Ma 2024 április 29. Péter napja van. Holnap Katalin, Kitti napja lesz.
087f1844920a8340a49997b000edbe11.jpg

Szombati láz

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amikor egy ország rendben van, senki sem tüntet. Azt sem tudják, ki a miniszterelnök. Megy az élet, kit érdekel, melyik politikus hol, mit fecseg. Csakhogy ez nem olyan ország, és nem úgy mennek a dolgok.

Ebben az országban kétharmados kormánytöbbség van, ami Európát idegesíti, de még jobban az itthoni, hatalomhoz szokott baloldalt. Ebben az országban sikk arról pletykálni, hogy a kormányfő cigány, paraszt vagy ki látta a patáját. Ebben az országban az alkalmilag összeverődött ellenzék tüntetni megy, mert a kormány Kelet-Európában utolsóként száműzte a sztálini alkotmányt. A tüntetők, éppen úgy, mint az európai uniós képviselők java része, nem olvasta az alaptörvényt, nem tudja, mi van benne, de készséggel tiltakozott a Magyar Állami Operaháznál, ahol a beiktatás gálaestje folyt. Biztos, hogy voltak köztük demokraták is, de megjelent a gyűlölködő, köpködő, befolyást vagy kiváltságot vesztett, az Orbán-kormányt bóvlizó tömeg is. A külföldi sajtó százezres megmozdulásról vizionált, és tudatos kormánybuktató koalícióként üdvözölte azt. A Fidesz-kormányt megalakulása óta pergőtűz kíséri. Újabban nagy a levélforgalom, Hillary Clintontól José Manuel Barrosóig mindenki aggódik a demokráciáért, az alkotmányért, a jegybank függetlenségéért, a sajtószabadságért, azon belül is egy bizonyos Klubrádióért.

Mindezt mélységes demokratikus érzülettel, miattunk. Az ellenzék szétforgácsolt ugyan, de külföldi kapcsolataik kiválóak. Özönlik a panasz Magyarország ellen az Európai Unióba, csapjanak oda a magyaroknak, sőt a kormányfőcsere is megemlítődik, vagy a polgárháború, amitől Isten óvjon, de azért elhangzott. Ha az Operaház előtti tüntetők némileg szerényebbek és nem kiabálják tele a honi és külföldi médiát, akkor ma nem indulna békemenet a kormányért, Magyarországért, Orbán Viktorért. Kezdetben volt a kósza ötlet, aztán az egyre hangosabb követelés: Tegyünk már valami! Mutassuk meg, hogy a kétharmad mi vagyunk, és tiltakozunk a Magyarországot ért igaztalan vádak ellen. Tegyünk hitet Magyarország önállósága mellett. A fő szervezők, Bayer Zsolt és Bencsik András nem tudták, mekkora lavinát indítanak: a Facebookon százak szerveződtek össze, Erdély több városában szimpátiatüntetést tartanak. Érkeznek Székelyföldről, Egerben elfogytak a bérelhető buszok, jönnek vonaton, autón, az ország minden zugából. Jókívánságok és szolidáris üzenetek érkeztek Németországból, Kanadából, Amerikából, Olaszországból. A kormány „kirekesztő” politikájának illusztrálására ötszáz cigány ember csatlakozik a Lungo Drom nevében, de a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségétől számtalan polgári körön át a Civil Összefogás Fórumig sokan jönnek. Tömeg készülődik zászlókkal, táblákkal, mécsesekkel, kokárdákkal.

Az élen egy molinót visznek „Nem leszünk gyarmat!” felirattal. A megmozdulás nem irányul senki ellen, csak szeretnék megmutatni, hogy a nemzetközi nyomás és példátlan médiahadjárat ellenére tömegek állnak a kormány politikája mellett. Hogy lesz-e provokáció? Esetünkben az a Nyári Zsolt nevű blogvitéz szervez korábbra sajtótájékoztatót a Kossuth térre, aki merénylettel fenyegette meg Orbán Viktort. A békemenet gyülekezője 15 órától lesz a budapesti Hősök terén. Innen indul az Andrássy út–Bajcsy Zsilinszky út–Alkotmány utcán át a Kossuth térre. A téren elhangzik a Szózat, lerakják a mécseseket, és az emberek hazamennek.

mno.hu  - Seszták Ágnes

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2794) Heti lámpás (312) Történelem (18) Sport (729) Politika (1582) Tv fotel (65) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Belföld (11) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7568) Gazdaság (706) Kultúra (7) Életmód (1) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>