Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
22b1df5a871bf05972c19373949436ab.jpg

Ceterum censeo

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mozgalmas hónapon van túl a balliberális média. Állításuk szerint „megbuktatták” Schmitt Pált, „leleplezték” a Fidesz titokzatos üzleti köreit, nyertek néhány sajtópert és végül „hazugságon kapták” a kormányt. A Népszava fő publicistájának, a monomániás Dési Jánosnak pedig minderről ugyanaz jut eszébe: „Orbánnak menni kell.”

Mindeközben ugyanitt és sok más helyütt folytatódik a magyarországi sajtószabadság megkérdőjelezése. Mert komolyan veszik a média első erkölcstelenségi törvényét: ha egy hazugságot sokszor mondasz, igaznak fog tűnni. Hajrá, sajtószabadság!

A véleménynyilvánítás határvonalát mindig a többség politikai képviselete alakítja ki, de a közösség erkölcsi értékrendszerét, az egyének és a csoportok jogait, illetve a bűncselekményeket figyelembe véve. (Relatív és szubjektív vitákba bonyolódva ezzel, de e disputa is a szabadság része.) Ha a hatalom nyíltan (törvényi erővel) alakít ki egy kizárólagos ideo­lógiai határvonalat, akkor cenzúráról beszélünk; ha burkoltan teszi, azaz megfélemlíti az ellene véleményt alkotókat, akkor a sajtószabadság tartalmi vagy gyakorlati korlátozásáról van szó.

A kormány mindkét vádat megkapta itthon. A törvényeket a balliberális értelmiség demokráciaellenesnek minősítette, miközben kifogások érték a tényleges működést is. A „hazafias baloldal” igyekezett ezt a vádat, a magyar viszonyokat nem ismerő európai liberálisoknak is taglalni. Persze egyoldalúan. De szép sikerrel, mert a magyarokkal egyébként nem nagyon foglalkozó világsajtó ma is hangos ettől.

A sajtószabadság nagyobb szabadságigény együttes megvalósulásának eredményeképpen létezik. Az első elvárási szint: az alkotmányos garancia és a szabadságjogok deklarálása. Ez régebbi gondolat, mint azt sokan gondolják. A polgárság igényeként először a John Milton által 1644-ben megfogalmazott, Areopagitica című röpiratban körvonalazódik, nálunk pedig leginkább a Reformkorhoz, illetve az 1848-as forradalomhoz szokás kötni. A hányattatott évtizedek után a jelenlegi alaptörvényünk a nemzetközi jognak megfelelően írja le a véleménynyilvánítás szabadságát. De jól tudjuk, az alkotmányos megfogalmazás önmagában szükséges, de nem elégséges feltétel. A második elvárási szint: a törvényi keret. A jelenlegi szabályozás több vitán és módosításon van túl. Most az Európa Tanács által megfogalmazott aggályok disputája folyik. Ennek a keretnek a kialakítása sehol a világon nem tekinthető lezártnak. A kommunikációs eszközök fejlődése és a tapasztalatok értékelése miatt időről időre frissítésre szorul.

Ebben a kérdésben a magyar kormány nyitottan viselkedik. Legutóbb az Alkotmánybíróság véleményét is kikérte, amely még ha nem is véleményezte a jogszabályt, a szándék világosan látszik.

A jogi háttér azonban számtalan olyan országban is rendelkezésre áll, ahol a hatalom burkolt nyomással (fizikai vagy lelki terrorral) lép fel. Így a gyakorlat lesz a legfontosabb terepe a szabadságnak, ami megfigyelhető, felfogható és leírható. A magyar történelem sajnos tele van ellenpéldákkal. A balliberálisok által csak „Orbán bábjaként” aposztrofált volt köztársasági elnök „leleplezésében”, más értelmezés szerint a „rágalomhadjáratban” részt vállaló újságírók egy puha diktatúrában is már az Andrássy út egyik épületének alagsorában csücsülnének.

Az olyan újságírókat pedig, mint Dési János, már rég elvitte volna a fekete autó. És nem írhatná le naponta a híres római államférfit idézve, hogy „Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell”. Apropó, Dési! A „censeo” fordítása: „vélemény”.

Nagy Ervin - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7546) Nézőpont (1) Gazdaság (705) Tv fotel (65) Életmód (1) Heti lámpás (312) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2788) Mozaik (83) Vetítő (30) Belföld (10) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Kultúra (7) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>