Ma 2021 január 22. Vince, Artúr napja van. Holnap Zelma, Rajmund napja lesz.
4402b67c3b8b86a9b310a9d8672cf3cd.jpg

Hazudós 5.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ezt a műfajt a híres Berecz András alapozta meg, az ő nyomát követve dolgozott külföldön Münchausen báró, idehaza bizonyos Háry János és Ablonczy Bálint. Az alábbi remeket hihetetlen szerencsével teljes épségben leltem meg itt, éppen ezen a képernyőn!

Három hónapig múlattuk az időt abban a szörnyű városban, no várj csak, neve is volt, hogy Pakod, vagy valami ilyesmi, mire összefutottunk egy angol lorddal, aki éppen hazafelé indult volna, ha lett volna vezetője. Mert fogalma sem volt, hol tartózkodott éppen. Megnyugtattam, hogy amíg a world működik, én tökéletesen kiismerem magam, tehát nyugodtan rám bízhatja magát. Az angol elkezdte a készletek beszerzését, Kittenberger néger teherhordókat fogadott fel, én meg körülnéztem, hátha akad még európai útitársunk. Hát persze, ott tanácstalankodott a piac sarkán Molnár Gabi meg Széchényi Zsiga, unalmukban hazudóversenyeket rendeztek amúgy vadász módra, és arról ábrándoztak, amire éppen készültem, hogy haza megyünk. Na, mondom, itt a lehetőség, de ne vakarózzatok, hanem csülökre, segítsetek szervezni a karavánt.

   Végül február harmincadikán, mert hogy ott ilyen is van, elhagytuk Csáfordot. Vagy Pakodot, már nem emlékszem. Legrosszabb az első hónap volt, akkor veszítettük el élelmiszerünk és embereink java részét. Amikor már úgy hittük, ennél rosszabb nem lehet, egy hosszú egyenest követő balkanyarban egy egész csorda vad tulok állta el utunkat. Szarvuk végén döglött oroszlánokat viseltek, hogy ezzel is demoralizálják az ellenük felvonuló európai vadászokat. Kitérni nem volt hová, mert jobbra ezer méter szakadék, balra ezertíz méteres függőleges fal, hát megálltunk, és reménykedtünk.
 
   A reklám után váratlanul elsötétült az ég, a vad tulkok hirtelen ijedezni kezdtek, egymáson áthágva próbáltak menekülni. Hát andocsi szűzanyám, ennél rosszabb már nem lehet, megjelent az égen a rukh madár, amit Szindbád óta senki sem látott, csakis miattunk! Karmai, mint egy homlokrakodó! Csőre, mint a költségvetés! Bal szárnya, mint a teniszpálya! Jobb szárnya, mint a futballpálya! Farka teljesen jobbra görbülve, mégis had tudjon egyenesen repülni!!! Naná, hogy engem kapott fel! Pillanat alatt összement alattam a táj, száguldottunk, mint a veszedelem, vitt magával a szörnyeteg. Megláttam a távolban egy irdatlan hegyet, tetejében valami építményt, nyilván a fészkit neki. Amikor oda értünk, hát nekilátott ez a nyavalyás mindenféle légi akrobatikát bemutatni, persze, még nem házasodtak össze a tikkal, udvarlásból csinálta. Ez volt a szerencsém, mert egy hátra szaltó közben elejtett.
 
    Zuhantam, zuhantam egyre csak lefele. (Naná, majd felfelé?) Eszembe jutott közben Huba barátom, mit is mondott a…
 
   Aztán palacsintát ettünk a strandon, a büfénél…
 
   - Mond, Josephine, engemet szeretsz-e, vagy a birodalmamat?
 
   …vigyétek a szemem elől! Hát kerék az, amelyiknek szögletes az abroncsa? Tessék, nézzétek meg az enyémet, ilyennek kell lenni, ezt fogják használni leszármazottaink még jóval a vaskoron túl is!
 
 
   Ebből baj lehet, jutott eszembe. Inkább megláttam a jó öreg Satupad cirkálót, amint erős szélben megdőlve, nagyobbik vitorláját kínálja zuhanó parancsnokának. Puff beleugrottam, így sikerült minden baj nélkül visszatérnem hajómra! Kicsit furcsa volt, hogy egyet sem találtam hű embereim közül. És a csónakok hol lehetnek? Később feltűnt, hogy a fenékdeszkák között valami korallszikla kandikál befelé, meg hogy folyik be a víz. A raktárakban már derékig ér.
   Most négy napja ülök egy zátonyon. Megfigyeltem, hogy éjszakánként fenn az égen egy feltűnően erős fénypont száguld át, mindig ugyanabban az órában… 
 
    ...és én itt éhesen és szomjasan eltűnődöm: ugyan miért nem maradtam meg bevált MiG 74-esem nyergében?
 
 
* A Hazudós sorozathoz illusztrációként MC.Escher grafikáit használtuk fel.
 
 
Pogány István
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (171) Nagyvilág (1453) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (1949) Heti lámpás (249) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (502) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Vetítő (37) Mondom a magamét (5050) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Sport (729) Belföld (5) Történelem (14) Flag gondolja (33) Életmód (1) Tv fotel (65) Autómánia (61) Gazdaság (656) Politika (1571)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>