Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
9aed3465580438e259955e47f357724d.png

Mesebeli Afrika - Dzsibuti: itt is elszabadul a káosz?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elsőként Tunéziában kirobbant, majd később Egyiptomra és több másik afrikai országra átterjedő megmozduláshullám kapcsán sok szakértő beszélt az arab világot megrázó teljes káoszról és hatalmas rendszerváltásról, de akkor még nem igazán gondolta volna senki, hogy a változás szele a béke szigetének hitt, apró államokat is el fog érni.

Pedig ez történt, most már ötödik napja vannak megmozdulások Dzsibuti fővárosában Dzsibutiban, a kezdetben diákok által szervezett tüntetések mögé felsorakozott az ellenzék is, így a rossz oktatási rendszer elleni tiltakozásból kormányellenes tüntetés lett és a most már erőszakossá váló utcai akciók során egyértelműen a harmadik elnöki mandátumára készülő Ismael Omar Guelleh ellen ágálnak az emberek.

Az első gyülekezések pénteken és szombaton kezdődtek, amikor a Dzsibuti Egyetem diákjai békésen felvonulva tiltakoztak a szerintük igazságtalan oktatási rendszer ellen, melynek köszönhetően például egy vizsgát 180-ból csak két diáknak sikerült letennie. Aztán órákkal később más iskolákból, intézményekből is jöttek fiatalok és ekkor már fosztogatás is kezdődött, amelyet a következő napokban a rendőrség csak könnygáz bevetésével volt képesek megfékezni. Tegnap ismét sok százan voltak az utcákon – szemben a pénteki 300 fiatallal – és már rég nem vizsgákról és oktatásról volt szó, a közelgő áprilisi elnökválasztás kapcsán az emberek munkalehetőségeket, gazdasági reformokat követeltek, hiszen a segélyekből tengődő kis országban nem igazán könnyű az élet – hiányos infrastruktúra, szociális háló és lakhatási nehézségek teszik még nehezebbé a mindennapi életet.

Úgy tűnik, hogy a megmozdulásokat az elmúlt két elnökválasztást bojkottáló ellenzék (vagyis a szinte összes ellenzéki mozgalom szövetsége, a Demokratikus Változás Szövetsége – UAD) igyekszik meglovagolni, hiszen az UAD vezetője, Ismael Guedi Hared február 18.-ára egy teljes országot megmozdító hatalmas tüntetésre szólított fel, amelyen a dzsibuti nép tiltakozhatna a jelenlegi elnök esetleges harmadik mandátuma és a mindennapi megélhetési nehézségek miatt. Nem ez lesz az első tüntetés Omar Guelleh elnök újabb elnökválasztási indulása ellen, már január elsején és tizedikén is ezrek vonultak az utcára tiltakozni – bár azok békés megmozdulások voltak, az UAD most az egyiptomihoz hasonló poklot ígér a kormánynak. És van miből ígérnie, hiszen a szervezet mögött korábbi tapasztalatok és becslések szerint a dzsibuti lakosság 40%-a ott áll.


 

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Mozaik (83) Mozi világ (440) Belföld (11) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Mondom a magamét (7603) Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2804) Heti lámpás (313) Tv fotel (65) Sport (729) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Egészség (50) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Történelem (18) Gazdaság (709)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>