Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
20abc806bd4b155b1c66e9621edf2fae.jpg

Tüntetés a napozóréten

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Négy baloldali szakszervezeti tömörülés közösen tüntet május elsején a városligeti napozóréten. Biztos munkahelyeket, tisztes megélhetést, elérhető és működő közszolgáltatásokat követelnek.

A gyűlésük után fórumot tartanak az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció politikusainak közreműködésével. Formálódik a fügefalevél-szövetség.

Ezek a szakszervezetek minden évben megszervezik a hangulatos majálisukat, idén is lesz sör, virsli, a gyerekeknek lufi és vattacukor. A fórumon ki lehet ereszteni a gőzt, lehet szidni a politikai ellenfelet a munkanélküliségért, a megélhetéshez kevés bérekért, a minimálbérből megfizethetetlen rezsiért, a bérből és fizetésből élők egyre nagyobb kiszolgáltatottságáért.

Szögezzük le: az önhibájukon kívül munka nélkül tengődőknek joguk van ahhoz, hogy május elsején felhívják a figyelmet az emberi méltóságukat sértő helyzetükre. Mint ahogy a munkavállalók is jogosan teszik szóvá, hogy az Országgyűlés az új munka törvénykönyvében erőteljesen megnyirbálta a korábban szerzett vagy kiharcolt jogaikat, kiszolgáltatottabb helyzetbe hozva őket a munkáltatókkal szemben.

A magyarországi átlagos bérek – szakmánként tekintve – töredékei a nyugat-európai béreknek, furcsa módon leginkább emiatt számítunk még ma is versenyképesnek a befektetői piacon. Ugyanakkor a megélhetés nálunk sem olcsóbb. Az élelmiszer, a lakásrezsi, a munkába járás költségei még a munkával rendelkezők jelentős arányát képviselő minimálbéren foglalkoztatottak körének jövedelmét is teljesen felemésztik. Vagyis nem elég csupán egymillió új munkahely megteremtését célul kitűzni, arra is sokkal jobban oda kellene figyelni, hogy a kevés munkahelyért versengő munkavállalók kiszolgáltatott helyzetével ne élhessenek vissza a munkáltatók megalázóan alacsony fizetésekkel.

Miközben a kormány – nagyon helyesen – mindent megtesz azért, hogy a szociális segélyen tengődőket, az indokolatlanul leszázalékoltakat visszaterelje a munkaerőpiacra, aközben mintha nem fordítana kellő figyelmet azokra a jól képzett, életerejük teljében lévő fiatal és középkorú szakmunkásokra, értelmiségiekre, akik Mongóliától Anglián át Észak-Amerikáig keresik a boldogulásukat, mert itthon nem találták meg. Miközben évente sokkolnak bennünket a statisztikai adatsorokkal, amelyek rendre azt támasztják alá, hogy „fogy a magyar”, aközben egy-egy multinacionális vállalat komoly állami támogatással megnyitott, néhány ezernyi új munkahelyet teremtő beruházásán túl alig van példa új munkahelyek tömeges létrehozására. Sőt, inkább gyárak bezárásáról, a közszférából történő elbocsátásokról lehet hallani.

A foglalkoztatás problémájának a megoldására csak széles társadalmi és politikai konszenzussal, több kormányzati ciklust átívelő programmal van remény. Ráadásul olyan szellemi és erkölcsi megújulás szükséges a cél eléréséhez, amely valamelyest felülírja a kapitalista piacgazdaságok „lényegét”, a profithajszolást. A termelőüzemek, a nagybirtokok, a nagytőke hazai tulajdonosainak kellene elsősorban megváltoztatni a mentalitásukat abba az irányba, hogy az adójuk „optimalizálása”, a bérköltségeik csökkentése helyett most már fordítsanak egy kicsit több figyelmet arra is, hogy a profitot ne csak tőzsdei és ingatlanspekulációkkal, ne csak szerencsejátékokkal, hanem piacképes termékek előállításával, termelésbővítéssel, vagyis új munkahelyek megteremtésével próbálják elérni.

Az emberi méltóság megéléséhez kulturális hagyományaink alapján szükségünk van a munkára. Akiket bármilyen okból kirekesztenek a dolgozók társadalmából, gondjaikkal magukra hagyva, azokat az embereket nem csupán a kenyérkereseti lehetőségüktől fosztják meg, segélyre, kegyelemkenyérre ítélve, hanem az önbecsülésüktől is. A munka ünnepén figyelmünket rájuk vessük, ne a napozóréti hőzöngőkre.

mno.hu - Torkos Matild

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Tereb (146) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Sport (729) Kultúra (7) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Életmód (1) Politika (1582) Egészség (50) Heti lámpás (312) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7561) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Gazdaság (706) Jobbegyenes (2793) Belföld (11) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>