Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
e5222e5d92428536f244b3fcf44bd7c5.jpg

Szabad, demokrata fórum

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az uniós választás közelebb hozta a kis nyertes MDF és a nagy vesztes SZDSZ összebútorozását. Ezt könnyíti, hogy Kóka Jánost nem sikerült elmozdítani a frakció éléről, Dávid Ibolyának pedig bizalmat szavaztak a hétvégégi országos gyűlésen.

Újjászületett július negyedikén - az amerikai film címének parafrázisát reménykedve emlegetik az MSZP és az SZDSZ háza táján. A Bajnai-kormányt támogató mindkét párt ugyanis július 4-én tart kongresszust. Utóbbinál tisztújítás is lesz Fodor Gábor lemondása miatt, előbbinél erről (egyelőre) nincs szó. Az SZDSZ kreatív káoszában egyelőre azoknak van forgatókönyvük, akik az MDF-fel fognának össze, az MSZP-nél viszont még csak az a biztos, amit Juhász Ferenc elnökségi tag az ATV-ben mondott: az európai parlamenti választással lezárult a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett periódus.

Ezt egyre többen gondolják így, jóllehet a bázisban még mindig népszerű a volt miniszterelnök, s így a talpasok haragját kevesen merik kihívni. Az SZDSZ-ben hasonló megfontolások nem játszanak szerepet, mindenki vívja a harcát mindenki ellen. A posztjáról lemondott négy ügyvivő, a korábban Fodor-támogatónak elkönyvelt Béki Gabriella, Gulyás József, Léderer András és Csőzik László másod-, harmadvonalbeli liberálisokkal az SZDSZ-ért aggódó kiáltványt írt alá. A dokumentum elítélően szól a liberális mozgalmat az összeomlás határára vezető, "a pragmatizmusukra büszke, az elvi politizálást megvetően emlegető" politikusokról, és felpanaszolja, hogy az SZDSZ "belső részpártok önérdekű küzdelmeinek martaléka" lett.



Kóka és a nyugodt rész

A mondatokból nem nehéz kiolvasni a Kóka János által vezetett frakció és a párt egyik részét szembeállító harc kiújulását, mely a felszín alatt Fodor elnöksége alatt mindvégig jelen volt. Azt viszont még a tapasztalt politikai vulkanológusok sem sejthették, milyen erővel törnek elő a konfliktusok a párt országos tanácsának június 13-i ülésén. Egy békéscsabai küldött javaslata szerint Kókának le kellene mondania frakcióvezetői beosztásáról, a júliusi küldöttgyűlésig pedig jelöljön maga helyett mást. Az eredmény szoros lett: a felvetés 27 támogató voksot kapott, 31-en ellenezték, négyen tartózkodtak. Ezzel a helyzetet sztoikus nyugalommal viselő Kóka megmenekült, s legott elhatárolta magát a párt egészétől. Mint a Magyar Távirati Irodának leszögezte, a frakció ma az "SZDSZ legnyugodtabb, leginkább működőképes része" (értsd: a többi szervezeti egység hisztérikus, és nem működik).

Kóka tehát tovább tervezgethet: forrásaink szerint a volt gazdasági miniszter ősszel az MDF-fel akar szövetséget kötni. Úgy tudjuk, az EP-választás után folytatódtak a már korábban megkezdett Herényi-Kóka-konzultációk, melyek eszmei alapja a két kispárt összefogását ecsetelő Magyar Bálint-dolgozat (Heti Válasz, 2009. május 21.). A dolog most sürgetővé vált az SZDSZ-nek, miután bizonyossá vált, hogy egyedül aligha tudja megugrani a parlamenti küszöböt.

Az MDF csak látszólag van jobb helyzetben: azzal a párt vezetői is tisztában vannak, hogy az egyfordulós, listás választásnál jóval keményebb dió az országgyűlési voksolás. Márpedig az MDF-nek már a 176 jelölt kiválasztása, az ajánlószelvények összegyűjtése is gondot okozhat (a januári ferencvárosi időközi választáson ez nem is sikerült a párt által indítani kívánt Dézsi Mihálynak). S bár gőzerővel folyik a szavazótábor és a tagság lecserélése, a Bokros-akció miatt passzív vagy épp nyílt ellenállásba forduló megyei szervezetek miatt az aktivista élőerő toborzása nehézségekbe ütközik. Hiába szavaztak majd' százan Dávid Ibolya ellen a hétvégi országos gyűlésen, a többség felhatalmazta a párt elnökét a folytatásra.

Az akadályok tehát elhárultak az SZDSZ-szel való együttműködés elől: a szocialista gyökereit tőrőlmetszett neoliberalizmussal feledtető Bokros Lajos áterőltetésével világossá vált, hogy az MDF-ben nem várható komoly ellenállás a liberális tervvel szemben. Egy ideig úgy tűnt, a korábbi elnökhelyettes, a pártból kizárt Hock Zoltán emberei kiegyeznek az általuk korábban még Dávid Ibolyával egyetemben árulónak ítélt Almássy Kornél támogatóival és együttes erővel puccsolják meg az elnököt. Az összefogást információink szerint támogatta Boross Péter volt miniszterelnök, aki azonban az MDF számára sikeres európai parlamenti választás után visszavonulót fújt. Nyílt levélben jelentette be, hogy megszakítja kapcsolatát a párttal.

Dávidnak mennie kell?

