdolna-templomot, elindultam a hegyi templomhoz vezető lépcsőn. nyolcvannyolcat kellett lépnem felfelé, közben hétszer pihenhettem is, miközben tizennégy szent és vértanú kísérte - figyelte? - lépéseimet.

"A kolostorhoz vezető új lépcsőt a pálosok 1717-1720 között építették, viszont a szobrok később, 1729 után készülhettek, mivel ez évben emelték Cortonai Szent Margitot a szentek sorába. A szobrokat valószínűleg Schmeitzer János György, a bajor származású, Sopronban letelepedett kőfaragómester készítette, aki a bánfalvi szoboregyüttesen kívül a ruszti plébániatemplom tabernákulumának és a soproni Szent Mihály-templom hajdan Jézus születése-oltárának is az alkotója" - írja ismertetőjében Méri Edina.

Az is érdekes, sőt több mint különös, hogy tizennégy szobor, amelyek közül már 1875-ben egy sem volt a helyén, hol és hogyan bukkant elő a legkülönbözőbb helyekről. "Szent Anna, Nepomuki Szent János, Szent Borbála, Remete Szent Pál a karmelita rend föloszlatása után a templom sekrestyéjébe kerültek. A Remete Szent Antal-, a Szent József- és a Páduai Szent Antal-szobrok a Mária Magdolna-templomban voltak 1948-ban. Közülük Remete Szent Antalt és Szent Józsefet a kistemplom nyugati homlokzatán egy-egy kőkonzolra helyezték, s ott álltak egészen 1976-ig. A Szent Jeromos- és a Cortonai Szent Margit-szobrok Nagy István, az akkori bánfalvi plébános gyűjtésének köszönhetően 1952-től a templom előcsarnokában kaptak helyet. Mostohább volt a sorsa Alexandriai Szent Katalin és egy ismeretlen mártírnő szobrának. A kolostor egy disznóólának falába lettek beépítve, s az épület bontásakor kerültek elő. A Szent Péter- és a Mária Magdolna-szobrokat a kolostor kerengő udvarában, illetve a kolostortemplom sekrestyéjében találták meg, viszont a Szent Teréz-szoborról csak egy jegyzőkönyv tudósít."

A felemelkedés jelképei egy időn túli, metafizikai világ felé való szellemi törekvést fejeznek ki. Az ide tartozó képek mind dinamikusak, de ez a dinamizmus más és más jellegű lehet - írja Tánczos Vilmos. Ilyen biztos emelkedést kifejező képek közül való a létra és a lépcső. Jó egy lépcsőn felmenni, mert mindenki kíváncsi, hogy mi van ott fent. És jó onnan visszanézni is. Ezt tettem én is: ez a kép erről szól. Még annyit elárulhatok, hogy akkor is, most is, hogy újra nézem ezt a fényképet, valami különös örömet éreztem. Ezt bárki kipróbálhatja és ellenőrizheti, ha elutazik ide.

Móser Zoltán - Új Ember

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Heti lámpás (322) Kultúra (9) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Gazdaság (713) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7725) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2825) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Sport (729) Életmód (1) Politika (1582) Belföld (11) Tereb (146) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>