Ma 2021 május 08. Mihály napja van. Holnap Gergely napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 97. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Daesh terroristák örömködnek a müncheni áldozatokon (PressTV)

]]>PRESS TV]]>

Az iráni tévé a müncheni lövöldözésről készített riportjában írja, az Iszlám Állam támogatói ünnepelték azt.

*             *             *

]]>Idén Szaúd-Arábiában]]>az USA stratégiai szövetségesének országában –  a kivégzések száma meghaladta a százat. A legtöbb halálra ítéltnek karddal vágják le a fejét. Tavaly 158 embert végeztek ki, ami „globálisan a legtöbb”. Az Amnesty International pénteken elítélte az ott folytatódó kivégzéseket.

*             *             *

]]>Több ezer illegális]]> zsidó telepes izraeli katonák kíséretében megrohamozta a Hebron szívében fekvő Ibrahimi mecsetet és azt megszentségtelenítették. A „Pátriárkák barlangja”  keresztény kegyhely is.

*             *             *

]]>Dzsavad Jarif iráni]]> külügyminiszter kirohant a Nyugat ellen, amiért az „fülsüketítően” hallgat a Szíriában a Nyugat által támogatott militánsok által elkövetett szörnyűségekről. Kijelentését azután tette, hogy amerikai, illetve nyugati támogatású terroristák egy 12 éves ártatlan fiút fejeztek le.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

„Donald Trump különleges veszély az amerikai demokráciára nézve” címmel az amerikai fővárosi liberális lap nagylélegzetű cikkben mutatja be, hogy Trump republikánus elnökjelölése előtt a milliárdos csak a republikánusok problémája volt, de immár Amerikára és a világra nézve jelent veszélyt. (A „náci” szó felemlegetésére – a II. világháború kapcsán –  a szerkesztőségi állásfoglalás harmadik bekezdése kerít sort.) Clintonnéról azt írja, ahogyan bírálták eddig, ezután is fogják, ha megérdemli. Majd jön a befejező guillotine mondat: „Mr. Trump rendkívüli és azonnali veszély.”

]]>SYDSVENSKAN]]>

Trump veszélyes hatalmi vákuumot teremtene a világban, írja a dél-svédországi lap. A NATO-ra vonatkozó kijelentése katasztrófális. „Ezzel az egy mondattal aláásta a II. világháború óta meglévő világrendet. Oroszország, Kína és Irán már egyre jobban benyomulnak a hatalmi politikába”. Ha az Egyesült Államok visszavonul és nem reagál automatikusan segítségére sietni a megtámadottnak, akkor  vége a Pax Americanának, írja a Magyarországot számtalanszor fasisztának nevező, a tényeket nagyon szerető lap.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Donald Trump radikális fordulatot követel az amerikai külpolitikában: az USA-nak be kell fejeznie azt a gyakorlatát, hogy idegen országokban kormányokat döntsön meg. E helyett Amerikának saját, belső biztonságára kell összpontosítania. Orbán, Magyarország miniszterelnök úgy gondolja, hogy ez a megközelítés Európa helyzetét javítaná” – foglalja össze a német gazdasági-politikai portál cikkét. (A magyar miniszterelnök tusványosi beszédét a nagy hírügynökségek, valamint a lapok Braziliától Libanonon át Új-Zélandig részletesen idézik.)

]]>CNS]]>

Bill O’Reilly tévéműsorában kimondta a kimondhatatlant: az Egyesült Államokban arányukat tekintve feketék tízszer annyi gyilkosságot követnek el, mint a fehérek és a spanyol ajkúak együttvéve. Amikor pedig ezt „az elkárhoztató bizonyítékot az emberjogi szervezetipar elé tárják, az félrenéz”.  Az, hogy a feketék így viselkednek, annak fő oka az amerikai fekete családok szétesése.

]]>FARS]]>

„Az USA légiháborúja Szíriában totális kudarc címen a perzsa hírügynökség angol nyelvű portálja így foglalja össze jelentését: „Az Egyesült Államok és lator bűntársai továbbra is hazudnak szíriai halálos légicsapásaikról. Civileket ölnek meg és azt hazudják, hogy az ilyen csapások véletlenek…” Így például július 18-án és 19-én az amerikaiak által vezetett koalíciós erők 77 civilt öltek meg, közöttük 11 gyereket Toharnál és Manbidzsnál. Az ENSZ Emberjogi Bizottsága azonnal tiltakozott. (Jelentkezzen, aki olvasott e tiltakozásról.)

