Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
b1ebe997cd3eb01f401168db5fc8a7ac.jpg

Pilhál sarok - A sarkunkra állunk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A nagy nap – írta egyik regényének fejezetcímében 1848. március tizenötödikéről Mikszáth Kálmán. Jól látta a nagy palóc, minden évforduló őt erősíti; legnagyobb nemzeti ünnepünk ez a nap – még ha a megemlékezések borítójáról hiányzik is néha a méltó fény.

Hol titokban, hol állami díszben, hol megtűrten, hol potyautasokkal, de százhatvannégy éve újra és újra beleborzongunk a Nagy Napba. Holnap is. Holnap talán még inkább.

Büszkeségünk, kapaszkodónk 1848 – amiből, ha dacosan is, soha nem engedünk. Pilvax, Nemzeti dal, Tizenkét pont, Landerer–Haeckenast Nyomda, Nemzeti Múzeum, Petőfi, Jókai, Táncsics, este a Bánk bán – legendává lett helyszínek, hősök… Ki ne ismerné a lázas Pest-Buda forradalmi napirendjét, aztán a folytatást? Vérbe fojthatta az idegen fegyver a zendülésből sarjadt szabadságharcot, a függetlenségi háborút – a márciusi szellemmel többé már nem bírt soha, bizony, kibújt a palackból. „Tizenkét pont – Mit kíván a magyar nemzet.” Alatta: „Legyen béke, szabadság és egyetértés”. Ez volt a forradalom tartóoszlopa. Jókai Mór fogalmazta meg az ifjúság bibliáját; Petőfi verssorára – „Ez a kérdés, válasszatok!” – a zajos Múzeumkert felelt… Azóta is minden évben felel, akár kérdezi a hatalom, akár nem. Ha a Nemzeti Múzeum lépcsősora beszélni tudna… Mert 1848 óta megkerülhetetlenek azok a grádicskövek, minden kurzusnak meg kell másznia valahogy – az egyik botladozik, a másik beleizzad (a tetőre mesterlövészeket küld), a harmadik büszkén lépdel föl rajta.

Mutasd a március tizenötödikéidet, megmondom, ki vagy!

Ügyeskedni nehéz a nagy nappal, ez már régen kiderült. Betiltani, elfelejtetni lehetetlen, az csak olaj a tűzre, a karhatalmi fellépésekből mártírok születnek, apáról fiúra száll a nemzeti önérzet – már Ferenc József is hamar rájött erre, kemény kézzel kezdett, aztán csak morgott, tűrte, később legyintett. A kiegyezés után még hangosabbá lett az évforduló, Bécs nem találta meg az ellenszert a dacos negyvennyolcas ünnepnapra, nem is találhatta. A magyarság mindig nehezen tűrte a megszálló hatalmat. A pénzhatalmat is. A magyar ember kényes a szabadságünnepeire… Az első háborút követő tanácskommün nem kapott március tizenötödikei ünnepet – mihez is kezdett volna vele? (Meglepő viszont, hogy Horthy Miklós első éveiben – mert saját rendszerét ellenforradalmiként aposztrofálta – nem ünnepeltette igazán a napot, gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter döbbentette rá a kormányzót, mekkorát tévedett…)

A kommunizmusnak hatalmas fejtörést okoztak a március tizenötödikék. Tiltani ők sem merték, megpróbálták hát magukhoz igazítani – szovjet szuronyok árnyékában, persze. Rákosi a vörös mozgalom előfutárainak nevezte a negyvennyolcasokat, csinnadrattával ünnepeltette; Petőfi, Kossuth, Táncsics portréival fotóztatta magát. (Ha mertek volna nevetni akkoriban az emberek, kacajba fullad az ország…) Az 1947-es központi ünnepségen Rajk László belügyminiszter (egy másik Rajkról még szó lesz) így tolmácsolta a márciusi ifjak követeléseit: „Le a nép ellenségeivel!”

A Kádár-kor egyenesen rettegett a forradalmi emléknaptól; nem sokat tévedtek, amikor úgy okoskodtak: aki negyvennyolcról beszél, valójában ötvenhatra gondol. Össze is hoztak egy hamvába holt „Forradalmi Ifjúsági Napokat” – március tizenötödikét Kun Béláék március huszonegyedikéjéhez és a szovjet megszállás április negyedikéjéhez kapcsolták. Perverz… Ki ne tudta volna: március idusa a megszállás elleni kiáltás. Ízig-vérig magyar ünnep. Volt félnivalója a hatalomnak – szavakban ünnepelte a régi márciust, a valóságban vacogott tőle. (Csak hát az akkori tízforintosra már Petőfi portréját nyomták, a százasra meg Kossuthét – csapdahelyzet.) A Petőfi-szobor (itt szavalta el ötvenhat október 23-án Sinkovits Imre a Nemzeti dalt) szinte tiltott találkahelynek számított – oszlatások, később gumibotozások, őrizetbe vételek kapcsolódtak ide. Innen indult el 1986. március 15-én az ünneplő tömeg „Táncsicsot szabadítani” Budára, de csak a Lánchídig jutott. A brutális rendőrattak már nemzetközi visszhangot is kiváltott – „a lánchídi csata” –, a hatalom magyarázkodni kényszerült. Ahogy roskadozott a bolsevik világrend, úgy fonnyadt a gumibot. Németh Miklósék utolsó leleménye: 1989-ben már szelíd, kokárdás rendőrök irányították az ünnepi forgalmat…

Mekkora az utóélete annak a réges-régi ünnepnapnak, a nagy napnak!

Nem lesz felhőtlen a mostani március tizenötödikénk sem. Idegen katona nincs magyar földön (magyar se nagyon), de van-e igazi függetlenségünk? Furcsán lüktet körülöttünk a világ – a pénzvilág –, valahogy újra átérezzük azt a pilvaxos napot. Bár itt már minden a pénzről szól, a katonák elmentek, de valami nagyon sántít… Hogyan is írja a Tizenkét pont kilencedik tétele: „Nemzeti Bank”. Csak ennyi. De aligha erre a maira gondoltak a márciusi ifjak: olyanra, ahol azon vitáznak, fölesküdjön-e a nemzet bankjának vezetője a magyar alaptörvényre… Vagy ott az utolsó pont, a tizenkettedik: „Unio”. (Később pontosítva: „Unió Erdéllyel”.) Azt sem ilyennek képzelhette Petőfi… Mert ez az unió – az európai – csak morog ránk, ellenséges velünk. Talán, mert dacosan viseljük a kokárdánkat? Vagy mert kereszténységre hivatkozunk az új alaptörvényünkben? Tán azért, mert a sarkunkra próbálunk állni végre? Raportra hívnak, fenyegetnek, reguláznak. Mi több, legnagyobb nemzeti ünnepünkre Cohn-Bendit csapata (köztük ifjabb Rajk László) is Magyarországra érkezik…

És mégis: nagy nap lesz!

Pilhál György - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Életmód (1) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Egészség (50) Politika (1582) Jobbegyenes (2778) Sport (729) Autómánia (61) Történelem (17) Heti lámpás (310) Mozi világ (440) Mozaik (83) Gazdaság (702) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7501)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>