Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
51c0fffd689f4953fa88fa4133c28608.jpg

Megsárgult lapok - Az emberiség világrekordja! (1961)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nos, kitalálja az olvasó, mit illetett ezzel a költően blikkfangos - vagy fordítva - jelzővel a korabeli hírlapíró? Gagarin elvtárs, illetve Tyitov elvtárs volt a két kitüntetett személy, akiknek produkciója ugyan nem volt szigorú értelemben vett sportteljesítmény, de{...}

{...} a fenti magasztos kiterjesztéssel mégis alkalmat kínált arra, hogy a politikailag is - amellett, hogy tudományosan és történelmileg, természetesen - frekventált események a sportsajtó hasábjaira is felkerüljenek.

Persze, szólhatnának a vonatkozó cikkek tényleg arról, a testedzés, a testgyakorlás milyen speciális folyamatán kellett átmenniük - a vadászpilótaként amúgy is nyilván stramm - fiatalembereknek, mielőtt Bajkonurban űrhajóra engedték őket. De nem, a kortárs beszámolók nem erre hegyezték ki mondanivalóvajukat; inkább csak az volt a lényeg, a kor szellemiségének és politikai gyakorlatának megfelelően, hogy ami fontos, ami eredményként "adható el", pláne ami hősi, az mindenhol megjelenjen, mindenben szerepeljen, ne legyen olvasó, akit elkerül a hír.

Egyszóval az 1961-ben a világon elsőként az űrbe kilépő Jurij Gagarin arcképe díszelgett a Képes Sport április 18-i számának címlapján - igaz, ott a kísérőszöveg "az évszázad világrekorderéről" beszél -, majd augusztus 8-án German Tyitové ugyanott.
Mindkét legendának és sztorijuknak egy-egy belső oldalt szentelt a lap. Utóbbi címe egyszerű és egyértelmű: Egy ember repül fölöttünk az űrben. Ez egyébként jelentős részben valódi sportvonatkozásokkal ötvözi az űrhajós témát: a szovjet (egyszersmind az emberi) tudomány diadalát jelentő eseményt - ahogy akkoriban szokás - ünneplő tömegekből ismert sztárokat szólaltat meg (aligha, hm, spontán módon), történetesen vízilabdázókat, magyar részről például Kárpáti Györgyöt. (Az is kortünet, újságírás-történeti szempontból, hogy a rá való hivatkozás szimplán csak így hangzik: a mi Kárpátink...) Egyébként mindnyájan igen frappáns megfogalmazásokkal állnak elő, nem tudni, kinek adták a szájába s ki volt önerőből ilyen ékesszóló.


De ha már kézbe vesszük ezt a két, 51 évvel ezelőtti képes (bár nem színes!) magazint, tekintsünk kissé jobban bele. Vagy ha nem is bele, a többi külső oldalára.

A gagarinos szám hátoldalán igen szép kép található: Albert Flórián és ellenfelei a Magyarország - NDK válogatott labdarúgó-mérkőzésről. (2-0 ide.)
A tyitovos kiadás utolsó lapja, nyilván a véletlen folytán, ugyancsak a kelet-német államalakulattal kapcsolatos vonatkozást tartalmaz: az NDK - Magyarország úszóviadal - mert ilyen is volt akkoriban - hazai szereplőjét, a világcsúcstartó mellúszó Bayert mutatják, ugyancsak impozáns fotón. (Lásd fentebb.)

A sportági leltár pedig úgy teljes, ha zárásként leírjuk: az alant beszkennelt újságoldalak böngészése révén az olvasó kosárlabdával és kerékpározással találkozhat még.

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)
Képes Sport, 1961. április 18., augusztus 8.

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu/]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mondom a magamét (7546) Heti lámpás (312) Gazdaság (705) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Belföld (10) Szépségápolás (15) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2788) Vetítő (30) Egészség (50) Életmód (1) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>