Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Hiába minden hisztizés, Magyarországnak igenis volt tengere

Hiába minden hisztizés, Magyarországnak igenis volt tengere

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nevetség tárgyává válik, aki megkérdőjelez egy történelmi tényt

Történelmi tényeket kétségbe vonni sosem szerencsés. Ez körülbelül olyan, mint a kétszer kettőre azt mondani, hogy öt, hogy az egyenes vonalú, egyenletes mozgás egy girbe-gurba jövés-menés, vagy azt állítani, hogy a Föld nem gömbölyű, hanem legalábbis lapos.

Ha valaki ilyet tesz, az vagy a kelleténél kevesebbet koptatta az iskolapadot, vagy - és ez a rosszabb - szándékosan ferdít, valótlanságot állít.

Horvát barátaink most egy ténymegállapításra, egy valós helyzetértékelésre adtak egy rendkívül szerencsétlen választ.

Mert mit is mondott a magyar miniszterelnök az Oroszország felöl érkező kőolaj- és gázszállítások leállításával, egyszóval az embargóval kapcsolatban?

"Az felérne egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával, hiszen akinek van tengere és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban."

Ezen a ponton kezdett el hisztizni a kisantant utódállam Horvátország, még a zágrábi magyar nagykövetet is bekérették, valamiféle területi követelést, revizionizmust, irredentizmust véltek felfedezni Orbán Viktor szavai mögött.

De ez még hagyján! A baloldali sajtó rögtön rámoccant a témára és a Horvát Állami Levéltárra hivatkozva azt írták: „senki nem vehette el Magyarországtól a tengerét, mert az nem is volt neki”.

No akkor itt álljunk meg egy szóra és tartsunk némi történelem-oktatást, az ezen ismeretek hiányában szenvedőknek!

A ma valóban Horvátországhoz tartozó Fiume, amely az Adriai-tenger egyik legfontosabb kikötője és évszázadokon keresztül mindig is az volt, a Habsburg-birodalmon belül közigazgatásilag valóban már 1776-ban Horvátországhoz került, ám alig telt el három esztendő és 1779-ben önálló státusú városként Magyarország része lett. A napóleoni háborúkat követően, 1822 és 1848 között, majd az 1867-es kiegyezés után szintén Magyarország része volt. Ráadásul a város, és íly módon természetesen a tengeri kikötő is, virágkorát Magyarország részeként érte el, különös tekintettel az ún. boldog békeidőkben, a dualizmus időszakában, amikor a város és így természetesen a tengermellék is a magyar kormány irányítása alatt állt.

Mondjuk tehát ki nyíltan a történelmi igazságot: Magyarországnak egészen a vesztes I. világháború végéig volt tengere, illetve Fiume város révén kijárata a tengerre, azt valóban az 1920-as trianoni országcsonkítás során vették el tőle.

Annak az állításnak pedig, hogy Magyarországnak soha nem volt tengere, ezen kívül van/lehet még egy cáfolata. Volt ugyanis történelmünknek egy olyan szakasza is, amikor egy másik tenger is mosta hazánk partjait, hiszen a ma Romániához tartozó Moldvát (ami a Fekete-tenger mellett van) Magyarország részeként, az ország egyik autonóm bánságaként hozta létre Nagy Lajos királyunk a tatárok elleni védekezésül, akik akkoriban rendszeresen beütöttek és fosztogatták a magyar területeket.

Vagyis még egyszer egy jó tanács a balos sajtómunkásoknak, illetve horvát barátainknak: mielőtt történelmi tényeket, nyilvánvaló igazságokat kérdőjeleznek meg, szíveskedjenek fellapozni a történelemkönyveket, ismeretterjesztő kiadványokat, látogassanak el különböző történelemmel foglalkozó internetes portálokra - adott esetben a Magyarságkutató Intézet honlapjára - vagy vegyék elő a korabeli térképeket tartalmazó történelmi atlaszokat!

Ha ugyanis ezt nem teszik meg, akkor nagyon könnyen válhatnak nevetség tárgyává.

Ahogy ez esetben is.

Winkler J. J. Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (18) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2818) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Szépségápolás (15) Kultúra (9) Tereb (146) Belföld (11) Mondom a magamét (7667) Mozaik (83) Sport (729) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Életmód (1) Heti lámpás (319) Egészség (50) Tv fotel (65) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>