Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
5872c90063d45931424f88c2651ef574.jpg

Az elnök

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Negyven év után az első szabadon választott Országgyűlés a jobboldali erők győzelmét hozta. A kormányalakítással a legerősebb párt, az MDF Antall Józsefet bízta meg.

Eleinte úgy tűnt, hogy Antall miniszterelnök magáévá tette a Magyar Demokrata Fórum eszmeiségét, aztán mégis sikerült keresztülvinnie, hogy úgymond a liberális értékek megmentésével az SZDSZ emberét, Göncz Árpádot jelöljék Magyarország első köztársasági elnökévé. A balliberális oldalnak tett gesztus azonban súlyos következményekkel járt. Ezt Antall József először 1990 őszén, a baloldal által szervezett kormánybuktató taxisblokádnál tapasztalhatta, amikor is rá kellett döbbennie, hogy nemcsak a miniszterelnöksége került veszélybe, hanem mindaz, amit felépíteni szándékozott és amit polgári demokráciának képzelt Magyarországon. Keserűen konstatálhatta, hogy a saját emberének hitt volt kisgazda Göncz Árpád szembefordult vele, és a legkeményebben érvényesítette hazájával szemben az MDF–SZDSZ-paktumot.

A paktumsorozat hatásait máig szenvedjük. Ahogyan Bíró Zoltán elemezte a paktumot nekem (Magyar Nemzet, 2007. 07. 21.): „…eladták a magyar élelmiszeripart, ezzel lefejezték a mezőgazdaságot. A spontán privatizáció részben az MSZP-vezéreket, részben a hajdani KISZ-vezéreket juttatta hirtelen vagyonhoz.” Lezsák Sándornak, az MDF egyik alapítójának a hatodik érzéke akkor sem csalt: Antall pártelnökké választásakor a titkos szavazáson tartózkodott. Mindenesetre az első köztársasági elnök tízéves regnálása, léte iszonyú károkat okozott az országnak, még ha közvetlenül nem is ő döntött. Megerősödött az SZDSZ és az MSZP árnyékhatalma, miközben fontos törvények, médiabeli kinevezések aláírásának megtagadásával lehetetlenné tette a jobbközép Antall-kormány szabad mozgását, ezalatt a magyar sajtó több mint kilencven százaléka a balliberális oldal kezében maradt, majd az SZDSZ kormányba lépésével – 1994 nyara – szalonképessé tették a volt kommunistákat a politikában, és az állami vagyon elherdálásával a rablóprivatizáció csúcsokra járt.

Ez volt a rendszerváltás utáni első köztársaság. Csurka István, a harmadik alapító lakiteleki atya későn ébredt, de még idejében szólt, amikor világossá vált, hogy az SZDSZ nem magyar, hanem idegen érdekeket képvisel. Ekkor, 1992-ben írja meg Néhány gondolat… című politikai vitairatát, amely az utolsó lehetőséget csillantja fel az emdéefes fordulat reményében. Ezt a fordulatot Csurka szerint egyedül Antall lett volna képes akkor megtenni. Ezt írta: „…Antall József a magyar politika nagy alakja, a történelem kiegyező, stabilizáló, megőrző politikusai között valahol Deák és Bethlen István között van a helye. Az ő bölcsessége, önmérséklete, előrelátása és higgadtsága nélkül már zűrzavarba süllyedt volna az ország. A sors, az Isten azonban elég kegyes hozzá és a magyarsághoz. Antall nemcsak nagy államférfi, hanem tragikus hős is… A világpolitika kegyetlen és gonosz és kíméletlen. Majd csak a történelem fogja feltárni, mi mindentől óvta meg a magyarságot ez a halogatós Antall-politika. És most tőle kérjük azt is, hogy fordítson, és mutassa meg maga és a kormány erejét. Egy Isten által meglátogatott embertől.” Csurka szavai nem értek célba. Antall már képtelen volt fordítani, ehhez még kellett volna egy szövetséges, maga a köztársasági elnök. De tudjuk, ő távol volt ettől a világtól, szeme előtt nem a tizenötmillió magyar sorsa lebegett.

Bár miniszterelnöki hatalom van Magyarországon, mégis nagyon fontos a köztársasági elnök személye, gondolkodása, hitvallása. Hiszen képes előmozdítani vagy megakasztani Magyarország fejlődését, jövőjének alakulását. Az elmúlt két évben a Fidesz–KDNP vezette pártszövetség az elmúlt húsz év elmaradt rendszerváltását igyekezett pótolni törvényekkel, létfontosságú intézkedésekkel. Miután a balliberális oldal és a hozzá hű sajtócsatlósok komoly háttértámogatással lejáratták, ellehetetlenítették a rendszerváltás utáni negyedik köztársasági elnököt, Schmitt Pált, így nem maradt más hátra, mint folytatni a megkezdett munkát.

Ma választják meg a parlamentben Magyarország ötödik elnökét, Áder Jánost. Lehet, hogy az MSZP, az LMP nem lesz ott a szavazáson. Sebaj. Állítólag szerettek volna közmegegyezésen alapuló köztársasági elnököt, még Sólyom László is belefért volna az elképzeléseikbe. Szirénhangokkal üzentek a sajtón keresztül, hogy a kétharmados többségbe beletartoznak a kisebbségnek tett gesztusok. A keserű történelmi tapasztalat azonban a jobboldalt óvatosságra intette. Nem felejtették el, hogy a szocialisták, a liberálisok és elődeik sohasem, régebben és most sem tartották meg ígéreteiket. A paktumokat mindig csak a saját hasznukra, előnyükre fordították. Antall Józsefet is becsapták. Az ország érdeke nekik nem számított.

Ma is nyíltan küzdenek bel- és külföldön hazánk lejáratásán, kiderült, ők az IMF és a külföldi bankok hazai segélycsapatának számítanak. Hívatlan prókátorok, nem tesznek mást, mint a magyar nép ellen áskálódnak, külföldre utaznak és árulkodnak. Addig, amíg a társadalom döntő többsége nem egyezik ki egymással, addig felesleges olyan elnököt keresni, aki a nemzet egységét valósítja meg. Ilyen most nincs. Addig csakis olyan elnökre van szükségünk, aki Magyarország, a magyarság érdekeit képviseli.

Ez a személy jelenleg Áder János. Annak a pártszövetségnek az egyik vezető egyénisége, amely kétharmados többséggel került az Országgyűlésbe. Ez jelenleg a nép akarata. Áder személyével az ország legfelsőbb vezetésében is megtörtént a generációváltás. Epikurosz mondja: „Ha a természet szerint élsz, sohasem leszel szegény: ha a képzelgések szerint, sohasem leszel gazdag.” Ezt az ókori bölcsességet érdemes megfogadni. Ahogy Áder Jánost ismerem, nem áll tőle messze a mondás első része. S az nekünk is jó lehet.

Stefka István - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Vetítő (30) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Tereb (146) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Heti lámpás (310) Mozaik (83) Autómánia (61) Mondom a magamét (7501) Gazdaság (702) Életmód (1) Egészség (50) Gasztronómia (539) Történelem (17) Mozi világ (440) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2778)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>