Ma 2024 július 17. Endre, Elek napja van. Holnap Frigyes napja lesz.
6f881f966db2a591826720d3b155a843.jpg

A pápoci Szent Mihály-kápolna

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

]]>]]> 

Pápoc község három megye – Győr, Vas és Veszprém – találkozási pontjánál, a Rába jobb partján található. A Kisalföld termékeny lapályán fekvő települést ezer lakója példamutató rendben tartja, a többnyire régi építésű házak takarosak, az utcák, kertek tiszták, virágosak, mindenütt díszfák és bokrok csinosítják a kis falut. Bár neve még az országos látnivalók vaskos katalógusában sem szerepel, itt látható a magyar román kori építőművészet egyik legszebb, legkülönösebb emléke.
Az Árpádok korának fennmaradt alkotásai közül kisszámú, jellegzetes csoportot alkotnak azok a kápolnák, amelyeknek négyszögletű középső teréhez minden oldalról egy-egy íves karéj csatlakozik. Székesfehérvár óvárosának legmagasabb pontján, a püspöki székesegyház barokk épülete előtt látható annak a kápolnának az alapfala, amelyben Szent István király apja, Géza nagyfejedelem vette fel a keresztséget 973-ban. Hasonló négykaréjos alaprajzú, de szinte mindenütt más-más felépítésű – és rendeltetésű – kápolnát mintegy tízet találni az egykori ország területén a Székelyföld keleti peremétől a Felvidéken át a Dunántúlig. Ahány, annyiféle külsőt mutat, mint ahogy a Vas megyében található, ma is meglévő két négykaréjos kápolna is elüt egymástól. E két, egymástól nem túl távoli rokon emlék – a pápoci és a jáki Szent Jakab-kápolna – közös érdekessége viszont, hogy emeletesek: földszinti középterükből az egyik karéj falában rejteklépcső vezet egy felső kápolnába. Nézzük meg először Pápoc nevezetességét!
Bár a helység neve írásban csak 1325-ből maradt fenn (a szó gyöke: pap), építészeti emlékei sokkal régebbiek. A négykaréjos kápolna stílusjegyeiből ítélve még a XII. században vagy legkésőbb az 1100-as és 1200-as évek fordulójára készült el, ez volt tehát az előképe a jáki emléknek. A pápoci épület védőszentje Szent Mihály, talán emiatt is vélték sokáig temetőkápolnának, holott közvetlenül kapcsolódik egy hosszú, emeletes épülethez. 1972-ben, amikor az újabb keletűnek ismert házat renoválták, a régészeti kutatás középkori részleteket – gótikus ablakokat, ajtót – bontott ki a vakolat alól. Kiderült, hogy a feltárt épület az 1360 körül alapított Ágoston-rendi kolostorral azonos. Emeletén átjárás nyílik a kápolna felső szintjére, ami azt a feltételezést sugallja, hogy talán a forrásokból ismert, korábbi keletű pápoci prépostság magánkápolnájaként szolgálhatott a négykaréjos építmény emelete. Egyéb magyarázattal máig adós a szaktudomány.
A Szent Mihály-kápolna tömege és egységes szerkezete mégis inkább eredetileg különálló épületre vall. Téglából készült; szürke kőből a keleti karéjában lévő bejáratot, a fölötte lévő emeleti ablakot, valamint a keresztboltozatokat tartó falpilléreket és hevedereket faragták. A földszinten ülőfülkék mélyednek a falba, s a déli karéj falán belül alakították ki az említett lépcsőt. Az emeleti terem fölé toronyszerű kupoladob, úgynevezett laterna magasodik, ennek ikerablakain át vetült fény az épület belsejébe.
A főutaktól messze elkerült, csendes, rendes falu közepén álló, megkapóan szép kápolna régi építészetünk egyik különleges, titkot rejtő emléke.
 
Ludwig Emil, mno.hu

Hozzászólások

lpollo
2016-01-28 13:27
Bogár Lászlóval értek egyet. Szerinte rég nem a jobb és a baloldal között van a törésvonal. Sokkal inkább a képviseleti demokrácia rossz államformájában a pénzügyi háttérhatalom kiszolgálói és a tömegek érdekeinek valódi képviseletét ellátó politikusok között. Na ez jelent meg most az EU parlamen...

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Politika (1582) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Életmód (1) Sport (729) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2825) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Mozaik (83) Autómánia (61) Nézőpont (1) Heti lámpás (322) Mondom a magamét (7713) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Belföld (11) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>