Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
15facb14d65fc3c426c960279a4a3183.jpg

Mesebeli Afrika - Az édesvízi fajok ötöde halálra van ítélve Afrikában

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A leginkább csak hírhedt Vörös Listájáról (a kihalás előtt álló fajokról) ismert Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a mai napon tette közzé jelentését az afrikai édesvízi halfajok helyzetéről, és az adatok döbbenetes jövőképet vetítenek előre.

Hatalmas kutatás és munka van a szervezet munkatársai mögött, több mint 200 tudós öt éven át vizsgálta a halfajok, rákok, puhatestűek és vízben élő növények helyzetét az afrikai kontinensen, és megállapításaik szerint az édesvízi élőlények ötöde kihalással fenyegetett a kontinensen, amelyek pusztulása pedig nem csak egy egyszerű hír lenne valamilyen eldugott blogon, hanem súlyos hatása lenne az adott területen élő emberi populációra és egyáltalán a térség ökoszisztémájára is.

A jelentés szerint az 5167 megvizsgált különböző fajból több mint 1000 létezése súlyos kockázatoknak van kitéve az ember tevékenysége miatt, főleg a mezőgazdaság, a vízsszabályozás és bizonyos fajok túltenyésztése a legsúlyosabb veszélyeztető tényező. A négy égtájnak megfelelően négy adathalmazra bontott jelentésből igazán szomorú tények is kiderülnek, az IUCN kutatói péládul rámutattak, hogy a Viktória-tóban (Kenya, Uganda és Tanzánia területén, az afrikai Nagy-Tavak egyike) a halászati okokból betelepített nílusi sügér, a túlhalászás és a hihetetlen mértékű szennyezés miatt az ott vizsgált 191 halfaj fele vagy már teljesen kihalás szélére sodródott vagy súlyosan veszélyeztetett. Ez a tény annak tudatában szomorú igazán, hogy az édesvizek Földünk felszínének alig egy százalékot borítják, mégis az összes faj 7%-a ilyen vizekben él.

És ez olyasvalami, amire a természetet nem igazán kedvelő emberek sem legyinthetnek rá kényelmes kanapéjukról, ugyanis mondjuk a Viktória-tó halpopulációjának drámai összeomlása sok-sok ezer ember megélhetését veszélyezteti, akiknek ezen kívül nincs más lehetőségük. És ha nincs más lehetőségük, akkor vagy el kell költözniük, vagy segélyre szorulnak majd rá vagy valamiféle konfliktushelyzet fog kialakulni, és ez mindösszesen egy tó, egész Afrikában sok millióan élnek a halászatból. A Vörös Listához készített kiegészítő jelentés szerint azonban nem csak a halak, de az édesvizekben élő puhatestűek vagy mondjuk szitakötők helyzete is kritikus, a Kongó folyó alsó szakaszán élő 11 szitakötőfaj mindegyike kritikusan veszélyeztetett faj már, és éveken belül örökre eltűnnek, ha nem változik semmi. Ugyanez a helyzet mondjuk a kameruni Barombi Mbo-tóban is, ahol ugyan nem emberi tevékenység miatt, de szintén 11 halfaj éli utolsó óráit.

Bár az IUCN eme jelentését kormányok és szakértők kezébe szánja, hogy a jelentéseknek bármiféle hatása lenne intézkedésekre vagy valamiféle programok kidolgozása kezdődne meg fajok megmentésére a kontinensen, nos, az erősen kétségbe vonható. A kutatásokról készített összegzések és a jelentések teljes egészükben megtekinthetők az IUCN honlapján. Végezetül pár faj, amely a kutatások szerint halálra van ítélve (latin neveket hagyok meg, mivel többnek nem sikerült magyar nevét fellelnem):

Afrithelphusa monodosa

]]>Afrithelphusa monodosa]]>

Platycypha auripes

]]>Platycypha auripes]]>

Protopterus annectens annectens

]]>Protopterus annectens annectens]]>

Pseudobarbus phlegethon

]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Történelem (18) Mozaik (83) Sport (729) Autómánia (61) Heti lámpás (319) Egészség (50) Mozi világ (440) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2817) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7664) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Életmód (1) Tereb (146) Tv fotel (65) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>