Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
75f31087c2bda98c16f108fca7916d6a.jpg

Mesebeli Afrika - Szenegál 50 évesen “újjászületett”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

50 évvel ezelőtt, 1960. április 4.-én, az 1959. januárjában Szenegál és Francia Szudán (ma Mali) által létrehozott Mali Föderáció létezését és függetlenségét egy közös nyilatkozatban a gyarmati anyaország, Franciaország is elismerte, és bár néhány hónappal később, 1960. augusztusában a Föderáció felbomlott,  Szenegál ezt az április 4.-i nyilatkozatot tekinti az ország függetlensége kikiáltási dátumának. 

Ennek megfelelően ez a hétvége az ünneplésről és az örömről szól a nyugat-afrikai országban, amelyet azonban több, elég nagy ellentéteket kiváltó esemény is beárnyékol. Ezek közül értelemszerűen kimagaslik a tegnapi szoboravató, amelyen Abdoulaye Wade államelnök végre leleplezhette életének fő művét, az “Afrikai Újjászületés Emlékművét” ]]>(a szoborcsoport építése körüli visszásságokról már írtam itt)]]>.

Az átadáson 19 afrikai államfő is megjelent – többek között ott volt Robert Mugabe, zimbabwei elnök, aki talán most kedvet kap egy hasonló emlékmű építéséhez, a gambiai, libériai vagy a malawi elnök is -, amit az elnöki szóvivő, Mamadou Bamba Ndiaye Szenegál és a szobor afrikai támogatásaként értékelt.

Emellett az emlékművet építő Észak-Korea is jelentős küldöttséggel képviseltette magát, ahogy megjelent a híres tiszteletes, Jesse Jackson és a popsztár, Akon is. Lehet, hogy az afrikai vezetés felsorakozott Wade elnök sok millió dolláros vágyálma mögött, a nép soraiban azonban jelentős az ellenállás és a harag – nem csoda, hogy egész szombaton állig felfegyverzett rendőrök járőröztek Dakarban, megakadályozva a súlyossá fajuló zavargásokat. Ennek ellenére sok ezer tüntető vonult az utcákra hatalmas transzparensekkel, hogy tiltakozzon a “Wade-klán bűnözői kormányzata” ellen, köztük az ellenzék prominens képviselőivel és magasrangú iszlám vallási vezetőkkel. Az idei évben ez már a sokadik ilyen megmozdulás volt, nem csoda, hogy pár napja minden megmozdulást betiltottak Dakarban, amely rendelkezést csak most pénteken vontak vissza – a tüntetők szerint ez a meghátrálás és a félelem igazi jele volt.

Persze, a szobornak támogatói is akadnak az országban, így míg a szobor lábánál nagy ünneplés folyt, addig pár kilométerrel távolabb ezrek masíroztak a tiltakozásuk jeleként. A függetlenségi hétvége alkalmából elmondott első televíziós beszédében Abdoulaye Wade azt is bejelentette, hogy Szenegál a vasárnapi nappal visszaveszi az összes katonai bázist Franciaországtól, amelyről a két ország még februárban állapodott meg. Az 1960-as függetlenné válás óta az állam területén folyamatosan több ezer francia katona állomásozott, amelynek befejeződése az “utolsó gyarmati láncok leszakítása” lesz. A tegnap megkezdődött ünnepek húsvétvasárnap is folytatódnak nagy katonai parádéval és megemlékezések sorozatával, újabb magasrangú küldöttségek érkezése várható, az 50. évfordulót ünneplő Szenegál előtt tiszteletét teszi többek között maga Kim Jong Il észak-koreai vezető is.

Ami eddig biztosnak látszik, hogy ez az új emlékmű eddig csak megosztottságot és nem egységet hozott az országnak, tovább csökkentette az amúgy is népszerűtlen Wade népszerűségét, ezáltal jól megnehezítve a 2012-ben akkor már 85 évesen is újabb mandátumra törő elnök lehetőségeit. Ennek ellenére méltóképpen zárjuk a posztot: Gratulálunk, Szenegál!

 
]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Sport (729) Egészség (50) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Vetítő (30) Nézőpont (1) Kultúra (9) Politika (1582) Tereb (146) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Heti lámpás (319) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Mondom a magamét (7649) Jobbegyenes (2811) Gazdaság (711)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>