Ma 2022 január 18. Piroska napja van. Holnap Sára, Márió napja lesz.
bea62d66ed9f02bb83926f0d36d075d2.jpg

A hét ikerfiú legendája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Szürte, a kárpátaljai kis falu Csap és Ungvár között félúton fekszik. Azt is mondhatnám, hogy véletlenül jártam itt, de gondos kísérőim nem véletlenül kanyarították erre utunkat, s nem véletlenül próbáltak keresni valakit, aki kinyitná és megmutatná a kis román kori templomot. Nem a benti kép, hanem az alkonyi súrlófény által megsimogatott kinti, a templom északi falában látható XV. századi vörös márvány sírkő az, ami emlékezetessé tette számomra ezt az utat, ezt a helyet. Elmesélték, hogy itt nyugszik a régen kihalt Szürthey család – nevüket többféleképpen írták: Sztrittey, Zrittey, Szűrtey, Szörtey – egyik tagja, akinek őse a regényes történetű Micbán hét fia közül Tamás volt. Mivel az ő családfáját ismerjük, azt is tudjuk, hogy a templomban, a karzatfeljárónál a padlósíkban található XVI. századi vörös márvány címeres sírkő alatt Szürthey (Zrittey) III. Miklósné Máriássy Krisztina nyugszik.
A néhai Micbánról röviden annyit kell elmondanunk, hogy állítólag II. András (1205–35) idejében a spanyolországi Aragóniából szakadt hazánkba, s innen származik Simon úr új, nyilván ragadványneve is, mivel a spanyol micpán annyit jelent, hogy földesúr. Felesége a legenda szerint hét ikerfiút szült, de „az újabb történeti kritika ezt az egész elbeszélést a mondák körébe utasította” – írja Nagy Iván. Tőle tudjuk, hogy „e különös eseményt egy 1622-i halotti beszédben találjuk legelőbb megírva”. Ezt Alvinczy Péter lelkész a Bethlen Gáborné fölött tartott gyászbeszédében mondta el. Elterjedéséhez hozzájárult az a ponyva, amely Tatár Péter Rege Kunyhója 9. számában jelent meg (Pest, 1857) Miczbánné vagy A koldus asszony átka címmel. Alvinczy Péter uram szerint ez a hiteles történet Ecsed várában, mások szerint a Zemplén vármegyei Purustyán várában történt. Van, aki azt állítja, hogy Erdélyben, „Egeresen, hol egy Bocskai van eltemetve, máig is él a nép ajkán e történet, mely szerint az ott folyt volna le. A kastélyban – úgymond – mutatják a termet, hol a lakoma folyt; a mezőn a feneketlen tavat, melybe a gyermekeket vetni akarák; s megnevezik az egeresi uradalom hat faluját, melyben a hat fiú neveltetett.”
A monda arra a régi népi életszemléletre utal vissza, amely elítéli az ikerszülést, s azt nagy szégyennek tartja. Ez az ikerellenes szemlélet mutatkozik meg ebben a mondában, amely röviden arról szól, hogy a királyné/grófné paráznasággal vádol egy szegény asszonyt, aki ikreket tart a karján. Ez az asszony megátkozza őt, mondván, hogy az Úristen adjon néki hét gyermeket még ebben az évben. S valóban így is történik, de a férjének (aki a szüléskor nincs otthon) csak egyet mutat meg, vall be, a többi hatot bepólyázva, hordóba téve vízre bocsátja. Egy halász talál rá, és bár ő maga is szegény – számos gyermeke van –, felneveli. A főúri asszony viszont idővel megbánja tettét, mire romantikus körülmények között az egykor eldobott gyermekek is előkerülnek.
Ez a legenda – az említett ponyvának köszönhetően – sok helyen él. Én nemrég egy burgenlandi magyar faluból, Felsőpulyából származó gyűjtésben olvastam.

 

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Sport (729) Belföld (6) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Gazdaság (663) Mondom a magamét (5823) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Jobbegyenes (2199) Nagyvilág (1464) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Tereb (139) Politika (1579) Tv fotel (65) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (509) Vetítő (30) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Heti lámpás (256) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>