Ma 2020 október 22. Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
lovasistvanpubli.jpg

Lovas István: Erősen növekedni mer a populista magyar gazdaság

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Jobb körökben „baljós tudománynak” („dismal science”) nevezik nem kis gúnnyal a közgazdaságtudományt, ami enyhe kifejezés.

Számos alkalommal bizonyították már a washingtoni konszenzus intézményei, az Európai Bizottság és a hazai, még az előbbieknél is inkább a politikai hangulatnak megfelelően jósló levelibéka közgazdászok azt, hogy jobboldali kormányok idején a gazdasági növekedésünkre vonatkozó előrejelzéseiknek és a gazdasági jelenségek tőlük jövő elemzéseinek annyi közük van a tudományhoz, mint az említett, üvegbezárt létrán rohangáló kétéltűnek.

„A Moody’s Analytics Magyarországon 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár 2013-ra az eddig jósolt 1,8 százalékos visszaesés helyett”, harsogta a Heti Világgazdaság 2013. június 5-én. A tényleges eredmény 1,1 % GDP növekedés volt.

Az Európai Bizottság 2013. november 9-i előrejelzésében Magyarország 2014-es GDP növekedését 1,7 %-ra taksálta. A Vértes-féle GKI 2014. március 20-án (!) ugyanezt 1,5 %-ra tette. Az az évi növekedés több mint a duplája lett a levelibékáktól mentes valóságban. E közgazdászok – Petchschnig, Lengyel, Várhegyi és társai – ha jobboldali kormányok alatt nő a gazdaság, azt vicsorgó kínjukban az „EU-segílyekkel”, az időjárással, a német gazdaság fellendülésével és hasonlókkal magyarázzák e tudományosok.

Csütörtökön az ő fejükre is dobott egy atombombát az OECD, a jobboldali Magyarország unortodox gazdasági politikáját szintén nem imádó, párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, amely szerint Magyarországon a bruttó nemzeti termék az idén 3,8 %-kal fog nőni.

Ami a legnagyobb a visegrádi négyek országaiban.

Hogy a távoli 2018-ra persze csak 3,4 %-ot jósolt, meg kell érteni e felvigyázóik szigorú pillantása alatt dolgozó fegyelmezett stábot, amely az idei valóság – az év vége – közelgő pofonja miatt 2017-re már feldobta kezét. Hogy a kormány várakozása szerint még ennél is gyorsabban, 4,1 %-kal fog nőni idén a gazdaság, ki figyel oda, ha már az OECD oly tekintélyes elemzői annyival jobban látják a magyar adatokat. Amely adatok szerint – tudtuk meg csütörtökön – a magyar gazdaság az első negyedévben a 4,1 %-os becslésnél is jobban, 4,2 %-kal nőtt.

Az egyre jobb gazdasági adatok láttán nincs jó passzban a nemzetközi sajtó sem. Persze: jönnek a választások, maradnak a populisták. De hát a tények…

Kínlódva igyekeznek sarat dobálni Magyarországra

Csütörtökön a ]]>Neue Zürcher Zeitung]]>, a vezető svájci lap több mint hat nyomtatott oldalon elemezte azt a témát, amelyet címében így fejezett ki: „Szakemberhiány Keleten: honnan jön a magyarországi bércsoda és miért válhat az problémává”.

Matthias Benz budapesti keltezésű tudósításának harmadik mondatában már a tudományos pontosságával oly nagy tekintélyt szerzett, előbb említett helyi orákulumot és elemzőiránytűt, Vértes András GKI-vezért idézi, aki elmondja, igen, igen, nagyon komoly, hogy az emberek márciusban 12,8 %-kal kerestek többet, mint egy évvel korábban ebben az időben, de ezt az Orbán-kormány azért csinálta így, mert népszerűbb akar lenni a jövő évben tartandó választásokon.

A laikus elképzeli: a kormány egyik tagja odament X. vagy Y. vállalkozóhoz és azt mondta neki, te, ha nem emeled fel a melósok bérét, szétverem a pofádat. Az meg félelmében összediktatúrázza magát, odadobva Jóskának még egy húszezrest.

De mindez gazdasági problémához vezethet, nyugtatja meg az alpesi országok felidegesített olvasóit a szöveg melletti kép felirata is. És a munkanélküliség? Az adatokat a cikk alcíme „rózsásaknak” nevezi. Hogy oda ne…

De Vértes itt is gyorsan közbeveti magát: egy csomóan elmentek külföldre dolgozni, meg pendliznek Ausztriába/ból, meg tudja, Benz úr, a közmunka… Ekkorra a Kopint-Tárki is beveti magát, amelyet aggaszt a legutóbbi nagy fizetésemelés, mert azt nemzetközi összehasonlításban nem igazolja a gazdaságban tapasztalható termelékenység.

És az utolsó fejezetcím? Így hangzik: „Jön a fellendülésre a macskajaj?” Hát persze. De ennek az ismertetésére már tényleg sem idő, sem hely. Dolgozni kell. Magasabb bérért. A populista jóédesbe is!

Lovas István - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1571) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Tereb (140) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mondom a magamét (4868) Kultúra (6) Gazdaság (652) Mozaik (83) Heti lámpás (244) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (1872) Irodalmi kávéház (491) Vetítő (37) Életmód (1) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (5) Nagyvilág (1452) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>