Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
954aa00a3a507049bda8e969e129e8bc.jpg

Miért szavazzunk a Civil Mozgalomra?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Aki nem civil, az mi? Katona? Rendőr? Vagy tűzoltó? Ki képviseli a civileket? Talán a CM? Szavazzunk rájuk? Magyarországon a civil társadalom óriási erő.

A baloldal megmondó emberei által kárhoztatott Horthy-korszakban virágzott a Magyar Királyságban a civil társadalom. Majd jöttek a kommunisták és civilnek, katonának csak vörös lehetett a színe. Negyven évet kellett várni, hogy újra egyesülhessünk. 1989-től, az egyesülési törvény lehetővé tette egyesületek és alapítványok létrehozását. Szaporodtak is gomba módra.

 
Magyarországon több, mint hatvanezer civil szervezet van nyilvántartásba véve és ebből legalább negyvenezer egyesület és alapítvány működik is. Hatalmas erőről van szó. Ha csak az 1%-os felajánlásokat nézzük, évente 7-8 milliárd Ft-tal támogatjuk a civil munkát (és még így is csak az adózók harmada rendelkezik erről az összegről. Pedig aki nem rendelkezik, az adójának 1%-a nem marad meg neki, megy a közös kalapba. Esetleg adósságszolgálatra?) Nem ablakon kidobott pénz a civilek támogatása. A civil társadalom minden egyes forint adományhoz 3-4 Ft értéket képes hozzáadni pénzben, önkéntes munkában. (Növekszik a GDP?)
 
Egyesületet minimum tíz ember alapíthat, egy alapítványnak legalább három fős kuratóriuma van és csak úgy tud működni, ha vannak önkéntesei is (vagy alkalmazottai). Ha nem lennének a civil szervezetek, vajon mennyi munkahely szűnne meg? Sok százezres táborról van szó, akik teszik a dolgukat. (E demokráciának persze vannak vadhajtásai is. Hiszen kérdéses, hogy pl. a drogok liberalizációjáért dolgozó egyesület működése mennyire áldásos?)
 
A politika eddig is próbálta uralni, befolyásolni a civil társadalmat. Sok egyesület, alapítvány kimondva, vagy kimondatlanul valamely párthoz köthető. A tavaly lemondott Gyurcsány Ferenc is a szocialisták „házi alapítványához”, a Táncsics Alapítványhoz ejtőernyőzött. Vagy ez inkább trambulin, ahonnan lehet újra rivaldafénybe kerülni? De 2002-ben a polgári oldal bukása után Orbán Viktor hívó szavára polgári körök ezrei alakultak országszerte.
 
Ám előbb-utóbb várható volt, hogy a politikai palettán is megjelenik egy kezdeményezés, mely a civil társadalom önszerveződéseként igyekszik elérni valamit a politika ingoványos világában.
 
A tisztesség kedvéért meg kell említenünk, hogy a nyíregyházi Seres Mária eredetileg csak azért gyűjtött aláírásokat (igaz, abból összejött 600 ezer!), hogy az országgyűlési képviselők a költségtérítésüket kénytelenek legyenek tételesen elszámolni. Nem akart civil szervezetet létrehozni, csak egy létező anomáliát szeretett volna megszüntetni. A demokrácia szabályai szerint ki kellett volna írni a népszavazást a költségtérítés ügyében. Nem így történt. A politikai elit (saját zsebét féltve) semmibe vette 600 ezer ember akaratát. S ezzel teremtett magának a választásokra egy konkurenciát...
 
Hogy sikere lesz-e a Civil Mozgalomnak? Egy új szervezet a politika palettáján képes volt arra, hogy országos listát állítson. Igaz 24 egyéni képviselőjelölttel, kilenc területi listával (így lettek jogosultak az országos listára) minimális az esélye, hogy bejussanak a Parlamentbe. Az egyéni képviselők a Fidesz és a Jobbik párharcában (ja, ott vannak még a szocialisták is) nem nagyon rúghatnak labdába és a kilenc megyében legalább a szavazatok 10-12%-át meg kellene szerezniük, hogy országos szinten elérjék az 5%-os küszöböt. Bár arról beszélnek, hogy minden körzetben elég lenne csak 3 ezer szavazatot szerezniük. Bár ez nagy mértékben függ attól, mennyien is mennek el szavazni.
 
 
De az is lehetséges, hogy a semmiből jött szervezet eléri az 1%-os arányt. Így jogosulttá válnak az állami támogatásra. S megerősödhetnek az őszi, önkormányzati választásokra.
 
Nos, igen, a civil társadalom nem egységes. S valószínűleg a Civil Mozgalom sem az. Összeköti tagjait a jelenlegi politikai elit leváltásának vágya. Egy biztos a Civil Mozgalom még mindig sokkal jobb választás, mint az MDF...
 
Ui: A Civil Mozgalom programjáról keveset tudunk. Vajon mit csinálnának, ha hatalmat kapnának. Mikor eddig jutottam a fenti írásban, olvastam egy megyei napilapban, hogy a CM területi és regionális önkormányzatiságot szeretne, a jelenlegi 3200 önkormányzat helyett talán a tizedét. Már nem is annyira szimpatikusak...
 
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Jobbegyenes (2778) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Történelem (17) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Autómánia (61) Kultúra (6) Gazdaság (702) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Nagyvilág (1309) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7501) Tereb (146) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Egészség (50) Politika (1582) Életmód (1) Heti lámpás (310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>