                                                                               *             *             *

]]>A hírügynökség]]> e témában írt másik cikke arról számol be, hogy az UNICEF, az ENSZ gyermekügyi szervezete az amerikai légicsapások kapcsán arra figyelmeztet, hogy Manbidzsnál 35 ezer szír gyermek élete forog kockán. Az elmúlt hat hétben, ahogyan az amerikai légicsapások erősödtek, 2300 ember vesztette életét. A jelentés címe: „Az USA továbbra is családokat robbant fel Szíriában”.

*             *             *

]]>Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia]]> és Szaúd-Arábia háborús bűnöket követnek el Jemenben” címmel a cikk számol be, hogy immár a brit külügyminisztérium is beismeri az emberi jogok megsértését Szaúd-Arábia és „lator partnerei” által. De London csak akkor váltott köpönyeget, amikor az ENSZ-nek egy most napvilágot látott jelentése bemutatta, hogy a szaúdi erők és szövetségesei több mint 500 gyermek megöléséért felelősek Jemenben. Nagy-Britannia továbbra is szállít fegyvert Rijadnak. Brit katonák  fizikailag is részt vesznek a Jemen elleni szaúdi légitámadásokban, azaz nem csak kiképzőkként vannak jelen Szaúd-Arábiában.  Az USA és az Egyesült Királyság Jement katasztrófaövezetté változtatták és bátorítottak az egész ország felaprítására. A káosz nyertese az al-Kaida, Már hatalmukba kerítették Mukallát, az ország dél-keleti kikötőjét, ahol már olyan miniállamot épített ki a terrorszervezet, mint az Iszlám Állam az iraki Rakkában.

]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

„Fogadjuk el Putyin kinyújtott kezét” címmel a független népszerű francia hírportál cikkét azzal kezdi, hogy Oroszország iszonyatos polgárháborút nyert meg a kaukázusi iszlamisták ellen, mely 1994 és 2000 között zajlott. A dzsihadistákat ott az öbölbeli (Perzsa-öböl) monarchiák árasztották el pénzzel úgy, hogy az egészet a CIA koordinálta és mindezt a nyugati médiumok többsége támogatta. Velük szemben győzött az orosz elnök. Most az orosz hadsereg sikerrel segíti a szíri elnököt az Iszlám Állam és a többi barbár terrorcsoport elleni harcában. Az USA nem engedi, hogy Franciaország csatlakozzon az oroszokhoz. Sőt, még arra is kényszerítette, hogy a Mistral anyahajó eladására kötött szerződést se tartsák be.   Párizsnak fontosabb volt a terroristák győzelme Asszad fölött. Néhány napja  a NATO varsói csúcstalálkozóján a nyugati vezetők nagy pompával fogadták „az ukrán bűnöző állam vezetőjét, míg a neonáci csapatok lőtték a polgárokat Donbasszban. A csúcson elhatározták, hogy megerősítik a katonai jelenlétet az orosz határok mentén, így kockáztatva egy olyan konfliktust, amelyet Európa nem fog túlélni. 2000 óta Putyin számtalanszor javasolta az európai vezetőknek, hogy közös frontot alakítsanak a nemzetközi terrorizmus és a terrorista parancsnokok ellen”. A cikk így zárul: „A francia hazafiak megosztottak baloldal, jobboldal, centristák, gaullisták és zöldek között. De nincs mindnyájunknak ugyanaz a hazánk?”

]]>HURRIYET DAILY NEWS]]>

A török lap cikke felteszi a kérdést, vajon az EU és a külföldi sajtó valóban megérti, milyen súlyos volt az egy héttel ezelőtti törökországi puccs? Amikor egy ország saját hadserege bombázza a parlamentet? Lő a saját polgáraira? A puccsot Nyugaton elítélték, de most a figyelem szinte kizárólag az arra adott török reagálásra fordult.

