Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
00cdb9860bcbb64d0479d2fbc918d3b7.jpg

Mesebeli Afrika - Tanzánia: “Yes, we can..” – Niger: “Hm..”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A hétvége Afrika-szerte fontos választásokat hoz néhány ország lakossága számára, Elefántcsontpart mellett ugyanis urnák elé járulhatnak Niger és Tanzánia szavazásra jogosult állampolgárai is.

Az idén jópár különböző, ]]>szinte már bibliai sorscsapással (árvíz, éhínség, sáskajárás) megküzdő ]]>északnyugat-afrikai Nigerben vasárnap az új, 187 oldalas alkotmányról dönthetnek az emberek, amelynek célja a demokráciához való visszatérés, az elnöki hatalom csökkentése és egyáltalán, az egész államszerkezet jobb áttekinthetősége.

Még emlékezhetünk, az akkora már igazi diktátorrá váló Mamadou Tandja államelnököt februárban rabolta el és buktatta meg a Djibou Salou vezette katonai puccs, azóta pedig az országban katonai uralom van, Tandja pedig házi őrizetben éldegél. A katonai kormányt vezető Djibou Salou tábornok mindenesetre már uralmának első napjaiban leszögezte, minél előbb vissza akarja vezetni országát a demokrácia útjára, ennek érdekében már a nyárra választásokat ígért. Ebből aztán nem lett semmi, ahogy jelenleg sem tudni biztosan, mikor is választhatja meg új elnökét a gyönyörű szaharai ország lakossága, de a választást előkészítendő, Salou-ék új alkotmányt dolgoztak ki, amelyet minden valószínűség szerint elsöprő többséggel fognak megszavazni vasárnap a szavazók.

]]>djibou salou]]>

A legfontosabb passzus egyértelműen az egész puccsot tulajdonképpen kiváltó probléma feloldása, az új alaptörvény szerint ugyanis az előzőhöz képest ezúttal egy elnökjelöltnek 35 és 70 év közöttinek kell lennie és maximum két mandátumot tölthet ki egy elnök – emlékezhetünk, Tandja azért módosítatta az alkotmányt 2009-ben egy csalásnak tartott szavazáson, hogy újra választathassa magát. A szokásos vitatkozás persze megy a politológusok, szakértők, magukat szakértőnek tartó újságírók között, hogy ez az új alkotmány most jó-e vagy sem Nigernek, a kétkedők szerint ]]>egy napról-napra élő nemzet ]]>szemében ez csak egy újabb szemfényvesztés és aki hatalomra tör, annak úgysem fog jelenteni semmit, a támogatók szerint pedig ez az új törvény végre tükrözni fogja az emberek akaratát is és megadja nekik a lehetőséget a választásra.

Problémák persze vannak még vasárnapot megelőzően, a szinte csak a fővárosra kiterjedő mozgósító kampány miatt az alacsony részvétel miatt lehet aggódni, továbbá tegnap még sokan nem jutottak hozzá szavazásra jogosító szavazókártyájukhoz, ennek ellenére biztosan kijelenthetjük, ez sokkal tisztább szavazás lesz, mint a 2009-es Tandja-féle alkotmánymódosítás. Sok száz kilométerrel délebbre és keletebbre a helyzet azért sokkal kevesebb kétséget vet fel, hiszen Tanzánia a fekete kontinens egyik mintademokráciája, a kritikák ellenére is. A lakosság itt már 5 éves döntést fog meghozni, hiszen október 31.-én, vasárnap elnököt és új parlamentet választhatnak újabb öt éves mandátumra, és kétség sem fér hozzá, a hét jelölt közül a legnagyobb esélyes a a második mandátumáért harcba szálló jelenlegi elnök, Jakaya Kikwete és az általa képviselt, 1961 óta hatalmon lévő Forradalmi Párt (CCM) pártja.

]]>kikwete]]>

Két legnagyobb ellenfele a Demokrácia és Fejlődés Pártjának (CHADEMA) elveit képviselő Willibrod Slaa és a Polgári Egységfront (CUF) jelöltje, Ibrahim Lipumba. A kezdetben regisztrált 18 párt közül végül csak három (!!) fog szerepelni a szavazólapokon, a többiek főként pénzügyi okok miatt visszaléptek az elmúlt hónapok során. A parlamenti voksolás elég érdekes rendszer szerint zajlik magyar szemmel, hiszen a Bunge 323 tagja közül csak 232-t választ a lakosság, 75 helyre kizárólag nőket jelölnek a parlamentbe bejutott pártok, 5 hely Zanzibáré, 1 hely az ügyészségé és 10 képviselőt az államelnök maga jelöl ki. Ráadásul Zanzibár szigetén az emberek nem csak a tanzániai elnökre és parlamentre, hanem a zanzibári elnökre és zanzibári parlamentre is voksolni fognak, és itt mindenképpen lesz változás, hiszen az eddigi elnök, Amani Abeid kitöltötte mindkét lehetséges mandátumát októberben.

Öt évvel ezelőtt is olyan eredmény született, ami most is várható, a CCM elsöprő többséggel nyert, 206 széket szereztek a lehetséges 232-ből, így került elnöki székbe Jakaya Kikwete. A második és harmadik helyen a CUF és a CHADEMA osztozott 19 illetve öt képviselői pozícióval. A választások tisztaságára, Afrika és a világ különböző részeiről érkező megfigyelők fognak ügyelni, de a 72 napos kampány és az elmúlt hetek hangulatát figyelembe véve (persze, mint mindenhol 1-2 incidens történt és érdekes szónoklatok is elhangzottak) nem hinném, hogy akár egy hangos szó is elhangozna, vagy az eredményeket komolyabban kétségbe vonná bárki is.

 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Egészség (50) Történelem (18) Nézőpont (1) Életmód (1) Mondom a magamét (7664) Sport (729) Jobbegyenes (2817) Heti lámpás (319) Vetítő (30) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Tereb (146) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Mozaik (83) Belföld (11) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>