Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
98daddb77e60ef0587869aaf00448dba.jpg

Megsárgult lapok - A "Nagy Háború" kék-zöld csatája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lassan egy évszázados jubileumát ülheti a világ - ki ünnepelve, ki búsan merengve, kik meg átkozódva - az első világháborúnak, amiről, persze, akkor még nem tudták, hogy az "első". (Ahhoz kellett egy második.)

(Megjegyzés: rejtvénykönyvek minikrimijeinek visszatérő poénja, hogy egy hamis végrendelet az 1920-as, 30-as évekbeli időmegjelölésként valahogy az "első világháborúra" hivatkozik, ám a szemfüles detektív - az olvasóval együtt - ezt kiszúrja.)

Az 1914 és 18 közötti kontinensméretű, sőt, sok ponton azon is túlnyúló konfliktussorozat értelemszerűen a résztvevői, azaz érintett államok hétköznapi, "békés" életét is alapvetően meghatározta, felborította. Mint a ]]>Nagy Háború-blogon olvasható]]>, a hadüzenettől kezdve mintegy másfél esztendőn át például a futballbajnokság is szünetelt. Ám már '15 tavaszán láthatott azért focit a fővárosi közönség.

Az egyesületek amatőr ligabajnokságot és hadikupát rendeztek, 1915 húsvétján pedig több tornát is szerveztek. Az FTC és az MTK, a korszak vezető csapatai, a Húsvéti-serlegért léptek pályára. A két sztárcsapat döntőjére az Üllői úton került sor.

A fenti linkkel megidézett rövid tanulmány a történészek üzemeltette webnaplóban ezt a bizonyos húsvéti örökrangadót mutatja be. A zöld-fehérek és a kék-fehérek akkor is zsigerig hatóküzdelmet folytattak, mint az utána következő évszázadban minden adódó alkalommal, ezt a közben a frontokon zajló öldöklés sem tudta elhomályosítani...
(Nota bene, az emberi természet már csak ilyen, de mentségül legyen mondva, a korabeli tájékoztatás olyan volt, hogy egy-egy ilyen drámai eseménysor igazi tétjéről, hatásairól és áldozatairól jószerével csak az egésznek legvégén, utólag értesült az érdeklődő közvélemény. (Lásd második világháború borzalmai pl.)

A korabeli lapok, a Sporthírlap, az Érdekes Újság révén, valamint aktuálisan a tempofradi.hu, a huszadikszazad.hu, az mtkcsalad.hu weboldalak anyagai segítségével a cikk gazdag képanyaggal számol be a mérkőzésen és a körül történtekről.

„Budapest sportkedvelő közönségének jó húsvéti ünnepe volt” - tudjuk meg az egykori híradásokból, továbbá hogy "az utóbbi idők FTC-MTK matcheitől eltérően a tegnapi mérkőzést a közönség verekedése nem zavarta meg".
Végül a konklúzió a Sporthírlapból:

Az eseményeknek ez a bizonyító ereje, azt hisszük végleg elfogja hallgattatni a kishitű aggodalmaskodókat és túlérzékeny moralistákat, a kik azt hirdetik, hogy a háború tartama alatt szünetelni kell a sporttevékenységnek. A polgári társadalomnak ma nem lehet komolyabb kötelessége mint minden erőnek megfeszítésével azon lenni, hogy a társadalmi intézmények a normális idők visszatértével lehetőleg sértetlen állapotban folytathassák működésüket. Különösen áll ez a sportra, a melyről éppen a háború folyamán lett nyilvánvalóvá, hogy milyen erőforrása a nemzeti kulturának.

Pedig: "A mérkőzés egyetlen árnyoldala a komiszul brutális játéku Farkas és méltó partnere, Nagyhegyi szereplése volt. Az utóbbit az utolsó percben (az első perc helyett) kiállította a komolyan és föltétlenül megbízhatóan működő bíró".
Lám, a száz esztendővel ezelőtti sajtó még merte szemérmetlenül dicsérni a játékvezetést...

Minden egyéb az 1915-ös Ferencváros - MTK-ról, a legapróbb részletekig ]]>megtudható a Nagy Háború-blogban]]>, ]]>Stencinger Norbert]]> történész jóvoltából.

(a jelen posztban használt illusztrációk közvetlen forrása a hivatkozott weboldal)

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Flag gondolja (36) Életmód (1) Gazdaság (706) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2793) Kultúra (7) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7561) Nézőpont (1) Egészség (50) Történelem (18) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Belföld (11) Gasztronómia (539) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Sport (729) Mozi világ (440) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>