Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
d4bd1181ba313ddf4b5e1af48c84092f.jpg

A liberalizmus hazugságai - Kirekesztés

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem értem, miért bólintanak egyesek helyeslően, ha az osztályfőnöki órán a homoszexualitásról esik szó, de verik rosszallóan a tamtamdobot, ha a családról mint férfi és nő természetes közösségéről szeretnénk beszélni az iskolában.

Miért tartják toleránsnak azt, aki az azonos neműek házasságát (esetleg „szupertrendi” lévén: gyermekvállalási szándékait) támogatja, és miért lesz kirekesztő a hagyományos modellben hívő? Ismét a liberális „igazságmegmondás” terjeszkedik a korrektség talmi köpönyegében, ezúttal a családvédelmi törvénytervezet apropóján.

„A család a természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségét megvalósító olyan kapcsolatrendszer, melynek alapja egy férfi és egy nő házassága vagy egyenes ági rokoni kapcsolat vagy a családba fogadó gyámság” – áll a tervezetben. A családi életről szóló ismeretek bekerülnének a köznevelési programba is. Nos, ez borította ki a liberális bilit. A mérsékeltek szerint aki a házasságot csak egy férfi és egy nő kapcsolatában tartja lehetségesnek: az ókonzervatív.

A szélsőségesebbek bélyege: prűd és gyűlölködő. A Népszabadság véleményőrei pedig már sötét, orwelli utópiát vizionálnak (lásd Pető Péter Keresztút című cikkét). Hol az egyén döntési szabadsága? – teszik fel a kérdést.

Egy dolgot elfelejtenek (pontosabban hazudnak) a ma rikoltozó liberálisok. A klasszikus polgári filozófiák szerint az individuum döntési szabadsága sohasem volt és sosem lehet abszolút. Az egyén autonómiája (függetlensége) nem lehet végtelen módon ellentétes azzal a közösséggel, amelybe beleszületik vagy amelyet a szabadsága által választ. De a klasszikus emberi jogok deklarálásának sem az volt a célja, hogy a közös együttélésünk színtereit szétfeszítsék. Hanem jobbá és boldogabbá kívánták tenni. December 10-én megünnepeltük az ENSZ emberi jogok napját. Az emléknapot fél évszázada megálmodók sem gondolták, hogy a hagyományos családmodellt új és új egyéni jogokkal kellene lazítani, szétzilálni. A kortárs vélelmek ezzel szemben már felvetik a homoszexuálisok családalapítási és gyermekvállalási jogait. Talán mert újat akarnak mondani. Talán mert azok. De hol a gyermek egészséges fejlődéshez való joga? – kérdezhetünk vissza. És hol maradnak a kollektíve gyakorolható jogok?

A liberalizmus mára a marxizmus ellentétévé vált. Az egyik a végtelen individualizmust, a másik a mesterséges kollektivizmust eszményíti. A középutat mindkét ideológia elveti. A konzervativizmus velük ellentétben a természetes közösségeket értékhordozó „lényeknek” tekinti, amelyekben az egyén élete szabadon kiteljesedhet. A család – mint értékadó és nevelő alapközösség – alkotmányos védelme ezen az elven nyugszik. A liberálisok viszont minden közösséget pusztán az egyének atomjaiból álló halmaznak tartanak, amelyet véletlenül egybeeső egyéni magatartás vagy cél rendez egybe. A megszülető csoportokban pedig ellenfelet látnak, amely akadályozná az egyén szabad cselekvését. A közösség lett a ma élő liberálisok ellenségképe. Ez az ellenségkép erősíti és rendezi össze szétesőben lévő identitásukat. De a kérdés megmarad: miért lenne valaki pusztán azért értékesebb, mert „más”, és miért lenne kirekesztő az, aki hisz a hagyományokban és a férfi–nő közötti szerelmi kapcsolatban? Ez továbbra is érthetetlen.

Nagy Ervin - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (10) Autómánia (61) Gazdaság (702) Életmód (1) Nézőpont (1) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Egészség (50) Heti lámpás (310) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2778) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Sport (729) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>