Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
f494dde3ca312bbe481fba4ecda94e1f.jpg

A pofon házhoz jött

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Minden hétnek megvan a maga botránya. Nincs az a piciny rés, ahová a baloldali sajtó nem dugja be a lábát. Látványbalhékkal terhelt a közbeszéd, és ne számítsunk lazításra a másik oldaltól. Mindenre ugrik, és minden feldobott labdát lecsap.

Jó lenne, ha nem terhelnénk a közéletet a szükségesnél több botránnyal, mint amilyen a legújabb, ami látványosan szétfutott a médiában. A témához mindenki ért, mindenkit érint, és mindenki zsigerből véleményezi. Megalakult ugyanis a Magyar Családtudományi Társaság, ami a Tudomány a Családért Egyesületből nőtt ki. Ez, ami biztos. A többi a szokásos homály, állítások és cáfolatok, mert küldetésnyilatkozatuk első változatában állítólag benne volt: „etikai, szociológiai, pszichológiai, egészségügyi érvek szólnak amellett, hogy a házasság előtti szexuális élet és az élettársi kapcsolat helyett a házasságot kell ajánlani mint megvalósítandó célt”. A társaság célja „a család, a házasság és a nemiség témakörének széles körű, tudományos kutatása, a témakörben a helyes irányvonalak kijelölése, a káros folyamatok feltérképezése, a káros jelenségek optimális csökkentésének, a hasznos folyamatok optimális növelésének kidolgozása, erősítése és az eredmények terjesztése”.

Ezt később cáfolták, de hiába, mert ez a házasság előtti szexuális élet helytelenítése sokaknál kiverte a biztosítékot. Tetézte a háborgást, hogy alakuló ülésüket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben tartották, és akadémikus védnökökkel élvezik a Magyar Tudományos Akadémia támogatását, emellett az állami szféra embereivel is együtt szeretnének dolgozni, később uniós forrásokra pályázni.

Hogy miért a felháborodás, s miért fújtak a baloldali médiumok harci kürtöket? Többek között azért, mert minden egyetértés mellett, minden szimpatikus törekvés mellett bizony az átlagemberben megfészkel a gyanú, hogy a kormány ilyesféle furfangos módokon szeretne befurakodni a legintimebb magánszféránkba. Még az is hihető, hogy a szervezet alapítói mélyen vallásos emberek, akik a házasság előtti szexuális életet hitükből helytelenítik, és az „egyetlen nemi társ” fogalmát szeretnék bevinni a társadalmi köztudatba. Kissé nyersen, nem ügyelve a média óriási hatalmára. Így nem fog menni. A magyar emberek sokat elviselnek, de direktívákat a szexuális és a családi életükre vonatkoztatva nemigen. A házasság előtti szexuális élet olyan magánügy, amit semmiféle tudományos társaságnak nincs joga szabályozni még ajánlások szintjén sem. Az élet felgyorsult, az internet, a tudatmódosítók, a korlátlan utazás, az információbőség, a szédítő médiabefolyás korában arra hivatkozni, hogy eleink évekig vártak egymásra, és érintetlenül mentek a házasságba, merő anakronizmus. Aki ennek a nosztalgikus részét látja, az elfeledkezik a bordélyházakról, ahol legálisan lehetett a rosszul működő házasságokért kárpótlást keresni. De ha komoly megfontolás tárgyává tennénk is az állítólagos javaslatot, akkor ez kikre vonatkozna? Csak a nőkre? Vagy a férfiakra is? Tessék ennek az abszurditását végiggondolni.

Semmi kifogás egy családdal foglalkozó szervezet működése ellen. Sok tekintetben igazuk is van. A médiában megjelenő embereszmény tényleg aggasztó: deviáns, perverz, pornografikus, kiábrándító, és mindenre csábít, csak az egyenrangú férfi és nő kapcsolatára nem. Iparágak épülnek a szingliéletformákra, a család és a gyerekvállalás lenullázására, bármilyen perverzió vagy deviancia népszerűsítésére, nem beszélve a pornóiparról. Ez mégsem ok arra, hogy az egyedüli értéknek tartott viselkedést bárki normává írja elő. Ilyet tenni ma olyan, mint hinni, hogy a Niagara-vízesés tenyérrel megfordítható. A tiltakozás, ha túlzottnak tűnik is, legyen figyelmeztetés, a Fidesznek rosszul áll a szenteskedés. Ne propagáljanak olyan nézeteket, amelyeket a döntéshozók sem tartanak vagy tartottak be életük folyamán.

Seszták Ágnes - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Tereb (146) Mozaik (83) Sport (729) Nézőpont (1) Kultúra (6) Gazdaság (702) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Heti lámpás (310) Belföld (10) Mondom a magamét (7501) Politika (1582) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Vetítő (30) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2778) Történelem (17)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>