]]>RUSSIA TODAY]]>

Az Európai Bizottság  pénteken jóváhagyta a Monsanto Roundup Ready 2 Xtend génmódosított szójabab importját és feldolgozását, idézi a Bizottság közleményét a globális orosz tévéhálózat angol portálja.

]]> THE NEW YORK TIMES]]>

Csehországnak van a világon a legsűrűbb könyvtárhálózata, mint azt a Bill és Melinda Gates Alapítvány most megjelent felmérése mutatja. 1971 cseh polgárra jut egy könyvtár. Ez arányát tekintve négyszer annyi, mint egy átlag európai országban és tízszer annyi, mint az Egyesült Államokban, ahol 19583 polgárra jut egy könyvtár. A cseh könyvtárlátogatók több könyvet vásárolnak, mint azok, akik nem mennek oda könyvet kölcsönözni. (Magyarországon már nincs idegen nyelvű könyvet vásárló antikvárium sem. Nincs egyetlen olyan könyvkiadó, amely jobboldali, nyugati sikerkönyveket adna ki. Ulfkotte két könyvét a Hit Gyülekezete adta ki, igen rossz fordításban és csak azért, mert a szerző iszlamofób.)

*             *             *

]]>„A terror elleni hosszú háború”]]> címmel a tárgyilagosság mintaképének tekintett lap Magyarországot is megemlíti ebben a szövegösszefüggésben: „Csak idő kérdése, mielőtt Nyugat-Európában egy szélsőjobboldali populista párt hatalomra kerül. (Érvelni lehet amellett, hogy egy ilyenre Magyarországon már sor került.)”

]]>DIE WELT]]>

„Erdogan Szaddam Husszeintől vesz át egy trükköt” címmel a német lap terjedelmes elemzésében arról ír, hogy a puccskísérlet után a török elnök a rendőrségét erősíti a katonaság rovására. A cikk kiemeli,  340 000-es létszámú szárazföldi erőkkel a török hadsereg a NATO-ban a második legerősebb és a világon az ötödik.

]]>REUTERS]]>

A brit hírügynökség idézi a vezető kínai People’s Daily napilapot, amely kommentárjában ítélte el Washingtont, amiért provokatív céllal a John C. Stennis és a Ronald Reagan amerikai repülőgépanyahajókat a hét végén a Dél-kínai tengerre vezényelte. „Az USA rossz célpontot választott, amikor ez a trükköt alkalmazza Kína ellen”, írja a cikk, amely agresszív, hegemón külpolitikával vádolja az Egyesült Államok kormányát. Az USA azzal érvelt, hogy „a térség biztonsága” fenntartása céljából küldte oda  hadihajóit. (Más hírforrások arról írnak, hogy Kína megkezdte a világ legnagyobb, „békés célú”  anyahajójának építését.)

]]>SPUTNIK]]>

Eugenio di Rienzo, a Romai Egyetem professzora elmondta az orosz hírügynökség spanyol nyelvű portáljának, hogy a Nemzetközi Politikai Tanulmányok Intézete (ISPI) nem volt hajlandó közölni tanulmányát Obama elnökségének eredményéről, mert a szerkesztőbizottság hosszabb tanakodás után azt „túlzottan oroszbarátnak és Amerika-ellenesnek” ítélte.

*             *             *

]]>Idegesek Tokióban]]> azért, mert ismét elkészült egy kínai J-20-as ultramodern vadászgép, amelynek repülési sebessége 2160 km/óra.

]]>LE FIGARO]]>

A jobboldali francdia lap Laurent Bouvet politika tanárral készített interjút, amelyben a professzor elmondta, az elvakult baloldal egy újfajta proletariátus védelmezését keresve arra rátalált „a föld elátkozottjainak iszlamistáira”. („A föld elátkozottai” utalás az algériai Frantz Fanon gyarmatosításról szóló, 1961-ben kiadott világhírű könyvére.)

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Jobbegyenes (2020) Politika (1578) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1454) Mondom a magamét (5280) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Sport (729) Mozi világ (440) Egészség (50) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Életmód (1) Vetítő (37) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Heti lámpás (254) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (505) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Belföld (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>