Ma 2021 január 17. Antal, Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Gúnyt űznek belőlünk, ideje leváltani ezt a gárdát

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Miért rohannak a nagy uniós támogatást élvező francia gazdák az EU-szkeptikus Le Pen karjaiba?

 

 

Ezt a paradox helyzetet vizsgálja az amerikai Politico európai kiadása, hiszen érthetetlen, hogy Brüsszel egyik legbőkezűbb támogatottjai, a francia gazdák a francia radikális jobboldali, EU-szkeptikus Marine Le Pent támogatják.

A ]]>Politico]]> cikke így kezdődik: „Ha az Európai Uniónak reklámarcot kellene választania franciaországi mezőgazdasági politikájához, ]]>Daniel Seguinot]]> borász kétségkívül erős favorit lenne.

Az elmúlt harminc évben Franciaország észak-keleti részében fekvő Chablis régióban válogatott borokat előállító gazdálkodó együtt fejlesztette vállalkozását az EU mélyülő integrációjával és bővítésével. Seguinot elismeri, hogy az euró bevezetése segítette exportja növelésében, amely teljes boreladása csaknem kétharmadát jelenti. Az EU támogatja más termékeit is, amelyek jövedelmének egyharmadát teszik ki.

Nem hinnék, hogy a 69 éves Seguinot Marine Le Penre készül szavazni: vagyis arra az elnökjelöltre, aki szét akarja verni az Európai Uniót.

Le Pen elnöki programjának középpontjában az EU-ból való kilépés áll, ami egyet jelent az európai közös mezőgazdasági politika elhagyásával. Ennek ellenére Le Pen Seguinot szemében jobb alternatívát jelent Francois Fillon volt miniszterelnöknél és Emmanuel Macron volt gazdasági miniszternél és volt bankárnál, aki kijelentette, támogatná a szabadkereskedelmi megállapodásokat.

A cikk idézi Seguinot-t, aki szőlőbirtokán nyilatkozott a Politicónak: „Úgy gondolom, politikai osztályunk gúnyt űz belőlünk. Egyfajta dolgot mondanak nyilvánosan, majd sarkon fordulnak, és éppen annak az ellenkezőjét teszik. Ideje leváltani a gárdát.”

A Le Monde számára készült Cevipof közvéleménykutatás szerint Le Pen a mezőgazdasági dolgozók 35 százalékának támogatását élvezi, szemben Fillon és Macron 20-20 százalékával. Ugyanakkor a francia lakosságban Le Pen támogatottsága 27 százalékos.

Az a tény, hogy a gazdálkodók Le Penhez áramlanak, a francia elnöki kampány egyik legparadoxabb jelensége.

Az ország mindig is a brüsszeli bőkezűség egyik legnagyobb élvezője volt és a pénz java a mezőgazdasági szektorba ömlött.

A gazdálkodók a foglalkoztatottaknak csak a 4 százalékát teszik ki, számuk minden évben csökken, ahogyan szektoruk is. De politikailag támogatásuknak súlya van. A farmerek Franciaországnak az ennivalók és borok nemzetéről kialakított önarcképében óriási a szerepük. Minden évben az elnökjelöltek sietnek a párizsi mezőgazdasági kiállításra, ahol kedden Le Pent sztárként fogadták.

A Nemzeti Front vidéki népszerűségét egyetlen szóval magyarázza: „Európa”. A farmerek dühösek a kelet-európai versenytársak és a túlzott szabályozások miatt. A francia vezetőket pedig árulással vádolják. Fel vannak háborodva, hogy Hollande elnök 2012-es elnökségével megemelték az adóikat, miközben költségvetési minisztere titkon svájci bankszámlán rejtegette pénzét.

A Nemzeti Front ugyanakkor egyértelművé tette, hogy szabad szeretni a hazát, a nemzeti zászlót és büszkének szabad lenni a múltra. Ez Seguinot-t jobban érdekli, mint az EU.

Marine Le Pen pedig megígérte, ha kiesik az uniós farmtámogatás, a francia állam fogja támogatni a gazdákat.

Lovas István - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (1946) Tv fotel (65) Vetítő (37) Életmód (1) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (5) Egészség (50) Gazdaság (656) Nagyvilág (1453) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Politika (1571) Sport (729) Irodalmi kávéház (502) Kultúra (6) Heti lámpás (249) Tereb (140) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (171) Mondom a magamét (5038) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>