Meglehet, Borossnak igaza volt; a választás eredményei azt is mutatják, hogy a fórum szennyesének kiteregetése aligha gátolja meg a szavazókat, hogy Dávid Ibolya pártjára voksoljanak. Azaz: annak sem lenne akadálya, hogy az MDF az SZDSZ-szel közös frakciót alkosson az Országgyűlésben, majd akár a következő választásnak is együtt vágjanak neki.

Egy "kapitalista-piacpárti koalíció" elől az SZDSZ-ben is elhárulhatnak az akadályok: komoly esélye van, hogy július 4-én liberáliséknál Kóka-kompatibilis elnököt válasszanak, aki nem sokat akadékoskodna az összefogással. A fodorista Szent-Iványi István és Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes már jelezte, nem kér a megtiszteltetésből, Kuncze Gábornak sem akarózik visszatérni, Fodor Gábor pedig nem akar elnök maradni. Demszky Gábort sokan kapacitálnák, ám ő információnk szerint a frakcióval való állandó hadakozástól tart. Így megnőttek az esélyei a Kókát támogató politikusoknak; ilyen Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester vagy Hankó Faragó Miklós szombathelyi országgyűlési képviselő. Az elnöki poszthoz szükséges ajánlást azonban egyelőre Gusztos Péter, a korábban Fodor-támogató, a Bajnai-kormány megszavazását elutasító Gulyás József és Badacsonyi Szabolcs kapott.

Szeptember közepén lejár az a hat hónap, ameddig a tavasszal feloszlott MDF-frakció politikusai nem léphettek be egy képviselőcsoportba. A liberálisokkal - vagy egy részükkel - való összebútorozás egyik kiötlője a pártot segítő Political Capital tanácsadó cég, melynek vezetői tudomásunk szerint az MDF-ben többször beszéltek az együttműködés elkerülhetetlenségéről.

Ilyesmire utalhatott Herényi Károly korábbi MDF-frakcióvezető, aki a Stop. hu-n arra a kérdésre, hogy várhatóak-e a Bokros jelöléséhez hasonló merész húzások, talányosan azt mondta: "Nem az MDF-től, a helyzettől várható, hiszen olyan átalakulási folyamatok indultak el a politikai életben, amelyek rendkívüliek, és a rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek. Az SZDSZ meggyengülése, a Jobbik megerősödése átrendezi a politikai palettát, és ennek lehetnek olyan következményei, amelyek meglepő eredményeket hoznak." Úgy tudjuk, az SZDSZ-ben az összefogáspárti Kóka-Magyar-tengely nem számol azzal, hogy például Fodor Gábor része lenne az új együttműködésnek; amint egy forrásunk fogalmazott "ő menne a levesbe".
 

Szebb jövőt!

A Jobbik előretörése miatt a következő választásig tartó idő slágertémája a "barna veszedelem" elleni küzdelem lehet. Ezért is várták többen érdeklődéssel a Fidesz kongresszusát, hogy az EP-választás győztesei milyen jelzést küldenek a radikáljobbnak. Nos, nem erőltették meg magukat. Kósa Lajos alelnök beszédében egy focis hasonlattal jelölte ki a pártjától várható magatartást: eszerint noha mind a Barcelona, mind a Debrecen labdarúgói a Bajnokok Ligájában indulnak, a katalán csapat edzője nem a cívisváros csatárainak cseleivel van elfoglalva.

Az öt ellenszavazattal, 1211 támogató vokssal ismét elnöknek választott Orbán Viktor a közrend helyreállításának ígéretével üzent a közbiztonság miatt a Jobbikra szavazóknak, de leszögezte: "Mi kényszerkoalíció nélkül akarunk - és talán tudunk is - kormányozni, mi csak szabad akaratú emberekkel akarunk koalíciót kötni, semmilyen más párttal." Még egyértelműbben fogalmazott a Hír Tv-ben, mondván: a Fidesz egyaránt várja az MSZP és a Jobbik szavazóit, anélkül, hogy a pártokkal keresné az együttműködést. Merthogy - szólt az értékelés - Magyarországon a politikai élet centrumát a Fidesz foglalja el, s tőle jobbra is, balra is található egy-egy szélsőségre hajló középerő, vagyis az MSZP és a Jobbik.

A politikai mező átrendeződését azonban még a Fidesz-táborban is szokni kell - Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője például lemaradt egy brosúrával, amennyiben a Bajnai-kormány lemondását követelő tüntetésen Szebb jövőt! köszöntéssel búcsúzott a közönségtől. Márpedig ez manapság a Jobbikhoz kötődő Magyar Gárda szinte márkavédett terméke (a két világháború között pedig a leventemozgalom használta - és nem a nyilasok, ahogy néhány túlbuzgó nácivadász vélte). A Fidesz és a Jobbik együttműködését sasszemmel figyelők le is csaptak a nyilatkozatra, Tarlós pedig kínos magyarázkodásba fogott arról, hogy nem volt tisztában a köszöntés eredetével.

A párt alelnöke, Pokorni Zoltán azonban a hvg.hu-nak nyilatkozva késlekedés nélkül csatlakozott az orbáni irányvonalhoz: "Nem a most Jobbikra szavazó embereknek kell udvarolnunk. Nem a nekik tetsző beszédmódot kell használnunk, hanem majd jó kormányzással kell bizonyítanunk, és meggyőzni őket is" - fogalmazott a XII. kerületi polgármester, aki szerint a vidéki közbiztonság megerősítésében nem juthat szerep a Magyar Gárdának.

hetivalasz.hu, Ablonczy Bálint

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (312) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Életmód (1) Belföld (10) Gazdaság (705) Tereb (146) Jobbegyenes (2788) Egészség (50) Kultúra (7) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7546) Vetítő (30) Politika (1582) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>