Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
2937284fb74544c94714151d237732c3.jpg

Naésország vége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy dolgot most az elején fontos tisztázni: abban senki se reménykedjen, hogy miközben Schmitt Pál kisdoktoriját oldalról oldalra át lehetett nyálazni, a vizsgálóbizottság, majd a doktori tanács döntését még a szenátus végső határozata előtt (egyébként nagyon helyesen) a legapróbb részletekig ki lehetett vesézni, kéjesen kitárgyalni, {...}

{...}száz meg száz publicisztikában és különféle internetes dühöngőkben előre ítéletet hirdetni, addig az összes többi doktori és diploma ügyében majdnem minden marad a régiben.

Hát nem. Legalábbis nagyon reméljük, hogy nem.

A magyar elit még mindig tele van egy rakás kontraszelektált gazemberrel és szélhámossal, akiknek annak idején alanyi jogon járt a Szocialista Hazáért Érdemrend mellé az egyetemi elismerés, volt, aki hobbiból többet is begyűjtött. A lényeg csak az volt, hogy lehetőleg nyomorult lelkű senkiháziak és mindenre kész percemberkék uralkodjanak a többiek felett. A fekáliaréteg ugyanis mindig meghálálja a ki nem érdemelt fölemelést. Üt, súg és elárul bármit, ha kell. Ez a kontraszelekció lényege, kár is bővebben magyarázni, mint ahogyan ebben a lapban az sem érdemel több szót, hogy a langymeleg rendszerhígulás nem vette el az érdemtelenül szerzett posztokat és elismeréseket.

Az MSZMP KB-ből kiutalt diplomákhoz, doktorikhoz képest Schmitt Pál ügye gyerekcsíny, még ha nem is vagyok a relativizálás híve. A távozó köztársasági elnök bűne annyi, hogy nem tudott megálljt parancsolni karrierizmusának, s tette azt, amit elméleti-tudományos szemszögből minden bizonnyal értékelhetetlen teljesítménnyel büszkélkedő egykori Testnevelési Főiskolán vélhetően minden második doktorandusz megtett. Azaz olyasmit kapott végül, amiért valójában nem dolgozott meg.

Itt szeretném közbevetni, hogy Schmitt Pál esete korántsem lezárt ügy. Fontos, hogy külön tudjuk választani a bizalomvesztés problémakörét az exelnök jogi, erkölcsi felelősségétől. Abban az országban, ahol a volt miniszterelnök vérrel átitatott, mocskos életútját egyetlen „na és?”-sel el lehetett intézni, ahol az utód D–209-es botránya nem vezetett automatikus távozáshoz, így aztán a kommunista titkosszolgálat a magyar kormány éléről vigyoroghatott vissza az arcunkba, és ahol a 2004. december 5-i gyalázat, egykamionnyi lelepleződött privatizációs lenyúlás, a gyurcsányi brókerbotrány, továbbá az Őszödön bevallott választási csalás együtt sem volt elég a bukáshoz, ott Schmitt Pált a hamiska kisdoktorijáért meghurcolni a kétszínűség és az ellenzéki kollektív Alzheimer-kór megnyilvánulásának netovábbja.

Schmitt Pál nem ártatlan, de Schmitt Pálnak nem azért kellett hétfőn (de már pénteken kellett volna) lelépnie, mert alkalmatlanná vált az elnöki funkció betöltésére, vagy bármiféle bűntettet, sőt bármi olyat követett volna el, amit ne tűrne a köztársaságunk morális mércéje. Az elnök pofonegyszerű ok miatt lehetetlenült el: elvesztette a többség bizalmát. Részben a megfontolatlan nyilatkozatai, a botrány félrekezelése, a megkésett ellenlépései és persze a doktorija lekoppintott részei miatt. De legeslegnagyobb részben az ellene módszeresen, nemzetközi hátszéllel felépített hecckampány miatt.
Bizalom nélkül még patyolatfehér lelkiismerettel sem folytathatta volna munkáját az államfő, bár azt jól teszi, ha önmaga utólagos tisztázása érdekében valóban a bírósághoz fordul. Könnyen kiderülhet, hogy doktorija jogi szempontból nem számít plágiumnak. (Tekintve a Testnevelési Főiskola akkori szánalmas követelményeit és az elbírálók intézményesített nyegleségét.) Ám a PhD-fokozat tervezett küzdelmes megszerzésétől óvnánk Schmitt Pált. Ha jót akar magának, ne engedje, hogy a következő évei egy politikai hecc-valóságshow epizódjaiból álljanak össze.

A köztársasági elnök drámai távozása ugyanakkor fontos üzenetet hordoz. Ha neki ezért mennie kellett, akkor az igazi érdemtelenek, a kontraszelektált pártállami senkiháziak is bukjanak meg! Az Országgyűlés pedig törvényi könnyítéssel akadályozza meg, hogy a jelenlegi és volt közszereplők diplomamunkáinak, doktori dolgozatainak megvizsgálását adatvédelmi vagy más hasonló átlátszó okkal tiltsák meg az egyetemek vezetői. Mint tette azt a napokban Gyurcsány Ferenc kétes munkájával a Pécsi Tudományegyetem illetékes igazgatója. Eljött az ideje, hogy megmutassuk, tényleg lezárult az átmenet két zavaros évtizede, s hogy nem vagyunk többé Naésország!

Huth Gergely - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Gazdaság (702) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (6) Politika (1582) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Sport (729) Heti lámpás (310) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7501) Egészség (50) Mozaik (83) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2778) Életmód (1) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>